Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A."— Előadás másolata:

1 GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint

2 Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A hűvösebb területeken a bogyósok málna, ribizli, egres a gyakoribb. A melegebb vidékeken dió, mandula, gesztenye terem. Sziasztok !!!! Ne egyetek meg !!!!!

3 Alma Az alma nyersen a legegészségesebb !!!!!!!!!!!! Sok C-vitamint tartalmaz. Télen is jól tárolható. Gyümölcslé,lekvár,kompót készíthető belőle. A birsalmának kissé fanyar és savanykás íze van. Nyersen nem szokták fogyasztani. Kompót,befőtt,birsalmasajt készíthető belőle. Leveléből főzött teát álmatlanság,idegesség megelőzésére használják. Magas a C-vitamin tartalma !!!!!!!!!!!

4 Körte A körtét a gyümölcsök királynőjének is nevezik A téli körte egész télen eltartható hűvös kamrában,pincében. Sokféleképpen felhasználhatjuk

5 Szilva A szilva magas cukortartalmú gyümölcs, ezért hizlal. Magas a kalória értéke. Alkalmas lekvár és befőtt készítésére, aszalásra, mélyhűtésre.

6 Barack A magyar kajszibarack minősége kimagasló, igen zamatos. Sokoldalúan felhasználható. Lekvár, befőtt, dzsem, gyümölcslé készíthető belőle. Mélyhűtve és aszalva is eltartható. A kajszibarack rokona az őszibarack. Ez már júniusban szüretelhető. Gyümölcslé és dzsem készül belőle.

7 Meggy A meggy értékes és sokféle formában fogyasztható. Befőtt,lekvár, meggybor készíthető belőle. Betegek is fogyaszthatják, mert nem puffasztó. Levele és gyümölcskocsánya gyógyszer alapanyaga.

8 Csemegeszőlő A csemegeszőlő fogyasztása a sportolók és szívbetegek számára különösen ajánlott. Bogyói sok szőlőcukrot tartalmaznak. Különböző fajtái vannak.

9 Málna, szamóca,ribizli,egres A málna, a szamóca, a ribizli és az egres (köszméte) bogyói frissen a legfinomabbak. A köszméte a magyar kertek legkorábban fogyasztható gyümölcse.

10 Dió, mogyoró, mandula A dió, a mogyoró és a mandula fehérjékben, zsírokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. Nem csak sütemények készítéséhez használjuk, pörkölve is szívesen ropogtatjuk. Mandulából készül a marcipán.

11 Tudtad ?????? A honfoglaló magyarok már itt találták a szőlőt. Hazánkban több híres szőlőtermő vidék van. A magyar borok világhírűek. Híres magyar növénynemesítők voltak:Magyar Gyula és Mathiász János.

12 Köszönöm a figyelmet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Letölteni ppt "GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések