Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az államháztartás számvitelének aktualitásai, változásai 2017-től

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az államháztartás számvitelének aktualitásai, változásai 2017-től"— Előadás másolata:

1 Az államháztartás számvitelének aktualitásai, változásai 2017-től

2 Az előadás témái 2016. évi nyitással kapcsolatos területek Év végi zárlati teendők Év végi Áhsz módosításai, amit már alkalmazni kell 2017. évi Áhsz módosítások

3 2016. évi nyitással kapcsolatos területek
Jogszabályi háttér: Szt. változásai, Európai Parlament és a Tanács 2013/34/EU irányelv és Áhsz módosítása Főbb témák: rendkívüli tételek megszűnése osztalék fizetés elszámolás változása 2016. évi eredmény-kimutatás nyitó tételei mérlegszerinti eredmény= tevékenység eredménye + pénzügyi műveletek eredménye

4 Év végi zárással kapcsolatos teendők
Leltározás A beszámoló minden mérlegsora leltárral alátámasztott legyen Leltározási ütemterv (hiányosságai), utasítás Vagyonkezelésbe vett eszközt minden évben leltározni kell (Áhsz 22.§(3) A vagyonkezelői, koncessziós szerződés eltérő rendelkezése hiányában a (2) bekezdés a) pontja szerinti leltározást a működtető, vagyonkezelő külön térítés és díjazás nélkül, évente köteles elvégezni.) – ÁSZ megállapítások!!! Készletek Közmunka program keretében előállított eszközök Saldo évi kiadványa - Követelések – egyenlegközlők kiküldése, visszaérkezési határidő!!!

5 Év végi Áhsz módosításai, amit már 2016. évre alkalmazni kell
- 1. § Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Áhsz.) 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(2) Az éves költségvetési beszámolót e rendelet szerinti formában, magyar nyelven, forintban kell elkészíteni.” - 4. § Az Áhsz. 44. § (2) bekezdés l) és m) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek: (A teljesítések nyilvántartási számláin - a pénzügyi számvitelben a pénzeszközök változását eredményező gazdasági eseményeken kívül - teljesítésként kell nyilvántartásba venni) „l) a 49/B. § szerinti esetben a megszűnő szervezetnél a megszűnés fordulónapján meglévő pénzeszközöknek a 17. melléklet 4. pont a) alpontja szerinti 36. Sajátos elszámolások számlacsoport számláinak egyenlegével korrigált összegét a K506. Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre rovaton, ezzel párhuzamosan a pénzügyi számvitelben a kötelezettség kivezetését a Más szervezetet megillető bevételek elszámolása könyvviteli számlával szemben, m) a 49/B. § szerinti esetben a jogutódnál, valamint az Áht. 11. § (5) bekezdése szerinti szervnél a megszűnt költségvetési szerv záró pénzeszközeinek a 17. melléklet 4. pont a) alpontja szerinti 36. Sajátos elszámolások számlacsoport számláinak egyenlegével korrigált összegét a B16. Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről rovaton, ezzel párhuzamosan a pénzügyi számvitelben a követelés nyilvántartásba vételét a Más által beszedett bevételek elszámolása könyvviteli számlával szemben.”

6 Év végi Áhsz módosításai, amit már 2016. évre alkalmazni kell
- 9. § Az Áhsz. 56. §-a helyébe a következő rendelkezés lép: „56. § Az Ávr. 32. § (6) bekezdésében előírt adatszolgáltatást oly módon kell teljesíteni, hogy annak tartalma megfeleljen az e rendelet január 1-jén hatályba lépő rendelkezései szerinti rovatrendnek.”

7 2017. évi Áhsz módosítások Bekerültek a mérleg fordulónapjáig lezárult kamat és swap ügyleteknek az elszámolása - A konszolidált beszámolóra vonatkozó rendelkezés a következőképpen módosul:”az Áhsz. 37. § (7) bekezdés helyébe a következő˝ rendelkezés lép: "(7) A Kincstár az összevont (konszolidált) beszámolókat és a 13. mellékletben foglaltak alapján a Gst. szerinti államadósságról szóló kimutatást a zárszámadásról szóló törvényjavaslat Országgyűlés elé terjesztésének időpontjáig készíti el."

8 2017. évi Áhsz módosítások - Az Áhsz. 46. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: "(3) A 6-7. számlaosztály vezetői információs igények kielégítésére, ezen belül elsősorban a szervezeti egységek elszámoltatására, a költséggazdálkodás, az önköltségszámítás sajátos rendszerének kialakítására használható” - Az Áhsz. 50. § (7) bekezdése helyébe a következő˝ rendelkezés lép: "(7) A (2)-(6) bekezdésben foglaltakon túl a számviteli politikában rögzíteni kell az általános költségek, valamint az általános kiadások és bevételek tevékenységekre történő felosztásának módját, a felosztáshoz alkalmazott mutatókat, vetítési alapokat."

9 2017. évi Áhsz módosítások - 32. § (1a) Az irányító szerv a költségvetési szerv éves költségvetési beszámolóját az (1) bekezdés szerinti határidőt követő húsz napon belül felülvizsgálja és – annak javítása, kiegészítése szükség szerinti elrendelését követően – a Kincstár által működtetett elektronikus adatszolgáltató rendszerben jóváhagyja. A költségvetési szerv az elektronikus adatszolgáltató rendszerben jóváhagyott adattartalmú aláírt éves költségvetési beszámolóját a Kincstár általi elfogadását követő öt 20 napon belül megküldi az irányító szervnek, amely azt – a felülvizsgálat elvégzését igazoló személy aláírásával ellátva – a költségvetési szervnek tíz napon belül visszaküldi.

10 2017. évi Áhsz módosítások Zárlati teendők kiegészítése 7. § Az Áhsz. 53. § (6) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (A negyedéves könyvviteli zárlat keretében el kell végezni) „h) a 003. Kiadások nyilvántartási ellenszámlán nyilvántartott kiadások, valamint a 005. Bevételek nyilvántartási ellenszámlán nyilvántartott bevételek felosztását,”

11 2017. évi Áhsz módosítások 8. § (1) Az Áhsz. 53. § (8) bekezdés i)-n) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek: (Az éves könyvviteli zárlat keretében el kell végezni) „i) a 6. számlaosztályban könyvelt általános költségek felosztását a 7. számlaosztály könyvviteli számláira a 691. Általános költségek átvezetési számla közbeiktatásával, j) az 571. Saját termelésű készletek állományváltozása és 572. Saját előállítású eszközök aktivált értéke könyvviteli számláinak átvezetését a 492. Mérleg szerinti eredmény elszámolása könyvviteli számlára, k) a 8. és 9. számlaosztály könyvviteli számláinak lezárását a 492. Mérleg szerinti eredmény elszámolása könyvviteli számlával szemben, l) a 6-os számlaosztály könyvviteli számláinak lezárását a 691. Általános költségek átvezetési számla könyvviteli számlával, a 7. számlaosztály könyvviteli számláinak lezárását az 591. Költségnem átvezetési számla könyvviteli számlával szemben, m) a 492. Mérleg szerinti eredmény elszámolása könyvviteli számla átvezetését a 416. Mérleg szerinti eredmény könyvviteli számlára,n) az 1-4. számlaosztály könyvviteli számlák lezárását a 493. Zárómérleg számla könyvviteli számlával szemben, és”

12 2017. évi Áhsz módosítások (2) Az Áhsz. 53. § (8) bekezdése a következő o) ponttal egészül ki: (Az éves könyvviteli zárlat keretében el kell végezni) „o) az egységes rovatrend rovataihoz kapcsolódóan az előirányzatok nyilvántartási számláinak lezárását a 001. Előirányzat nyilvántartási ellenszámla nyilvántartási számlával szemben, valamint a teljesítés nyilvántartási számláinak lezárását és - ezzel egyező összegben - a követelések vagy kötelezettségvállalások, más fizetési kötelezettségek nyilvántartási számláinak korrigálását a megfelelő nyilvántartási ellenszámlával szemben.”

13 Támogatások elszámolásánál továbbra is felmerült problémák:
Nem végleges bevételként, kiadásként kerülnek elszámolásra Nincs átvezetve a fejlesztési halasztott bevételre, illetve nem megfelelő összegben Nem kerülnek kimutatásra a 0 számlaosztályban 031. Támogatási célú előlegekkel kapcsolatos elszámolási követelések 044. Támogatási célú előlegekkel kapcsolatos elszámolási kötelezettségek Mindkettő a 006. Egyéb nyilvántartási ellenszámlával szemben

14 Függő tételek 03. Függő és biztos (jövőbeni) követelések 031. Támogatási célú előlegekkel kapcsolatos elszámolási követelések 032. Egyéb függő követelések 033. Biztos (jövőbeni) követelések 04. Függő kötelezettségek 041. Kezességgel-, garanciavállalással kapcsolatos függő kötelezettségek 042. Peres ügyekkel kapcsolatos függő kötelezettségek 043. El nem ismert tartozások 044. Támogatási célú előlegekkel kapcsolatos elszámolási kötelezettségek 045. Egyéb függő kötelezettségek

15 Záró pénzeszköz-maradvány

16 40 EURO behajtási költségátalány változása
Az új, évi IX. törvény a behajtási költségátalányról március 24-én lépett hatályba. Lényege: a késedelembe eső nem köteles önként fizetni, akinek késve teljesítettük a számla kiegyenlítését, az jogosult egy éven belül kérni. Ha 2015-ben előírtuk, akkor, ha a mérlegkészítésig nem kérte a partner, akkor elengedett kötelezettségnek minősül. (esetleges könyvelés) !!!!

17 Egyéb változások 49/2016. (XII. 8.) NGM rendelet a költségvetési szervnél belső ellenőrzési tevékenységet végzők nyilvántartásáról és kötelező szakmai továbbképzéséről, valamint a költségvetési szervek vezetőinek és gazdasági vezetőinek belső˝ kontrollrendszer témájú továbbképzéséről szóló 28/2011. (VIII. 3.) NGM rendelet és az államháztartásban felmerülő egyes gyakoribb gazdasági események kötelező elszámolási módjáról szóló 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet módosításáról

18 Egyéb változások A évi költségvetésről szóló tv. 39. § (5) Ha a települési önkormányzatot az (1) bekezdés alapján a nettó finanszírozás keretében megillető adott havi források a (4) bekezdés szerint levonandó összegekre nem nyújtanak fedezetet, a kincstár az Áht § (3) bekezdése alapján havonta beszedési megbízást nyújt be a települési önkormányzattal szemben. Ha a települési önkormányzatnak december 15-én bármilyen elmaradása van a (4) bekezdés szerinti befizetési kötelezettsége tekintetében, a kincstár a meg nem fizetett összegre a kötelezett fizetési számlájára beszedési megbízást nyújt be.

19 Csák Ibolya liceum.audit@upcmail.hu
Köszönöm a figyelmet Csák Ibolya


Letölteni ppt "Az államháztartás számvitelének aktualitásai, változásai 2017-től"

Hasonló előadás


Google Hirdetések