Az NFT II. (2007-2013) végrehajtásának ütemezése és a felsőoktatási programok finanszírozása Kilátások, Kihívások Budapest, 2007. április 16.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 A közoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Oktatási és Kulturális Minisztérium Hámoriné Váczy Zsuzsa szakmai főtanácsadó, osztályvezető 2007.
Advertisements

Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Felsőoktatási változások hallgatói szemmel Miskolczi Norbert.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési Főosztály
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Gazdaságinformatikai és kapcsolódó fejlesztések
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
VERSENYKÉPES NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA. ADATOK A projekt megvalósításának időtartama: A projekt összköltsége: Ft. A támogatás.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei európai uniós források segítségével ( ) Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály Egyetemi Könyvtárigazgatók.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP Kecskemét, június 21.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Országos Oktatási Konferencia Uniós pályázati források oktatási intézmények részére január 17. Budapest.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Foglakoztatás-politikai workshop Budapest, augusztus 23.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN A CALDERONI INFORMATIKAI RENDSZER BEMUTATÁSA március.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Barcsák Marianna - KPSZTI
A magyarországi K+F politika
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Előadás másolata:

Az NFT II. ( ) végrehajtásának ütemezése és a felsőoktatási programok finanszírozása Kilátások, Kihívások Budapest, április 16.

A tervezés menete és várható ütemezése ÚMFT megküldése Brüsszelnek november Operatív Programok: - OP- Brüsszel általi befogadási december első hivatalos vélemény Brüsszelből március - jelenleg a tárgyalások folynak a EU. Bizottsággal - várható jóváhagyás június Akciótervek - 2 évre, prioritásonként, konkrét pályázati- és projektcélok, pénzügyi keretek, évente felülvizsgálva - Brüsszeli jóváhagyás nem szükséges - Kormány jóváhagyása folyamatos, a pályázatok tervezett indításától függően - Kiemelt (központi) programok indítása: közvetlenül az OP-k Brüsszeli jóváhagyását követően - pályázatok indítása: kb. fél évvel a központi programok után, azok eredményeire támaszkodva IV. negyedév

Források Az ÚMFT keretében a fejlesztésekre: összesen Mrd Ft (önrésszel együtt) - Emberi erőforrások fejlesztésére (Az oktatási és képzési ágazat részesedése a fenti összegből 8-10 % -os:) Mrd Ft. - A felsőoktatási fejlesztésekre közvetlen ill. közvetett úton előreláthatólag: kb. 250 Mrd Ft várható.

programozási időszak forrásai TÁMOP TIOP ROP+ KMOP GOP Felsőoktatási tartalmi fejlesztések Összesen: 104, 9 Mrd Ft Felsőoktatási infrastruktúra Összesen : 88, 4 Mrd Ft Helyi FO. infrastruktúra fejlesztések Kb. 30 Mrd Ft Az első prioritásra összesen:K+F+I a versenyképességért 220 Mrd Ft

A TAMOP főbb programjai a felsőoktatás és K+F területén Az emberi erőforrások fejlesztése a minőségi képzés, a kutatás és innováció területén - A prioritási tengely keretében megvalósuló fejlesztések célja a felsőoktatás intézményi szerkezetének és képzési tartalmának reformja, valamint a gazdasági szférával kapcsolatos viszony új alapokra helyezése. - A K+F tevékenységbe befektetők számára tervezhető, kiszámítható üzleti-fejlesztési környezetet kívánunk biztosítani, amely megteremti a felsőoktatás és a magánszféra együttműködéséhez szükséges feltételeket. - A felsőoktatás kutatási tevékenységének hosszú távú céljai feltételezik az intézmények rendelkezésére álló humán potenciál számában és minőségében bekövetkező növekedését A felsőoktatás minőségi fejlesztése Nemzeti Kiválóság Program indítása A képzés és a kutatás-fejlesztése együttműködésének erősítése a felsőoktatásban

A TAMOP főbb programjai a felsőoktatás és K+F területén konstrukció száma konstrukció neve forrás KMR % KMR Mrd HUF 3.4. Az emberi erőforrások fejlesztése a minőségi képzés, a kutatás és innováció területén 104,95028,27634, A felsőoktatás minőségi fejlesztése 34,9509,42511, Nemzeti Kiválóság program indítása 359,42511, A felsőoktatás szerepének erősítése a kutatás- fejlesztés területén 359,42511,66

TIOP- infrastruktúra fejlesztések I. TIOP konstrukció száma konstrukció neve forrás ESZA/ER FA arány ,44 19, A Modern Szolgáltató és Kutató Egyetem infrastruktúrájának fejlesztése 88,4410/9013 konstrukció 1 A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastruktúra fejlesztése 1210/901,5 konstrukció 2 Műszaki és természettudományi szakokon tanuló hallgatók számának emeléséhez szükséges infrastrukturális és technológiai fejlesztések 5410/908 konstrukció 3 Korszerű intézményi és intézményközi irányítás, információáramlás és menedzsment informatikai hátterének kiépítése 21,610/903,5

TIOP II. TIOP A fejlesztési pólusok egyetemi központjaihoz kapcsolódó innovatív kulturális infrastruktúra-fejlesztések Komponensek: - Agóra PoLUS - Egyetemi tudástárak fejlesztése ( egyetemi és megyei nagykönyvtárak integrált fejlesztése várhatóan öt helyszínen)

Közép –Magyarországi OP A KMR-ben működő felsőoktatási intézmények fejlesztési lehetőségei -1 prioritás tengely – A tudásalapú gazdaság innováció és vállalkozásorientált fejlesztése keretében: ( 15 Mrd Ft) A K+ F és innováció fejlesztése, eredményeinek elterjesztése intézkedés Kiemelt feladat: egyetemek, kutatóintézetek és a vállalkozások közötti innovációs, piacorientált kutatási és technológiai együttműködések ösztönzése (konzorciumi együttműködések keretében, megvalósuló kutatási projektekre) - 4 prioritástengely- A humán közszolgáltatások intézmény-rendszerének fejlesztése (Közép Magyarországi Régió felsőoktatási infrastruktúra fejlesztéseire a tárgyalási jelenlegi szakasza alapján - 15 Mrd Ft)

Mire kell odafigyelni? - Pályázatok megjelenése - Az egyetemek felkészülése: az egyetemek fejlesztési terveit a források lehívásának feltételeihez igazítani - Hol fognak a pályázatok megjelenni: NFÜ, OKM, GKM, KMR, HEPIH, régiók honlapjain - Partnerek keresése (gazdálkodó szervezetek)

A TÁMOP és a TIOP brüsszeli véleményezés utáni első változata

A felsőoktatás minőségének javítása a munkaerő-piaci kapcsolatainak erősítésével a felsőoktatási intézményirányítás és menedzsment korszerűsí- tésével, valamint az LLL követelményeinek a figyelembe vételével Két művelet: A felsőoktatás minőségének javítása a munkaerő-piaci kapcsolatainak erősítésével a felsőoktatási intézményirányítás és menedzsment korszerűsítésével, valamint az egész életen át tartó tanulás követelményeinek a figyelembe vételével Cél: Az intézmények irányítási és menedzsment rendszereinek informatikai alapú hatékonyságát, korszerű szolgáltatások egységes bevezetését célzó fejlesztések, valamint a magasan kvalifikált szakemberek képzéséhez szükséges szervezeti, tartalmi, módszertani feltételek, megteremtése A felsőoktatás kutatás-fejlesztési kapacitásainak bővítéséhez szükséges humán és szervezeti feltételek megteremtése a vállalkozásokkal való intézményi együttműködés erősítése érdekében Cél: Azoknak a szervezeti, képzési és K+F jellegű tevékenységek támogatása, amelyek a vállalkozásokkal való szervezett együttműködés révén bővítik a felsőoktatási intézmények kapacitásait, továbbá a felsőoktatási alapkutatás humán színvonalának emelése, a kutatói munka és életpálya vonzerejének növelése, a kutatási eredmények társadalmi megismerése TÁMOP

A felsőoktatás minőségének javítása a munkaerő-piaci kapcsolatainak erősítésével a felsőoktatási intézményirányítás és menedzsment korszerűsí- tésével, valamint az LLL követelményeinek a figyelembe vételével Felsőoktatási Szolgáltatások fejlesztése Minőségirányítási rendszerek fejlesztése Validációs központok – A formális, nem-formális és informális tanulással szerzett kompetenciák értékelési és elismerési módszereinek folyamatait lebonyolító központok kiépítése Menedzsment szolgáltatások - Az intézményi irányítást, adminisztrációt, stratégiát, gazdálkodást támogató korszerű menedzsment rendszerek kiépítése Pályakövetés, alumni szolgáltatás, karrier-tanácsadás Oktatásfejlesztés a felsőoktatásban Tananyagfejlesztés - A felsőoktatás szakember kibocsátásának a munkaerőpiac igényeivel való összehangolása érdekében a felsőoktatási tantervek korszerűsítése Képzők képzése - Felsőoktatásban dolgozók kapacitásfejlesztése A pedagógusképzést támogató hálózatok létrehozása Korszerű matematikai és természettudományos végzettséggel rendelkezők számarányának növeléséhez szükséges tartalmi és képzési kapacitások kialakítása TÁMOP

3.4.2 A felsőoktatás kutatás-fejlesztési kapacitásainak bővítéséhez szükséges humán és szervezeti feltételek megteremtése a vállalkozásokkal való intézményi együttműködés erősítése érdekében A menedzseri kompetenciák fejlesztését segítő képzések, a helyi igények kielégítését szolgáló kínálat bővítése A menedzseri kompetenciák fejlesztését segítő képzések, a helyi igények kielégítését szolgáló kínálat bővítése A kutatási potenciál bővítéséhez szükséges felsőoktatási intézményi szolgáltatói- és ügyfélkapacitás bővítése, a tudás- és technológiatranszferrel összefüggő tevékenységek támogatása A kutatási potenciál bővítéséhez szükséges felsőoktatási intézményi szolgáltatói- és ügyfélkapacitás bővítése, a tudás- és technológiatranszferrel összefüggő tevékenységek támogatása A tudományos kutatások eredményeinek hasznosulását bemutató ismeretterjesztő dokumentumok kiadása, terjesztése A tudományos kutatások eredményeinek hasznosulását bemutató ismeretterjesztő dokumentumok kiadása, terjesztése Innovatív kutatói teamek projektjeinek támogatása Innovatív kutatói teamek projektjeinek támogatása A tudományos eredmények társadalmi ismertségének és elismerésének erősítése érdekében kutatói és innovációs díjak alapítása A tudományos eredmények társadalmi ismertségének és elismerésének erősítése érdekében kutatói és innovációs díjak alapítása Kiválósági központok kialakítása, tudományos iskolák támogatása, graduate school-ok létrehozása Kiválósági központok kialakítása, tudományos iskolák támogatása, graduate school-ok létrehozása Nemzeti Kiválóság Program, olyan átfogó pályázati rendszer megvalósítása, ami lehetővé teszi az oktatói-kutatói életpálya tervezhetőségét Nemzeti Kiválóság Program, olyan átfogó pályázati rendszer megvalósítása, ami lehetővé teszi az oktatói-kutatói életpálya tervezhetőségét TÁMOP

A modern szolgáltató és kutató felsőoktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztése 1. A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastruktúra fejlesztése A hallgatók, tanárok és kutatók munkáját és mobilitását hatékonyan támogató versenyképes képzési, kutatói és szolgáltatási környezet megteremtése A hallgatók, tanárok és kutatók munkáját és mobilitását hatékonyan támogató versenyképes képzési, kutatói és szolgáltatási környezet megteremtése Nemzetközi mobilitást támogató infrastruktúra-fejlesztések Nemzetközi mobilitást támogató infrastruktúra-fejlesztések Hallgatói szolgáltatásokhoz kapcsolódó, a munkaerő-piaccal való hatékonyabb együttműködés megteremtése érdekében szükséges infrastruktúra-fejlesztés Hallgatói szolgáltatásokhoz kapcsolódó, a munkaerő-piaccal való hatékonyabb együttműködés megteremtése érdekében szükséges infrastruktúra-fejlesztés Pedagógusképzési hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése Pedagógusképzési hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése Akadálymentesítés, hozzáférhetőségek megteremtése, a nők esélyegyenlősége Akadálymentesítés, hozzáférhetőségek megteremtése, a nők esélyegyenlősége 2. Műszaki és természettudományi szakokon tanuló hallgatók számának emeléséhez szükséges infrastrukturális és technológiai fejlesztések A műszaki és természettudományi képzésben elvárt modern infrastrukturális környezet kialakítása A műszaki és természettudományi képzésben elvárt modern infrastrukturális környezet kialakítása A műszaki és természettudományos oktatást, kutatást, innovációt és a tanulást közvetlenül szolgáló, az új technológiák fogadására alkalmas épületek, laboratóriumok, komplex terek kialakítása A műszaki és természettudományos oktatást, kutatást, innovációt és a tanulást közvetlenül szolgáló, az új technológiák fogadására alkalmas épületek, laboratóriumok, komplex terek kialakítása Akadálymentesítés, hozzáférhetőségek megteremtése, a nők esélyegyenlősége Akadálymentesítés, hozzáférhetőségek megteremtése, a nők esélyegyenlősége 3. A korszerű intézményi irányítási, szolgáltatási, továbbá az oktatást-kutatást és az intézményközi információáramlást támogató informatikai és infrastrukturális háttér kiépítése, fejlesztése Intézményi irányítás és menedzsment informatikai, technológiai és infrastrukturális hátterének kiépítése Intézményi irányítás és menedzsment informatikai, technológiai és infrastrukturális hátterének kiépítése Az intézményi gazdálkodási, adminisztrációs, nyilvántartási rendszerek infrastrukturális fejlesztése Az intézményi gazdálkodási, adminisztrációs, nyilvántartási rendszerek infrastrukturális fejlesztése Oktatási, kutatási tevékenységeket támogató informatikai és infrastrukturális háttér kiépítése Oktatási, kutatási tevékenységeket támogató informatikai és infrastrukturális háttér kiépítése Az intézmények közötti hálózati együttműködések bővítése Az intézmények közötti hálózati együttműködések bővítése Felsőoktatási intézményi és ágazati szolgáltatások informatikai és infrastrukturális hátterének kiépítése Felsőoktatási intézményi és ágazati szolgáltatások informatikai és infrastrukturális hátterének kiépítése A K+F+O-hoz való egyenlő hozzáférés informatikai, technológiai és infrastrukturális hátterének kiépítése A K+F+O-hoz való egyenlő hozzáférés informatikai, technológiai és infrastrukturális hátterének kiépítése TIOP

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Dr. Mesterházy Balázs Főosztályvezető Oktatási és Kulturális Minisztérium