Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI"— Előadás másolata:

1 A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI
2009. December 18. Nagyatád

2 „Mi az élet értelme?” Ki vagyok én? Ki szeret engem?
Ki tesz engem szabaddá? Ki teszi az életemet teljessé (egésszé)?

3 „Az ember szimbólumteremtő lény.”
„A szimbólumképzés az ember megkülönböztető jegye.”

4 & ¼ W § ♣ ♫ ® β

5 Mi is a szimbólum? Eredetileg: szümbolon=mellé állítani
Széttört tárgy - összeillesztve adta a teljes valót.

6 Érzékelhető jelek, amelyekben valami szellemi, közvetlenül el nem érhető valóság fejeződik ki, ismerhető fel. A belső élet (szellemi – lelki) kifejezői és megismertetői. Szimbólumok átadása KÖZÖSSÉGBEN, SZERTARTÁSOKBAN (kiemelkedés a hétköznapokból – szertartás lényege: Élmény, átlényegülés, meghaladás).

7 KARÁCSONY

8 DECEMBER 25. Miért? Ősi elképzelés – világ teremtése tavasszal → március 25. a teremtés első napja (Jézus fogantatása) = december 25. Jézus születése. Róma: „a legyőzhetetlen Nap ünnepe” Nagy Konstantin császár ( ) a napkultusz hívéből lett kereszténnyé→ december 25. „az Igazság Napjának” születése.

9 A fény December 25.= „a Világosság legyőzi a sötétséget.”
(Világosság, fény=igazság, tudás, az Isten lakhelye Sötétség=pusztító erők, gonoszság, tudatlanság)

10 ÁDVENT

11 Ádvent = érkezés, eljövetel
Egyidős a karácsony ünnepléssel Bűnbánati időszak Egyik főszereplője Keresztelő János (a pusztában hirdeti a bűnbánat keresztségét) Ádvent=kimenni a pusztába, találkozni önmagammal és a vágyaimmal. Böjt – valamit megvonni magamtól, a hiányt Istennel betölteni.

12 A fény szimbóluma ádventben
„Roráte” (hajnali) misék – sötétben kezdődik, mire vége arra kezd felkelni a nap. → erősödik a remény, hogy „győz a világosság”. „harmat” = görögöknél: szeretet, szerelem perzsáknál: szűz, finom, érintetlen zsidóknál: Isten emberekről való gondoskodásának a jelképe→Új élet Ádventi koszorú

13 Az első ádventi koszorú Johann Wichern, evangélikus lelkész
1860-ban egy hamburgi árvaházban 24 gyertyával (~ádventi kalendárium) A XIX. sz-tól nagyon elterjedt a világban

14 Koszorú -ókorban: győzelem és megbecsülés jele
-kereszténység: az elnyert üdvösség jele →fenyőkoszorú – az örök, el nem múló jele JEL, HOGY ÜDVÖSSÉGET NYERTÜNK, HOGY ÉLETÜNK JÉZUS KRISZTUS ELJÖVETELE ÁLTAL „EGÉSSZÉ”, TELJESSÉ LESZ; ÉS ÉLETÜNK SIKERÜLNI FOG.

15 A koszorú gyertyái (4 = 3 lila+ 1 rózsaszín)
4 – négy égtáj száma, Isten neve a zsidóknál: betű: JHWH; a változás előkészületeinek a száma Jung: az ember önmagává, egésszé válásának a jele A kör négyzetesítésével köznyelvileg a lehetetlen, erőnket meghaladó folyamatokat jelöljük→ „Istennél semmi sem lehetetlen”

16 Ádám és Éva: hit Zsidó nép: remény Szűz Mária: öröm Keresztelő János: szeretet Bűnbeesés után Isten megígéri a megváltót Kr.e évvel: Jákob áldása Kr.e. 600 :Dániel próféta megjövendöli Jeruzsálem újjáépítését, a messiás születésének idejét és azt, hogy saját népe fogja megölni Keresztelő János – „íme az Isten báránya”

17

18 Folyamatosan tisztítják, mégsem ragyog.
Születés, gyermek: saját születésünket ünnepeljük → újjászületés (magány, idegen hely, éjszaka, fájdalom – először mindig fáj mikor valami új születik bennünk. Új kezdet – Isten viszi végbe remény „Emberré lett”: Isten azért lett emberré, hogy hagyjunk fel a törekvéssel, hogy olyanok akarjunk lenni, mint az Isten (Ádám, „Új Ádám) Istálló: Istállók vagyunk, amiben Istennek kell megszületnie – mindig élet van, születés, elmúlás, gondok. Folyamatosan tisztítják, mégsem ragyog.

19 Ökör és szamár: az emberek nem ismerik fel Jézust
Ökör: zsidó törvény-rabigában tart Szamár: pogányok → Jézus mindenkinek a megváltója. (Válasz a kérdéseinkre!) Vágyak és ösztönök → legmélyebb vágyunk megtalálni Istent.


Letölteni ppt "A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések