A HÚSVÉTI IDŐ SZIMBÓLUMAI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiáltó világ.
Advertisements

Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Az Élet Igéje április.
Az Eukarisztia titkáról elmélkedve az első kérdés, amelyet szemlélünk, hogy mi is az
A nap kezdete Urunk, akit jobban elrejt ez a világ, mint a sírbolt, Te, akit bűneink keresztre feszítenek, Te, akit eltemettünk szívünkben - feszítsd fel.
Eucharisztia liturgiája
Ünnepek.
A házasság még nem a mennyország
Folyamodjatok az Úrhoz,
A pasaréti református templom írásos úrasztali terítője
A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI
A Keresztény Vallás.
Húsvét az élet ünnepe.
A keresztény család részesedése az Egyház életében és küldetésében
Várna i Péter március. „… hogy Ő szolgáljon” (Mt 20,28)
A keresztség A befogadás szentsége.
Húsvéti ünnepkör Tavaszi népszokások.
…Kezdjük el együtt nagyböjt szent Idejét!
Szentlélek jöjj, a világ vár!. Egység Lelke Béke Lelke.
Márciusi Ünnepek.
7. évfolyam 6. lecke (vázlat)
Készítette: Hendrich Kíra
Nagyböjt első hete.
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
ISTEN hozott köztünk!.
EGYHÁZI IMATALÁLKOZÓ AZ EURÓPAI ROMÁKÉRT április 12. csütörtök KDOBVI baracskai objektum.
Asztal- és életközösség Jézussal
Kenyered és Borod táplál engem, Te gyógyítod Szívem, hogyha fáj.
Születésnapi ünneplésre!!! M E G H Í V Ó. A szívedben.... Ő ott fog találkozni veled. (Hallani fogod a kopogtatását.) Díszvendég: Jézus Krisztus Dátum.
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
Fehér Patrik 6.A Húsvét.
A TÉKOZLÓ FIÚ (Ötödik lecke) A döntés. Hogyan jutunk el a keskeny útra? Isten szentsége miatt lehetetlen, hogy a bűnnel közösségben legyünk mivel ez Isten.
NAGYBÖJT 2012 …az újrakezdés lehetősége…
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Az élet igéje május.
A Biblia.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
KERESZTSÉG.
Nagyböjt 2011 …Kezdjük el együtt nagyböjt szent Idejét!
Királyi papság – szentírási kifejezés : „Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel…
Folyamodjatok az Úrhoz,
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
Az Özönvíz.
Megyeri Úti Általános Iskola Jónás József 5.A
Húsvét © Németh György.
Ünnepek © Németh György.
Húsvétra Készítette: Vörös Paulina.
Kereszténység - nevelés
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Minta-tanmenet vegyes összetételű 5. osztályosok számára:
Bevezetés a Katolikus hit rendszerébe II. RÉSZ. I. Hit - lex credendi II. Ünneplés - lex celebrandi III. Élet - lex vivendi IV. Imádság - lex orandi.
vasárnapi istentisztelet. Énekek Olyan békét, mint a folyó Olyan békét, mint a folyó, Olyan békét kaptam Tőled lelkembe. (2X)
Húsvét bennünk! „Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus.” Efézus 5,14.
A keresztyén világ legfontosabb ünnepe
Kialakulása, nyugati és keleti
…Kezdjük el együtt nagyböjt szent Idejét!
Készítette: Kormos Klaudia
Urunk megkeresztelkedése
I-064.
JÓ REGGELT ! 4.
Jézus hű Megváltó Isten áldott Szentje Égi Főpap, Úr és Király
…Kezdjük el együtt nagyböjt szent Idejét!
A) Jézus Krisztus személye
VIII. A Szentlélek Isten
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK III. Az egyéni hívő élet alapja
Előadás másolata:

A HÚSVÉTI IDŐ SZIMBÓLUMAI Nagyatád, 2010. március 26.

„Az ember szimbólumteremtő lény.” „A szimbólumképzés az ember megkülönböztető jegye.”

Mi is a szimbólum? Eredetileg: szümbolon=mellé állítani Széttört tárgy - összeillesztve adta a teljes valót.

Érzékelhető jelek, amelyekben valami szellemi, közvetlenül el nem érhető valóság fejeződik ki, ismerhető fel. A belső élet (szellemi – lelki) kifejezői és megismertetői. Szimbólumok átadása KÖZÖSSÉGBEN, SZERTARTÁSOKBAN (kiemelkedés a hétköznapokból – szertartás lényege: élmény, átlényegülés, meghaladás).

HÚSVÉT Az ószövetségi zsidó pészáh („átugrani, megkegyelmezni”→ „átvonulás”). Ünneplése: a múltat úgy idézi fel, hogy egyúttal a jelenbe hozza. Évi húsvét ünneplés már az első keresztényeknél is. Kezdettől hozzá tartozott az ünnepet megelőző böjt Kulcsszó: „ÚJ ÉLET, ÁLDOZAT ÁRÁN”

NAGYBÖJT ↔ farsang („a világ a feje tetejére áll”→káosz) HAMU: bánat és vezeklés, a fájdalmak megtestesítője. A regeneráció és a meg- tisztulás szimbóluma. a TŰZ végterméke

Böjt: kimenni a pusztába, találkozni önmagammal. Valamit megvonni magamtól és a hiányt Istennel betölteni. Rátekinteni a megkísértettségre. Hivatás (→ „ki vagyok én”)

Teremtés könyve (tanítói elbeszélés)→ Az ember előtt két legyőzhetetlen valóság: halál és a bűn (hibát követ el). →Idő, mint ellenség ÁLDOZAT: kiemel az időből, az ember meghaladja önmagát (ünneplés=időtlenség) Áldozat átlényegül, kiemelkedik a „világából” Áldozat = teremtés „régebbi számla kiegyenlítése”

Az utolsó vacsora Utolsó vacsora: „végső jelét adta szeretetének.” (→ „ki szeret engem?” ) Jézus tanítványaival együtt ünnepli a pészahot. Kenyér és bor → új életet adó és megtartó táplálék.

„Harangok Rómába mennek” Harang: felébressze, emlékeztesse az embert valamire. Gyülekezésre szólít. Hírt ad (veszélyben, haláleset). „Az ég hangja” →az apostoli közösség megbomlása, az apostolok futása

Lábmosás → Isten akarata elfogadásának szimbóluma. Oltárfosztás: az apostolok szétfutását, Jézus magárahagyatottságát és ruháitól való megfosztását jelenti. (A 4. kehely felemelése!)

Jézus halála Kereszt: régebbi szimbólum (ókori Egyiptom: a lélek halhatatlansága) A közvetítés és az összetartozás szimbóluma Iránymutatás szimbóluma A szélsőségek egysége →megváltás egyetemessége

Bárány: az ókorban leggyakoribb áldozat A harciasság teljes hiánya →Jézus önmagát adja áldozatul Jézus főpap és áldozat („Istenem, Istenem miért hagytál el engem?”)

Jézus feltámadása („Legyőzi a bűnt és a halált”) TŰZ: a megtermékenyítő, megtisztító, megvilágosító erőt jelképezi. Gyertya: önmagát feláldozó élet ~ FÉNY: igazság, tudás, az Isten lakhelye ↔ sötétség: pusztító erők, gonoszság, tudatlanság

Újra szólnak a harangok VÍZ: megtisztulás, tisztaság, termékenység (keresztség: újjászületés szentsége, áldozatból élet!) SZÓ: Isten szavával teremt. A szó a kapcsolat Isten és az ember között. A szó, az Ige testté lett. ASZTALKÖZÖSSÉG: „létközösség” Húsét napja→a Feltámadott étkezés keretében jelenik meg (Lk 24,30; Jn21,13)