Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A víz-háborúk kora jöhet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A víz-háborúk kora jöhet"— Előadás másolata:

1 A víz-háborúk kora jöhet

2 Vajon mi a legkelendőbb dolog a világban?Arany, gyémántok, autók?
Nem. Amit a legtöbb ember leginkább szeretne:a tiszta édesvíz!!!

3 Egy hétköznapi európai ember számára nem tűnik különösen aggasztó problémának a vízhiány, ám a világ népességének egyharmadának szinte elérhetetlen luxusnak számít a tiszta víz.

4 Az ENSZ 2003-as, a világ vízfelhasználásáról készült jelentésének adatai szerint ma 1,1 milliárd embernek nem jut tiszta víz, 2,4 milliárd ember épphogy csak ki tudja elégíteni alapvető vízzel kapcsolatos igényeit. A jelentés szerint a XXI. század közepére - legrosszabb esetben - 60 ország 7 milliárd lakosa szenved majd a vízhiánytól, ám ha megfelelően kezelik a várható válságot, akkor ez 2 milliárdra és 48 országra szorítható le.

5 Sok a sós, kevés az édes!!! A föld felszínének kétharmadát ugyan víz borítja, de ennek túlnyomó része sós. Az édesvíz aránya csak 2,5 százalék. Ráadásul ennek a 2,5 százaléknak a kétharmada fagyott állapotban található a sarkokon és a magas hegyek hómezőin. Tehát az összes felszíni víz alig több mint 0,7 százalékán kell osztoznia az egyre szaporodó emberiségnek.

6

7

8

9 A vízhiány nemcsak azért fenyeget, mert egyre több vizet isznak meg vagy mosakodnak el az emberek, hanem mert egyre többet igényel majd a mind több embert kiszolgáló mezőgazdaság és ipar is. Ennek a levét a szegények isszák meg: a fejlődő országok népességének 50 százaléka csak szennyezett vízforrásokhoz jut hozzá.

10 A klímaváltozás miatt az előrejelzések szerint a magasabb szélességi fokokon több csapadékra lehet számítani, ami itt villámáradásokat, földcsuszamlásokat, az alacsonyabb szélességeken pedig szárazságokat okoz. Az ENSZ szerint a klímaváltozás a globális vízhiány ötödéért felel majd.

11

12

13

14

15 Egy európai zuhanyzásból egy gambiai egy hónapig él!!!

16 Míg a szennyezés a vízminőséget, az egyre bővülő fogyasztás pedig a mennyiséget befolyásolja, a klímaváltozás a víz eloszlására hat. Ez pedig már most sem igazságos. Ázsiában például a világ népességének 60 százaléka él, de csak a vízmennyiség 36 százaléka jut nekik. Egy embernek 50 liter az ajánlott napi vízmennyiség, de 30-ból is elvan: 25 higiéniára, 5 liter ivásra és főzésre jut. Gambiában azonban csak 4,5, Maliban 8, Szomáliában 8,9 Mozambikban 9,3 liter víz jut egy főre naponta. Egy amerikai ugyanakkor 500 litert használ fel egy nap. Nyugaton 8 liter víz folyik el egy fogmosás, egy vécéöblítés, liter pedig egy zuhany alkalmával.

17 <-nekik nagyon kevés
…nekik sok-> <-nekik nagyon kevés

18

19 Köszönöm a figyelmet!:D
Varga Ivett Barbara X.A.


Letölteni ppt "A víz-háborúk kora jöhet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések