Készítette:Józsa Szende Román Orsolya

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

Étrend-kiegészítő.
Formula 2: Multivitamin-komplex
B6 vitamin Horváth Ronald Horváth Ronald. Miben található   Szerepe van a vörösvértestek képződésében, az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges.
Egészséges táplálkozás
Kisded táplálás irányelvei
Táplálékok, tápanyagok
TÁPLÁLKOZÁSUNK, VITAMINJAINK
Gyermekkori sajátosságok
Testünk építőkövei: A vitaminok
Sporttáplálkozás.
Táplálékok,tápanyagok
senior product manager Wyeth Consumer Healthcare
A rák megelőzhető!.
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
LifePak Anti-Aging előadó: Carsten R. Smidt, Ph.D., FACN
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA II.
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
A helyes táplálkozás.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
B12 vitamin By: Pánczél Merci. B12 szerkezete Szerkezete hasonlóságot mutat a porfirinvázzal. Központi részét négy pirrolgyűrűből álló rendszer képezi,
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
C-vitamin Készítette Skrován Mónika.
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
B12 Vitamin By:Bokor Krisztián.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
VITAMINOK 1912: vitamin = vita amines (Casimir Funk)
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Szükségük van a gyerekeknek táplálék- kiegészítőkre?
Multivitamin és ásványi anyagok EGÉSZSÉG AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Mindannyian szeretnénk egészségesek lenni, és ezt kívánjuk családtagjainknak is. Az új, a szervezet.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Táplálkozási ismeretek II.
Tápanyagok.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
TÁPLÁLKOZÁS - ENERGIAFORGALOM
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
VITAMINOK.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
B12 vitamin Kozma Vivien. B12 hiánya A B12-vitamin hiánya a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
Testünk építőkövei – a vitaminok
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Mikroelemek.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Készítette:Józsa Szende Román Orsolya Vitaminok Készítette:Józsa Szende Román Orsolya

Az emberi szervezetbe a vitaminokat többnyire táplálékkal vesszük fel Az emberi szervezetbe a vitaminokat többnyire táplálékkal vesszük fel. A vitaminok közül néhány a kémiailag hozzájuk hasonló szerkezetű anyagból, az elővitaminokból (provitaminok) képződnek. Léteznek antivitaminok (vitamin-antagonista), olyan anyagok, melyek valamilyen vitamint kivonnak az enzimekből.

A vitaminok két fo csoportja: 1.Zsírban oldódó vitaminok (lipovitaminok), 2.Vízben oldódó vitaminok

Vitaminhiány Néhány hiánybetegség: Zsibbadás (B12-vitamin hiánya) Kiderült egyes vitamin jellegű anyagokról, bár ennek ellenkezőjét gondolhatnánk, hogy más állatfajok számára egyáltalán nem nélkülözhetetlenek. Az emberben a B12- és K-vitamin vitaminhiányos állapotát hiányos étrenddel nem lehet létrehozni, mert a normális bélbaktérium-flóra ezeket képes előállítani. Ha azonban a szervezetben (pl. a tápcsatorna egy részének műtéti eltávolítása miatt) felszívódási zavarok lépnek fel, vagy antibiotikumos kezelés következtében elpusztul a bél baktériumflórája, kialakulhat a hiánybetegség. Néhány hiánybetegség: Zsibbadás (B12-vitamin hiánya) Farkasvakság (A-vitamin hiánya) Beri-beri (B1-vitamin hiánya) Vészes vérszegénység (B12-vitamin hiánya) Skorbut (C-vitamin hiánya

A vitamin tuladagolása Léteznek dokumentációk arra, hogy egyes vitaminok nagy mennyiségű szedésének mellékhatásai vannak. Minél magasabb a túladagolás mértéke, annál erősebbek a mellékhatások. Kizárólag természetes élelmiszer-fogyasztással általában nem érhető el a túladagolás. A vitaminok túladagolása csak ritkán okoz maradandó megbetegedést. Gyakran a vitaminkészítmények adalékanyagai okozzák a mellékhatásokat – néhány esetben maradandót is. A tolerált mennyiség személyfüggő, korreláció mutatkozik a kor, nem, egészségi terheltség és a vitaminszükséglet között.

A vitaminok fajtái A-vitamin: -a szervezet védekező mehanizmusában vesz részt -csontnő vekedés,növekedés -a látas és a szaruhártya épsége

D-vitamin :-kálcium beépülése a csontba -foszforanyagcsere szabályozása

E-vitamin :-oxigén tartalmu szabadgyökök elleni védekező rendszer alkotóeleme

K-vitamin :-véralvás

C-vitamin:csont ,fog,porc,kötőszövet kollegénfehérje,szintézise

B-vitamin:szénhidrát anyagcsere zsirsavszintézis

Ajánlott napi mennyiség Vitaminok Ajánlott napi mennyiség A-vitamin D-vitamin E-vitamin 400 10 6 K-vitamin 15 B6-vitamin 0,5 Folsav B12-vitamin 100 0,7 C-vitamin 50 B1-vitamin B2-vitamin Niacin 0,8 9 Pantoténsav 2

A táplálékaink legfontosabb összetevői a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok, a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint a víz