Fact Intézet www.sfact.com A szociális városrehabilitációs program készítésének tapasztalatai Pécsett (2008) „Résztvevő megfigyelésen” alapuló esettanulmány-

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
Advertisements

Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Projektciklus- menedzsment (PCM)
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Új Esély munkakonferencia október 13. Braun József.
1 …mert mindenki fogyasztó ! Tájékoztató kampány a Közép- dunántúli Régióban TAMOP /2 KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS A projekt az Európai Unió támogatásával,
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Az Esőemberekért Egyesület által gondozandó elemek bemutatása.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI.
Integrált városrehabilitációs fejlesztések a gyakorlatban (tagállami példák és hazai tervek) GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS VÁROSREHABILITÁCIÓS PROGRAMJA Dr. Ottófi.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
Benchmarking.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
orszagtanulmanyok/spanyolorsz ag-leader-megvalositasa/
Konzulens: Dr. Pitlik László
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az ÚMVP intézményrendszere
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
2008. december 10. Látássérült személyek elemi és foglalkozási rehabilitációja programzáró konferencia december 10.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
A Magyar Köztársaság kormánya
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
Vállalati környezeti jelentések Zsugyel János PhD Heller Farkas Főiskola.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Koncepciók, kísérletek, reformok – vannak-e hatásai a szakmára Sziklai IstvánKeszthely, okt. 8.
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
Foglalkoztatás-politika
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Civil Európa – civilek Európában
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Regionális operatív programok ma és holnap Lunk Tamás ügyvezető Vitál Pro Kft.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Tervezési folyamat.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Ötletek mára és holnapra
VÁLTOZÁSMENEDZSMENT „Semmi sincs állandóbb, mint a változás”
Előadás másolata:

Fact Intézet A szociális városrehabilitációs program készítésének tapasztalatai Pécsett (2008) „Résztvevő megfigyelésen” alapuló esettanulmány- vázlat Tistyán László

Fact Intézet Keretfeltételek - Az előzmények (a „megrendelés” tartalma, a megalapozó szakértői anyagok, stratégiák stb.) -A szabályozók (jogszabályok, illetve „útmutatók”, kézikönyvek, az irányító hatóságok szakmai kompetenciája stb.) -A helyi politikai szubkultúra érdekviszonyai, releváns tartalma, működése - A társadalmi környezet (a program cselekvői és a kedvezményezettek, ezek „kapacitásai”)

Fact Intézet Olvasatok - a feladatról -A „szociális” jelző csak „díszítőelem”, „hab” a funkcióbővítő városrehabilitációs tevékenységen -A „szociális” jelző voltaképpen roma programokra vonatkozik -A „szociális” jelző olyan gumifogalom, amelybe mindent bele lehet magyarázni - minden oldalról - A „szociális” jelző arra utal, hogy a program fókuszában a társadalom áll

Fact Intézet Olvasatok - a szerepekről -A „politika” a megrendelő: „én fizetem, nekem fütyül”, a szakértő apologéta, oldja meg a prekoncepciók indoklását -A szakértő kényszerű érdekvédő, érdekérvényesítő is a gyenge, érdekartikulációra és érvényesítésre alig képes, vagy függőségben tartott civil szereplők helyett - A „civilek” is szerepzavaros helyzetűek (pl. függőségi helyzet, politikai orientáció, humán kapacitások hiánya stb. miatt)

Fact Intézet Folyamatok - A látens (és programidegen) célok érvényesítésére irányuló folyamatos törekvések -A komplex megközelítés hiánya (és ennek erényként történő kommunikálása) - A rövid távú gondolkodás kizárólagossága -A társadalmi problémák egydimenziós észlelése, illetve ennek megfelelő kezelése - Gyors, és „tárgyiasult” (megfogható, látható stb.) eredmények produkálására vonatkozó igények - A „társadalmasítás” technológiai lehetetlensége (időhiány, kommunikációs és humán kapacitásbeli problémák)

Fact Intézet A megvalósulás esélyei -A megvalósítás beruházásokra (műszaki beavatkozások lebonyolítására) szakosodott szervezet kezében van (lesz), a relatív alkalmatlanság nem orvosolható… -A program az aktuálpolitikai beavatkozások számára szélesre nyitott, ami „szétveri” a stratégiai koncepciókat -A civil társadalomtól irreálisan magas „saját tőkét” kíván -A fenntarthatóság garanciáit nem lehet beépíteni a programba (kódolt a rövid távú megközelítés, hibásan meghatározott „sikerkritériumok”, a participáció lehetőségeinek korlátozása stb.) - A társadalmi kontroll gyakorlásának lehetőségei minimalizáltak, vagy hiányoznak, ez felemészti a program „bizalmi tőkéjét”

Fact Intézet Következtetések - A feladat jelenleginél pontosabb meghatározása (új útmutatók, kézikönyvek elkészítése stb.) - A jelenleginél rugalmasabb, reálisabb részfeltételek meghatározása - A jelenleginél hatékonyabb garanciák beépítése a civil participációt, a társadalmi kontroll gyakorlását, a fenntarthatóságot, a korrupció kizárásának lehetőségeit stb. illetően - A jelenleginél reálisabb feltételek támasztása (pl. a civil participációt illetően) - A megvalósítás esélyeit ígérő megoldások támogatása (pl. a programot megvalósítani hivatott szervezetre vonatkozóan) A szociális városrehabilitációra vonatkozó szabályozás szemlélete legyen maga is „szociális”!