Értékteremtés folyamata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Termeléstervezési számítások
Advertisements

Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
ERŐFORRÁSOK A TERMELÉSI FOLYAMATBAN
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Állóeszköz-gazdálkodás
Állóeszköz-gazdálkodás
Építési beruházás.
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) Hanyecz Lajos.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
1. A vállalat működésében Ön anyaggazdálkodással foglalkozik
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Tantárgyi ismertető és Termékszerkezet elemzési példák
V. A készletezés logisztikája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Értékesítési csatornák
Rendelés nyilvántartás
Készítette / Author: Tuska Katalin
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje 3. előadás
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Készletgazdálkodás 7.előadás.
Logisztika 6.előadás.
Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós.
Mekkora készletet tartsunk?
A termelés egyszerűsített elvi modellje. 1. Termelési főterv elkészítése: konkrét megrendelések vártható értékesítések prognózis-adatai alapján Tételes.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
III. A logisztika jövője
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
Kapacitás menedzsment
Az értékesítési rendszer
Termelésmenedzsment Production Management
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Kalkuláció.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Önköltségszámítás.
Gyártási folyamatok tervezése
Gyártási folyamatok tervezése
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Rugalmas keretrendszer a minőségbiztosítási adatok kezeléséhez XII. abas Vevőfórum, Balatonlelle június 5-7.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
A termelés költségei.
1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?
Vállalati modellek 2007.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Készletgazdálkodás és logisztika
Megbízhatóság és biztonság tervezése
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Vállalkozásmenedzsment I.
A tantárgy komplex jellegű!! A tervezés két szakaszra oszlik: 1. Távlati felkészülés 2. Közvetlen előkészület az órára.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
MENEDZSMENT és VÁLLALKOZÁSGAZDASÁGTAN dr. SZ abó G ábor CS aba.
Energetikai gazdaságtan
Vállalati terv bemutató
MRP számítás.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Kapacitástervezés.
Tanulási görbék.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Értékteremtés folyamata A fogyasztói igények kielégítése

Az értékteremtő folyamat minden olyan tevékenységet magába foglal, amely hozzájárul - közvetlenül, vagy közvetett módon - a fogyasztói igények kielégítéséhez. Az értékteremtő folyamat értékláncot alkot.

Az input logisztika feladata a termék előállításhoz szükséges erőforrások biztosítása, A termék előállítása gyártási logisztikai tevékenység( anyagok és információk áramlása) a technológia által meghatározott pályán, közben értékük növekszik. Az output logisztika feladata a késztermék eljuttatása a vevőhöz ill. fogyasztóhoz.

A termelési folyamat A piaci igények kielégítésére alkalmas termékek előállítása érdekében a vállalatok összetett tevékenységet fejtenek ki. A termelési folyamat egy rendszert alkot. Tágabb értelemben magába foglalja azokat a tervező, előkészítő és végigkísérő kiegészítő folyamatokat is, amelyek közvetetten segítik a termék előállítást. l. táblázat

Magját a gyártási tevékenység alkotja. anyagi átalakítás fő- és segédfolyamatai, ( berendezések, emberek, anyagok, energiák, a tárolás és továbbítás hálózatai, a működési algoritmusok gyakorlatilag megvalósított formái) Nem anyagi jellegű tevékenységek (végrehajtó gyártási folyamatokat megtervezése, előkészítés, végigkísérés, szükség szerint beavatkozás, eredményeinek értékelése, elszámolása. Σ kiegészítő, vagy vezérlő folyamatok

Tervezés Feladata a jövőbeni tevékenységek meghatározása, hozzá tartozó feltételrendszer kidolgozása a kitűzött vállalati célokra irányuló intézkedések meghozatala.

Távlati tervezés A vállalat törekszik a piaci igények megismerésére. A jelenlegi és várható igényekre fejlesztési tevékenységgel válaszol. Ezeket az igényeket befolyásolni is tudja, új igényeket generálhat (főleg multik)

A fejlesztési tervben: meg kell határozni a vállalat jövőbeni termékösszetételét, az egyes termékek konstrukcióit , a funkciókat és főbb jellemzőket, Új termék gyártásához szükséges a gyártási eljárások és eszközök megújítása, fejlesztése. Ez elsősorban az alkalmazott technológiák fejlesztését jelenti, a K+F eredményeinek felhasználásával.

Beruházási terv: elhasznált eszközök pótlása, új eszközök beszerzése (nem csak termelő !) A célok mérésére alkalmas paraméterek előzetes meghatározása is szükséges . ÁKN terv az árbevétel -költség - nyereség tervezés összefüggését fejezi ki . A tervezett beruházások gazdaságosságának, megtérülésének előzetes tervezése a fejlesztési tervek jóváhagyásához vagy elutasításához.

A rövidtávú tervezés Fizetőképes kereslet (potenciális is) a termelési terv alapja. A termelési tervben: a tervidőszak értékesítésre, illetve előállításra tervezett termékek köre és mennyisége. A kibocsátási terv alapján meghatározhatók a teljesítés erőforrás szükségletei: 1. anyagszükséglet és 2. gyártási időszükséglet.

Az anyagszükséglet meghatározásának alapja: az anyagnormák rendszere. A termékbe közvetlenül beépülő anyagmennyiség a nettó anyagnorma, A megmunkálás során keletkező technológiai veszteségek, hulladékok mennyiségével megnövelt anyagmennyiség a bruttó anyagszükséglet. . A beszerzési norma meghatározásánál a bruttó normából kell kiindulni, megnövelni a tervezhető veszteségekkel és „egész" mennyiségre kerekíteni.

A gyártási, pontosabban megmunkálási időszükségletet az időnorma fejezi ki. 2 fő részből tevődik össze: a darabidőből és az átállítási, más szóval előkészületi és befejezési időből. A darabidő minden egyes munkadarab megmunkálása során felmerül, és a technológia által előírt kézi és gépi főidőket és mellékidőket tartalmazza. Az előkészítési és befejezési időt az indított sorozat együtt gyártott darabjaira egy összegben állapítják meg, amely a darabszámtól függetlenül az indítással kapcsolatos előkészületi műveletekre fordítandó időket tartalmazza. Az egy darabra jutó átlagos normaidő:

Teb tn = ---- + td ; s ahol: tn: normaidő (perc/db) teb: előkészületi és befejezési idő (perc/sorozat) s: sorozatnagyság (db/sorozat) td: darabidő (perc/db)

A gyártási időszükségletet a normaidők alapján termékekre lehet meghatározni, amely - az anyagnormával együtt - a kalkuláció alapját képezi. Az anyag- és időnormák képzésére módszerek: - számított, műszaki norma, - statisztikai alapon előírt norma, - tapasztalati alapon becsült norma. Az egyes különböző módszerekkel előállított normáknak megvan a maga létjogosultsága attól függően, hogy milyen célra, milyen gyártási és értékesítési feltételek mellett kerülnek felhasználásra.

Az üzemi teljesítőképesség mérlegelése szempontjából a gyártási időszükségletet homogén munkahelyekre kell összesíteni, Azok a munkahelyek képeznek egy homogén munkahelyet, munkahely csoportot, amelyeken az adott technológiára jellemző műveleteket korlátozás nélkül el lehet végezni, vagyis az oda tartozó munkahelyek egymás között gazdaságosan helyettesíthetők. A homogén munkahelyekre összesített gyártási időszükséglet a terhelés

k T = Σ (tni * Qi) i=1 ahol: T: terhelés, időegységben = homogén munkahelyekre összesített gyártási időszükséglet tni: i-edik munkadarab normaideje Qi: i-edik munkadarab mennyisége k: munkadarab féleségek száma

A szükségletek alapján lehet meghatározni: a teljesítés feltételeit, a kapacitások biztosítását, a gyártás időbeli lefolyását és egyéb gyártási, értékesítési feltételeket. Itt dől el a terv teljesíthetősége és a kibocsátási határidők tartása. A tervidőszakra a konkrét termelési terv alapján kell elkészíteni az ÁKN tervet és a teljesítést lehetővé tevő pénzügyi finanszírozási tervet. A rövidtávú komplex vállalati terv tartalmazza ezen kívül a további tervfejezeteket, pl. munkaügyi, karbantartási, szervezési stb.

Előkészítés Az ajánlati fázisban minden olyan fontos kérdést tisztázni kell, amely a szerződés alapját képezi. - a termék pontos megnevezése, leírása, minőségének meghatározása, - a szükséges mennyiség, - teljesítési határidő, részteljesítések esetén ütemezés, - a teljesítés feltételei, - az ár megfizetésének módja és feltételei. Az ajánlati fázisban lejátszódhat áralku vagy más teljesítési feltétel körüli alku.

anyagmérleg az anyagszükségleteket és azok forrását kifejező egyenlet: F+É+Z=NY+B+S ahol: F: anyagfelhasználás É: anyagértékesítés Z: záró készlet NY: nyitó készlet B: beszerzés S: saját előállítás