Készítette:Józsa Szende Román Orsolya Vitaminok Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Az emberi szervezetbe a vitaminokat többnyire táplálékkal vesszük fel Az emberi szervezetbe a vitaminokat többnyire táplálékkal vesszük fel. A vitaminok közül néhány a kémiailag hozzájuk hasonló szerkezetű anyagból, az elővitaminokból (provitaminok) képződnek. Léteznek antivitaminok (vitamin-antagonista), olyan anyagok, melyek valamilyen vitamint kivonnak az enzimekből.
A vitaminok két fo csoportja: 1.Zsírban oldódó vitaminok (lipovitaminok), 2.Vízben oldódó vitaminok
Vitaminhiány Néhány hiánybetegség: Zsibbadás (B12-vitamin hiánya) Kiderült egyes vitamin jellegű anyagokról, bár ennek ellenkezőjét gondolhatnánk, hogy más állatfajok számára egyáltalán nem nélkülözhetetlenek. Az emberben a B12- és K-vitamin vitaminhiányos állapotát hiányos étrenddel nem lehet létrehozni, mert a normális bélbaktérium-flóra ezeket képes előállítani. Ha azonban a szervezetben (pl. a tápcsatorna egy részének műtéti eltávolítása miatt) felszívódási zavarok lépnek fel, vagy antibiotikumos kezelés következtében elpusztul a bél baktériumflórája, kialakulhat a hiánybetegség. Néhány hiánybetegség: Zsibbadás (B12-vitamin hiánya) Farkasvakság (A-vitamin hiánya) Beri-beri (B1-vitamin hiánya) Vészes vérszegénység (B12-vitamin hiánya) Skorbut (C-vitamin hiánya
A vitamin tuladagolása Léteznek dokumentációk arra, hogy egyes vitaminok nagy mennyiségű szedésének mellékhatásai vannak. Minél magasabb a túladagolás mértéke, annál erősebbek a mellékhatások. Kizárólag természetes élelmiszer-fogyasztással általában nem érhető el a túladagolás. A vitaminok túladagolása csak ritkán okoz maradandó megbetegedést. Gyakran a vitaminkészítmények adalékanyagai okozzák a mellékhatásokat – néhány esetben maradandót is. A tolerált mennyiség személyfüggő, korreláció mutatkozik a kor, nem, egészségi terheltség és a vitaminszükséglet között.
A vitaminok fajtái A-vitamin: -a szervezet védekező mehanizmusában vesz részt -csontnő vekedés,növekedés -a látas és a szaruhártya épsége
D-vitamin :-kálcium beépülése a csontba -foszforanyagcsere szabályozása
E-vitamin :-oxigén tartalmu szabadgyökök elleni védekező rendszer alkotóeleme
K-vitamin :-véralvás
C-vitamin:csont ,fog,porc,kötőszövet kollegénfehérje,szintézise
B-vitamin:szénhidrát anyagcsere zsirsavszintézis
Ajánlott napi mennyiség Vitaminok Ajánlott napi mennyiség A-vitamin D-vitamin E-vitamin 400 10 6 K-vitamin 15 B6-vitamin 0,5 Folsav B12-vitamin 100 0,7 C-vitamin 50 B1-vitamin B2-vitamin Niacin 0,8 9 Pantoténsav 2
A táplálékaink legfontosabb összetevői a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok, a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint a víz