Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben"— Előadás másolata:

1 Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
„LHH” Készítette: Trendl Fanni PTE-BTK Romológia – Történelem Témavezető: Dr. Varga Aranka, egyetemi adjunktus

2 Dolgozat témája A leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára kidolgozott komplex térségfejlesztési program vizsgálata a Barcsi kistérségben.

3 Dolgozat forrásai Területfejlesztéssel foglalkozó szakirodalom között. A kistérségről szóló esélyegyenlőségi helyzetelemzés. A programot leíró, bemutató dokumentumok. Interjúk a térségben dolgozó szakemberekkel.

4 Dolgozat felépítése Történeti bevezető: területfejlesztés története között. A kistérségek helyzete, besorolása ben. A komplex térségfejlesztési program bemutatása: célok, működés, résztvevők. A Barcsi kistérség vonatkozásában végzett vizsgálat eredményeinek bemutatása.

5 Történeti bevezető Területfejlesztés alapelvei a szocializmusban, fontosabb koncepciók, eredmények. Területfejlesztés változásai a rendszerváltás után. Az Európai Unióba való belépés következményei a területfejlesztés működésében.

6 A kistérségek helyzete, besorolása 2007-ben
A besorolás alapja, célja. 2007/67. Országgyűlési Határozat: 94 hátrányos helyzetű kistérség, 33 leghátrányosabb helyzetű. Körülbelül fő él ezeken a területeken.

7 A komplex térségfejlesztési program céljai
A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, köztük kiemelten a romák/cigányok támogatása. Komplex megközelítés. A kistérségen belül a leghátrányosabb helyzetű településcsoportok támogatása.

8 A komplex térségfejlesztési program működése
Problémák, prioritások meghatározása. Munkacsoportok felállítása, civilek bevonása. Fejlesztési tanács felállítása, projekttervek véleményezése, tervdokumentum elkészítése, pályázatok beadása, lebonyolítása.

9 A Barcsi kistérség néhány jellemzője
A térségben 26 település található és körülbelül ember él itt. A kistérségben 12 szegregátum található: 6 településen belül, 6 község pedig teljes egészében szegregátumnak minősül. A roma/cigány népesség a lakosság 12,6%- a. A közoktatásban résztvevők 42%-a hátrányos helyzetű, 18%-a halmozottan hátrányos helyzetű és 10%-a SNI-s.

10 A Barcsi kistérség projektjei és a program céljainak összevetése

11 A Barcsi kistérség projektjei és a program céljainak összevetése
2009-ben nem szerepelt egy lakhatási szegregációt megszüntetését célzó projekt sem. Sérül a program által előírt komplexitás.

12 Köszönöm a figyelmet! Elérhetőség: trendl.fanni@gmail.com


Letölteni ppt "Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések