Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI."— Előadás másolata:

1 AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN Nemzetközi Értékelési és módszertani konferencia 2010. május 6-7. RESPECT Consulting Fenntarthatósági értékelések/ Sustainability Assessments dr. Szilvácsku Zsolt üzletágvezető tanácsadó IAIA szakértő

2 RESPECT Kft.2 Mi jelent és honnan ered a fenntarthatósági értékelés? Első generációs hatásvizsgálatok (KHV-EIA) Projekt szintre koncentrál (biofizikai megközelítés) Második generáció (SKV-SEA) stratégiai dokumentumokra készül (politika, terv és program) Harmadik generáció (fenntarthatósági értékelés-SA) minden tervezési szinten vizsgálja a környezeti, társadalmi, gazdasági szempontokat (három pillér) vagy más megközelítésben a fenntarthatóság érvényesülését „Folyamat, amely a döntéshozatalt a fenntarthatóság irányába vezeti”

3 RESPECT Kft.3 Mi legyen fenntartható? Kinek és Mikor? környezet társadalom gazdaság környezet A három pillér egyenlő súlyú? társadalom gazdaság környezet társadalom gazdaság Egyenlő súlyú szempontok! A szempontok nem függetlenek egymástól! Melyik függ melyiktől? Gyenge és erős fenntarthatóság Átterhelések, áthelyezések / trade-offs

4 RESPECT Kft.4 Mi teszi próbára az értékelőket és a döntéshozókat? (1) Alapértékekre vonatkozó megállapodás és elköteleződés (2) Megállapodás a fenntarthatóság jelentésében (3) A fenntarthatóság a döntéshozatalai folyamathoz illeszkedő testre szabása (4) Hosszú távú felelősségvállalás (factoring in long-term time horizont) (5) Holisztikus, rendszerszemléletű megközelítés biztosítása (6) Fenntarthatóság eredményeinek elérése

5 RESPECT Kft.5 Mi a helyzet külföldön?  Széles körben elterjedt gyakorlati alkalmazások (pl.: Nagy-Britániában, Kanadában, Ausztráliában)  Megjelent Kínában is… (Computer Aided Sustainability Evaluation Tool, CASET)  Proactive/internal és reactive/external megközelítések  The ‘Right Hand Rule’ model (strategic-ness, integrated-ness, comprehensiveness)  Gibson’s sustainability criteria (principles) (pl. inter- és intragenerational equity, socio-ecological system integrity)  Értékek, célok és indikátorok kezelése  Sustainability Roundtable (Kanada)

6 RESPECT Kft.6 Mi a helyzet hazánkban?  Fenntarthatóság értelmezése és az alapértékek köre  Nemzeti Fenntartható Fejlődés Stratégiában szerepel a fenntarthatósági értékelések bevezetésének feladata  Országos Területfejlesztési Koncepcióban szerepel a közös térségi értékrend kialakításának és a tervezési tevékenységek mozgásterét szabályozó fenntarthatósági keretstratégiák kidolgozásának feladata  A hazai programokra és tervekre készült SKV-k egy része fenntarthatósági szemléletű (lásd alkalmazott kritériumok, kidolgozott módszertani megközelítések)

7 RESPECT Kft.7 Hogyan tovább? (1) Fenntarthatóság alapértékeinek feltárása (2) Jövőkép és stratégia alkotás során alapértékek érvényesülésének elősegítése, értékelése, eredményalapú fejlesztéspolitika megvalósítása (3) Személyes megértés, készségek, felelősség és intézményi felkészültség biztosítása (4) Széles körű részvétel biztosítása és a részvételre felkészítés, (5) Jogalkotás és intézményi átalakítások során fenntarthatósági értékelések (lásd jogszabályi hatásvizsgálatok) (6) Információs rendszerre, tudásbázisra van szükség.

8 RESPECT Kft.8 Kapcsolat RESPECT Consulting dr. Szilvácsku Zsolt, tanácsadó stratégiai és hatásvizsgálati üzletágvezető E-mail: zsolt.szilvacsku@respect.hu Telefon: 30/9593-114 www.respect.hu


Letölteni ppt "AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések