Az Antioxidánsok szerepe minden napi életünkben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az A vércsoport.
Advertisements

Étrend-kiegészítő.
Formula 2: Multivitamin-komplex
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Egészséges táplálkozás
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Becslések szerint a felnőttek 70%-a nem fogyasztja a napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, és a gyerekek 90% szintén nem fogyasztja el az ajánlott napi.
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Táplálékok, tápanyagok
A vitaminok és ásványi sók
A PECSÉTVIASZ GOMBA GANODERMA LUCIDUM.
Flavon max termékcsalád
LifePak Anti-Aging előadó: Carsten R. Smidt, Ph.D., FACN
C-vitamin (Aszkorbinsav)
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A Family-Business legújabb terméke Budapest, november 4. Dr. Bérci István.
A szabadgyök-reakciók alapvető kémiai jellemzői
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Immunrendszer Betegségei.
A helyes táplálkozás.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Horváth Krisztián A Vitamin.
C-vitamin Készítette Skrován Mónika.
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Illóolaj Fehérjék Cukrok Köhőgés Emésztés Ánizs csoki Epe bántalmak.
Lucerna (Medicago sativa)
Resveratrol "Borban az igazság!"
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
ÚJ Partnertermékek. SANKOM A Sankom egy tökéletesen kiegyensúlyozott energianövelő, amely természetes módon csökkenti az étvágyat.
A szervezet energiaforgalma
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
VITAMINOK.
„A gyógynövények királya”
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Az algák világa A 3,5 milliárd éves élet a Földön 1.
Laky Dóra Ózon és ultraibolya sugárzás felhasználása ivóvíz fertőtlenítésre Konzulens: Dr. Licskó István Prof. Tuula Tuhkanen szeptember 25.
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
Tápanyagaink.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
1 A test kívül és belül Tibai Eszter: június 06.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
A TÁPLÁLKOZÁS HATÁSAI SZERVEZETÜNKRE
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
A szervezet energiaforgalma
Alultápláltság és veszélyei
TIENS KANGLI.
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Az Antioxidánsok szerepe minden napi életünkben Dr.Mocsonoky Zsuzsa 2009.07.25 1

Elsőként dr. Denham Harman állapította meg 1954-ben, hogy az öregedés folyamatát nagy részben a szabad gyökök okozzák. Egészen addig úgy gondolták, hogy szabad gyökök csak a szervezeten kívül léteznek. Harmant ettől kezdve nevezik az "öregedés és a szabad gyök teória atyjának".

Oxidáció és szabadgyök képződés Oxidációnak általában az anyagok oxigénnel történő reakcióját hívjuk. Oxidációval találkozunk a mindennapi életben, amikor a levegő hatására a vas rozsdásodik, vagy a vaj megavasodik Hasonló folyamat játszódik le szervezetünkben is. Az oxidáció nélkülözhetetlen ahhoz, hogy sejtjeink, szervezetünk energiát nyerjen, azonban az oxigén káros folyamatok kiindulási alapját is képezheti. Az oxigén, mely alapvetően szükséges az élethez, így káros folyamatok kiinduló pontja is lehet---oxidatív stressz

SZABADGYÖK Olyan páratlan elektront tartalmazó oxigén vagy nitrogén alapú molekulák, melyek labilisak, a páros állapot visszaállítására törekedve rendkívül agresszívek. Megtámadhatnak különféle kulcsfontosságú fehérjéket, zsírokat,szénhidrátokat,vagy akár a DNS-t is.

Kamikaze molekulák A célmolekula struktúrájában funkciójában jelentős változásokat idéz elő: sejtszétesés, szöveti károsodás.

Honnan jön a szabadgyök? Gyulladás Fémionok Enzimreakciók Levegő- szennyező anyagok Szabadgyökök képződése Gyógyszerek Radioaktív sugárzás Dohányzás Intenzív sportolás UV fény Kimerítő szellemi, fizikai munka Táplálkozásban aránytalanul sok, telített zsírsav

Ha túl sok a szabadgyök… Láncszerű reakciót kiváltva, a sejtek funkciózavarát, krónikus betegséget idéznek elő. Okozhatnak rákot. Megtámadhatják a véredényeket.

A védekező rendszerek A szervezet önmaga is előállít a szabadgyökök hatástalanítására anyagokat Az antioxidáns védelmi rendszer legismertebb enzim tagjai a kataláz, a glutation-peroxidáz és a szuperoxid-dizmutáz nevű enzimek, melyek a különböző szabadgyökök átalakítását végzik. A másik a táplálékkal felvett antioxidáns hatású összetevők működése

A szervezet védekezése? Antioxidánsokkal (C, A, E-vitamin, szelén, cink, flavonoidok, antociánok, karotinoidok stb.) reakcióba lépnek a szabadgyökökkel. Utcaseprőként takarítják a szervezetet. Szent-Györgyi Albert kutatásaiban a biológiai oxidációs folyamatok mechanizmusával foglalkozott. 1937-ben Nobel díjat kapott. Nevéhez fűződik a C-vitamin és a P-vitamin (flavonoidok) felfedezése.

szabadgyök antioxidáns A szabad gyökök és az antioxidáns védekezés egyensúlya a szervezetben, nagyon fontos a normális szöveti működés szempontjából. szabadgyök antioxidáns

Hogyan jutunk antioxidánshoz? Szervezetünk a szükséges antioxidánsok egy részét nem tudja előállítani, ezért külső forrásból, ELSŐSORBAN A TÁPLÁLÉKBÓL kell fedezni .

? Természetes – Szintetikus C-vitamin Miért több a természetes? - megfelelő térszerkezet - egész komplexek - C-vitamin egész családok - E-vitamin C-vitamin ?

védekezés növelésében (azaz a prevencióban) fejtik ki. Az elmúlt évek kutatásai során egyre jelentősebb szerep jut a másodlagos növényi anyagoknak, színanyagoknak. Polifenolok Flavonoidok Antociánok Proantocianidinek Hatásukat az öregedési folyamatok lassításában (oxidatív stresszel szembeni védelem), és a daganatok elleni védekezés növelésében (azaz a prevencióban) fejtik ki.

A zöldségek és a gyümölcsök nagy része gyógy-növény Szakirodalomból jól ismertek Hatékony felszívódás Nincs mellékhatás Nincs túladagolás

Flavonoidok mint természetes antioxidánsok Kék, vörös színű gyümölcsök színanyagai Alapszerkezetét rendkívüli változatosság jellemzi. Több mint 4000 félét azonosítottak Az enzimek működését segíti A teljes anyagcserében részt vesz Csökkentik a kapillárisok törékenységét Tágítják az ereket, gátolják a vérrögképződést Ösztrogén szabályzó hatásúak

Flavonoidok mint természetes antioxidánsok A növényi sejtekben is alapvető védelmi funkciót töltenek be. Baktérium, vírus és gomba ellenes hatásúak Gátolják az asztma és allergia kialakulását elősegítő enzimek működését Elősegítik a daganatkeltő anyagok gyors kiürülését a szervezetből Hazánkban átlagos flavonoid bevitel: 19,5 mg/fő/nap A szükséges mennyiség 200-250 mg/fő/nap

„Más állapot” A várandósság fokozott figyelmet igényel: Mérgező hatású anyagok ( permetszerek, kozmetikumok, oldószerek, dohányzás) Félelmek-szorongások (túlzott medicatio: dg. shock) A fejlődő magzat TÁPANYAGOKAT igényel Fokozott antioxidáns védelem!!

Kutatások szerint Növény védőszerek –gyermek kori leukémiát okozhatnak, Adalék anyagok, tartósítószerek, aromák, GM-növények…. genetikai mutációt generálhatnak Fokozott antioxidáns védelem!!!

„Nehéz gyermekkor” Túl nagy elvárások: fokozott stressz és szorongás Rendkívül rossz táplálkozási szokások Kevés mozgás: oxigén hiány Idegrendszerben hiányállapot és oxidatív stressz ( elektro-stressz!): viselkedés zavarok ,agresszió

Sportolás hatása a szervezetre Fokozott oxigén igény Keringés –véráramlás fokozódása Szívfrekvencia növekedés Verejtékezés

Kockázatok-verseny sportolóknál Szív és érrendszer károsodása—túlterhelés és tápanyag hiányok miatt Izületek túlterhelése Savasodás ( tejsav képződés) Túlzott szabadgyök képződés( a vérképben olyan eltérések mint egy súlyos daganatosnál) Ásványi anyag vesztés a verejtékezéssel Hirtelen szívmegállások és keringés összeomlások!!

Antioxidánsok hatása a sportolók teljesítményére Mérhető teljesítmény növekedés! Jóval rövidebb regenerációs idő Szív és érrendszeri védelem

Fizikai és szellemi munka Fizikai: a sportolókéhoz hasonló helyzet Mentális igénybe vétel: oxidatív stressz az agy és a keringés számára: fáradtság—súlyos vagy állandó fokozott igénybevétel esetén CFS ( krónikus fáradtság szindróma)

Elekroszmog Programozók-számítógép műszerészek-könyvelők-stb.: „halmozottan hátrányos” foglalkozások oxidatív stressz

Antioxidások és a minőségi látás Retina elváltozásai Makula degeneráció Szemizmok gyengesége

Megfigyelések égési sérülteken Az égési sérülés a kialakuló gyulladás miatt jelentős oxidatív stresszt indukál az emberi szervezetben. Az eltérő folyadékpótlás terápiák nincsenek hatással a szervezet antioxidáns állapotának változására! Az instant céklakezelés jelentősen mérsékelte a fellépő gyulladást és az antioxidáns állapot javult, ami a céklában található antioxidánsoknak és polifenol tartalmának tulajdonítható. 26

Oxidatív stressz és a súlyos idegrendszeri kórképek Ma a kutatók zöme úgy látja, hogy a megnövekedett Alzheimer kór-Parkinson kór-depresszió előfordulásának gyakorisága mögött a szabadgyököknek meghatározó szerepe van ( környezeti mérgek!!) Lehet hogy az agresszió a hyperaktivitás és a suicid (öngyilkos)hajlamnak is köze van ehhez?(lásd elektro-smog)

Oxidatív stressz és a daganatok Számos kutatás folyik a tárgy körben Számtalan tapasztalat van az ilyen állapotokban fogyasztott növényi antioxidánsok hatásairól pozitív irányban változik a paciens vérképe, erőnléte,étvágya.

növényi eredetű készítmény előnye Kutatási Eredmények Az egyes flavonoidok gátló hatása a rákos sejtek osztódó képességére minimális A flavonoid- (polifenol) keverékek jelentős gátló hatással rendelkeznek a rákos sejtek osztódó képességére A gátló hatások és az antioxidáns aktivitások között pozitív összefüggés áll fent Magyarázat A polifenol-keverékek antioxidáns vegyületei szinergista hatást fejtenek ki növényi eredetű készítmény előnye

Mikor fogyasszuk? Az egészség megőrzéséhez egész életünk során bőségesen szükséges növényi tápanyagokat -antioxidánsokat fogyasztani—minden nap! A fitokemikáliák helyes arányú fogyasztásának a kulcsa a változatosság

Ciaga és Jade Greenzymes Kiemelkedő antioxidáns készítmények

Áfonya 25 féle antocián van benne (19 ebből nagy koncentrációban!) Önmagában is jelentős antioxidáns hatással rendelkezik Véd a zsíros táplálkozás károsító hatásával szemben (nem véletlen a sültekhez az áfonya öntet) Védi a vörösvértesteket, az érfalat az oxidatív károsodástól Kutatások szerint ez a hatás segít kivédeni a kapillárisok károsodását, ami a szem és a vese bántalmait eredményezheti—cukorbetegségben fokozott kockázat!

Gránátalma 2000-ben Aviram prof kutatásai szerint: ---az atherosclerosisra 3x erősebben hat ,mint a vörösbor, vagy a zöld tea ---20%-al csökkenti az LDL szintet ---és számottevően növeli a HDL-t. ---Vérnyomáscsökkentő ---az erekben az elmeszesedett lerakódásokat feloldja

Az ellagsav leggazdagabb forrása Kiemelkedő eredmények a rák terápiában Csökkenti az angiogenesist ( az érképződést a daganat körül), ezzel daganat ellenes hatású.

Aloe Vera ( a gyógynövények királynője) A Ciagaban 30% található A legbecsesebb gyógynövényként tartják számon. Kb. 240 hatóanyagot tartalmaz Magas aloe vera tartalmú italok a szervezet általános tisztítását és táplálását biztosítják

Legfontosabb tulajdonságai: 1) Magas polifenol tartalom antioxidáns hatás 2) Bélrendszer védelme 3) antibiotikus, gombaölő hatás 4) Vitaminok,ásványi anyagok, nyomelemek, esszenciális zsírsavak, növényi színanyagok tárháza

Zöld árpa+kombu-alga + gyöngyárpa mag Dr. Yoshihide Hagiwara 40 évi kutatás után a zöldségek világában arra a megállapításra jutott, hogy a zöldárpa az összes többihez képest a legkiválóbb. „A kutatásaim bebizonyították, hogy a zöldárpa levelei tartalmazzák a legdúsabb táplálékforrást, ami a bolygónkon egyetlen forrásból elérhető."

66X több Klorofilt tartalmaz mint a spenót 30X több B-vitamin származékot mint a tej 2X annyi Kalciumot mint a tej 2X annyi Kalciumot mint a búzafű 5X annyi Vasat mint a spenót 7X annyi C-vitamint mint ua. mennyiségű narancs bőséges A-provitamint (Béta karotint) tartalmaz tartalmazza, a legfontosabb ásványi anyagokat: magnézium, kálium, réz, cink, stb. tartalmazza, a legfontosabb zsírsavakat is, amelyek a májfunkciókat támogatják .

Segítség az allergiás tüneteket csökkentésében - a pH (sav-lúg háztartás) egyensúlyban tartásában - az immunrendszer erősítésében - a vércukor egyensúlyban tartásában  - a koleszterin szint csökkentésében

Kasai omega oils Halolaj 23/1 omega 3/6 arány!!( ideális 4/1, a magyar táplálkozásban 1/26!!!) Borágó olaj: magas gamma-linolénsav tartalom: gyulladás csökkentő, érrendszer védő,koleszterin szint szabályzó, egészséges sejtmembrán képzés Aszkorbin palmitát: zsírban oldódó C-vitamin: az idegrendszer és az agy C vitaminja!!!

Bőséget és jól-létet kívánok mindenkinek szeretettel 41