Számviteli alapok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Szennerné Bagó Gabriella 2003.október 30.
SZÁMVITEL.
Gondolatok a jubileumi XX. Magyarországi Egészségügyi Napokról
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Készítette: Matukovics Gábor,1 Honlap:
- 2. SZÁMVITELI ALAPOK –.
- 4. AZ ÚJRATERMELÉSI FOLYAMAT A SZÁMVITEL NYELVÉN –
NYUGAT-MAGYORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI FŐISKOLAI KAR Általános Jogi Tanszék ÜZLETI JOG (Igazgatásszervező szak, nappali és levelező.
SZÁMVITEL I. 1. BLOKK.
SZÁMVITEL I. 1. sillabusz (A kettős könyvvitel alapjai)
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
8. Főkönyvi rendszer.
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
Számvitel alapjai 3. előadás.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Számviteli alapismeretek
Vállalatok pénzügyi kimutatásai és a beruházások Fazakas Gergely
A számvitel szerepe az adójogban
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
Könyvviteli alapismeretek
Az egyedi tételek ellenőrzési folyamata és dokumentálása elektronikus eszközökkel Dr. Gyöngyösi József kamarai tag könyvvizsgáló MKVK InformatikaiTagozat.
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
Újdonságok az értékesítés, beszerzés, pénzügy témakörében XII. abas Vevőfórum, Balatonlelle június 5. – 7.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Könyvvezetési feladatok
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
„Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.”
Példa a költségek könyvviteli elszámolására
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól.
1 Készletek. 2 Előadás anyaga Fogalmak, Csoportosítás, megjelenés a mérlegben, Értékelés Bekerülési érték, Mérlegérték (értékvesztés, visszaírás) Könyvviteli.
Az államháztartási számvitel évi változása.
GAZDASÁGI ESEMÉNYEK Minden olyan esemény, amely a vállalkozás vagyonát közvetlenül, vagy közvetetten megváltoztatja. VAGYON ESZKÖZÖK = FORRÁSOK Ha az.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… A számvitel a gazdálkodó egységek vagyoni.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
SZÁMVITELI POLITIKA II.. 2© Deák István A lényegesség és a költség-haszon összevetése elvével összefüggő számvitelpolitikai döntések Mit tekint.
Atlas akadémia 2016 gyakorlás 1. nap pénzügy. XAPT 1. Feladat – Nyitott szállítói számlák Szeretnénk látni azon szállítói számlák listáját, amelyek nem.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Bérek könyvelése Schalkhammer-Kenyeres Márta
Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás
Az államháztartás számvitelének aktualitásai, változásai 2017-től
5. KÖNYVVITELI ALAPFOGALMAK
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
Hol tartunk… Értjük a számvitel alapvető feladatát és folyamatát.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Mikrogazdálkodói beszámoló magyar számviteli standard
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Előadás másolata:

Számviteli alapok

A vagyon csoportosítása

Alapfogalmak Vagyon: az anyagi és nem anyagi javak összessége. Eszközök: (aktívák) a vagyon megjelenés szerinti csoportosítása. Források: (passzívák) a vagyon eredet szerinti csoportosítása.

Nyitómérleg

Mérleg olyan számviteli okmány, amely a vállalat vagyonát adott időpontra vonatkozóan, megfelelően értékelve, pénzértékben összesítve, előírt csoportosításban tartalmazza. A gazdasági események feljegyzésére a mérleg nem alkalmas (mert a vállalatoknál naponta több gazdasági esemény van → mindegyik után új mérleg kellene → áttekinthetetlen). A gazdasági események folyamatos feljegyzésére a könyvviteli számlák szolgálnak.

Könyvviteli számla olyan kétoldalú nyilvántartás, melynek egyik oldalán a vagyonrészben bekövetkezett növekedést, a másik oldalán a csökkenést tartjuk nyilván. T = tartozik oldal K = követel oldal T K

A könyvviteli számlák fajtái Eszköz számla (Tartozik oldalára könyveljük a nyitó értéket és a növelő tételeket, követel oldalára pedig a csökkenéseket és a záróértéket). Forrás számla (Tartozik oldalára könyveljük a záró értéket és a csökkenéseket, követel oldalára pedig a nyitó értéket és a növekedéseket. Néhány számla kivétel). Eredmény számla (Tartozik oldalára könyveljük a záró értéket és a csökkenéseket, követel oldalára pedig a nyitó értéket és a növekedéseket). Költség számla (Tartozik oldalára könyveljük a nyitó értéket és a növelő tételeket, követel oldalára pedig a csökkenéseket és a záróértéket).

A könyvelés alapfogalmai Tartozik forgalom: a tartozik oldalra könyvelt tételek összege. Követel forgalom: a követel oldalra könyvelt tételek összege. Egyenleg: a tartozik- és követel forgalom különbsége. Lehet tartozik jellegű, ha a T forgalom nagyobb, mint a K forgalom, és lehet követel jellegű, ha a K forgalom haladja meg a T forgalmat. Terhelés: ha egy számlának a tartozik oldalára írunk. Jóváírás: ha egy számlának a követel oldalára írunk.

Főkönyvi kivonat

Forgalmi kimutatás

Microsoft Navision Főkönyv ! csak a felvett pénznemekben könyvelhetünk a saját pénznem (SPN) tranzakciónál a Pénznemkód mező mindig üres Főkönyvi számla törvény szerint, a bontások vállalati szinten egyediek lehetnek számlatükör eredmény-számla mérleg- számla eredmény-kimutatás eredménykimutatásokra - kumulált a vagyon nyilvántartása nyitó számla év végén záró számla zárás-nyitás évente