Új típusú OKJ vizsgák tapasztalata felnőttképzésben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
Advertisements

Az OH TÁMOP fejlesztései
Komplex vizsgaszervezés változásai
FSZOE szakmai nap OKJ –hoz kapcsolódó kérdések.
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
„A KÉPZÉS MINŐSÉGÉNEK ÉS TARTALMÁNAK FEJLESZTÉSE” TÁMOP
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
OKJ vizsgák 2010 Informatika Szabó András Petrik TISZK.
ÖT ÉVES AZ ÚJ OKJ ÖT ÉVES AZ ÚJ OKJ A tapasztalatok összegzése: Módosítások szükségesek!
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI RT.
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
Az NSZFI szerepe a szakképzés megújításában Budapest április 21.
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK IGAZGATÓINAK XIV. ORSZÁGOS FÓRUMA OKJ-vizsgák az iskolai rendszerű szakképzésben Halász János április 21.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
„A KÉPZÉS MINŐSÉGÉNEK ÉS TARTALMÁNAK FEJLESZTÉSE”.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
„A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése”
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
HEFOP központi program „Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása” 2005 – 2008.
Ágazati szakképzés változásai
Felnőttképzési bázisközpontok és hálózat fejlesztése projekt K o d o l á n y i János Főiskola.
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Dr Sediviné Balassa Ildikó: JUBILEUM UTÁN A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS JÖVŐJE Munkakultúra – Szakképzési Modellek OKTÁV RÁCIÓ február 4-6.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: TÉNYEK ÉS TERVEK A legfontosabb teendőink 2010-ben Munkakultúra - Szakképzési Modellek Konferencia Hajdúszoboszló, Február.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
Az NSZFI szerepe a szakképzés tartalmának és minőségének fejlesztésében Nagykanizsa január 29.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
„A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése”
Egészségügyi szaktárca fejlesztései (szakképzést érintő tervek)
Szakképzési dokumentumok
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Modularizáció, vizsgaközpont kialakítása
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
Szakképzés a gazdaság szolgálatában TÁMOP lehetőségek
Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Eger Vendéglős (OKJ ) vizsga szakmai és vizsgakövetelményei,
Vizsgabizottsági tag jogai, kötelességei, elvárások
A felnőttképzés tervezése, szervezése szervezeti formái Összeállította: Marton Eszter.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Informatikai szakmai vizsgák Mihálka Nóra NSZFI. JOGSZABÁLYOK 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési.
Komplex vizsga Szolnok szeptember 3.. Modulrendszerű vizsgadelegálások száma 2014 Vizsgaelnöki delegálások száma kamarai szakképesítésekben: 4157.
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam modulvizsga menete, a vizsga.
A kamara szerepe a duális szakképzésben január 27.
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
HAZAI REGIONÁLIS SZAKMAI VIZSGAKÖZPONT HÁLÓZAT ELKÉPZELÉSEK Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék „Szakképzési és felnőttképzési.
Barcsák Marianna KPSZTI
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
Az NSZFI szerepe a szakképzés megújításában
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
A „Képzés minőségének és tartalmának
Szakiskolai fejlesztési program
Előadás másolata:

Új típusú OKJ vizsgák tapasztalata felnőttképzésben dr.Sediviné Balassa Ildikó

Az előadás vázlata Az OKJ vizsgáztatás jogi háttere (Adottságok, hiányok) A szakmai vizsgák jelenlegi tartalma és a vizsgán mért, értékelt kompetenciák (A vizsgák tapasztalatai, anomáliák és problémák) Hol tart a fejlesztés ? (TAMOP 2.2.1-08/1-2008) Várható változások a mérés-értékelésben, a vizsgáztatásban. Beszéljük meg ! Az Önök tapasztalata a témával kapcsolatban.

Informatikai szakmák Számok és arányok 12 szakma csak iskolarendszeren kívül indítható Felnőttképzés minden szakmában (iskolarendszerben, esti,levelező képzés) A képzési és vizsgáztatási jogosultságok

A vizsgáztatás jogi háttere Informatikai szakmák is!

A jogi háttér és annak hiányai Az új OKJ vizsgáztatás alap jogszabályai biztosítottak, így ezek közül a legfontosabb: 19/2008 (XII.4.)SZMM rendelet Nem biztosított azonban egy éve olyan pályázat az informatikai szakmák vizsgáinak szervezésére, mely segítené a vizsgáztatásra jogosult intézmények kiválasztását A 23/2004 (VIII. 11.) IHM rendelet hatályát a 8/2008 (XII.17.) MeHVM-KHEM rendelet Meghosszabbította, biztosítva a korábbi jogokat, de „elfelejtkezett” azoknak a szakmáknak a vizsgáz-tatásáról, melyek csak az új OKJ-ban jelentek meg.

A vizsgák szervezése, mérés, értékelés Tények: Adott az SZVK-ban a tartalom és a kimeneti követelmények Elkészültek a Központi programok is (IR. képzésre) !!! A képzések tanulási folyamatának szervezése és a vizsgáztatás is megváltozott Vannak új vizsgatípusok (Interaktív és projekt feladatok) Modulvizsgák további beszámítása is deklarált Lehetőség van az előzetes tudás beszámítására Adott a bemeneti (meglévő) tudás és tapasztalat mérésének, beszámításának lehetősége (rövidebb képzések)

A vizsgák szervezése, mérés, értékelés Pozitív változások A vizsgáztatás megszervezéséhez, dokumentálásához és értékeléséhez az NSZFI fejlesztett elektronikus rendszereket (bejelentés, vizsgafolyamat tervezése, vizsgarend összeállítása) A vizsgák lebonyolításának tanulását folyamatos továbbképzéssel, tanácsadással segítik Az egyes szóbeli, írásbeli és interaktív feladatok rendelkezésre állnak Tovább folytatódik a fejlesztés, a hibák és hiányosságok javíthatók, a problémák (talán) megoldhatók.

A vizsgák szervezése, mérés, értékelés Problémák A vizsgafolyamat – szakmánként eltérő – de átlagában nagyon hosszú, pl.: Multimédia fejlesztő 7 óra 15 perc Szoftverüzemeltető 7 óra 15 perc Számítógép szerelő, karbantartó 5 óra Internetes alkalmazásfejlesztő 5 óra 15 perc WEB - programozó 17 óra 45 perc A vizsgák dokumentálása óriási „papírtömeg” (csökkenteni kell, elektronikus formában archiválni) A vizsgát szervező és a vizsgázó költségei nőttek (legalább a duplájára)

A vizsgák szervezése, mérés, értékelés Problémák A vizsga bizottság tagjainak felkészültsége, motivációja nem minden esetben megfelelő A vizsgát szervezők és a vizsgázók nem elég felkészültek, nem ismerik megfelelő szinten a követelményeket és lehetőségeket A gyakorlati vizsgák szakmai tartama nagyon eltérő (nehézségi fok, tartalom, megoldásához szükséges idő) Azonos a vizsgakövetelmény - alapozó és páros moduloknál - mely félő „lefelé torzul” a többes szakmai kimenet miatt (1143-06, 1144-06, 1168-06, 1181-06)

A vizsgák szervezése, mérés, értékelés Megoldások, javaslatok Meg kell oldani az informatika szakmák minisztériumi szintű „gondozását”, tűrhetetlen a jelenlegi állapot ! Újra kellene szervezni a vizsgáztatói kört (pályázat) és sokkal szigorúbb feltételeket kellene meghatározni a vizsgáztatáshoz (szükséges kompetenciák, tudás fejlesztése) A tartalomfejlesztésben el kell fogadni az azonos modul/azonos kiment vagy javasolni az SZVK módosítását A gyakorlati feladatokhoz mintákat kell közzétenni, Lehetővé kell tenni – feltételekkel - a modulvizsgákat külön-külön.

Gazdasági főigazgató-helyettes Projektirányítás adminisztráció pénzügyi audit Főigazgató-helyettes szakmai audit Programiroda vezető Fejlesztési vezető Pénzügyi menedzser Kontroller csoport FK, PüK Projektirányítás adminisztráció AP1 AP2 AP3 AP4 AP5 AP6 AP7 AP8 AP9 Alprojekt vezető Koordinátor Vizsgarendszer fejlesztése - 3 Tananyagfejlesztés - 4 Mérés – értékelés - 5 Szakmai tanárok, szakoktatók képzése Idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése Munkahelyi gyakorlati képzés ösztönzése Képzési kereslet növelése Pályakövetés rendszere Minőségbiztosítás TÁMOP 2.2.1

A fejlesztések várható eredményéről A TÁMOP 2.2.1-08/1-2008 „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” A fejlesztések várható eredményéről AP3 A vizsgarendszer fejlesztése A vizsgahelyek és vizsgaszervezők akkreditációja Vizsgaellenőrzési rendszer kidolgozása, A vizsgaszervezési, a vizsga-nyilvántartási, -ellenőrzési és minőségbiztosítási szoftver és adatbázisrendszer létrehozása Vizsgaelnökök és vizsgabizottsági tagok felkészítése Bementi kompetenciák mérési-értékelési módszertanának, eszközrendszerének és eszközcsomagjainak elkészítése

A fejlesztések várható eredményéről A TÁMOP 2.2.1-08/1-2008 „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” A fejlesztések várható eredményéről AP5 Mérés - értékelés Új típusú mérés-értékelési eszközcsomagok kidolgozása (tanulást, tanítást segítő új típusú feladat, segéd- és módszertani anyag) Feladat-adatbázis létrehozása A korábbi OKJ-ból való beszámítás módszer és eszközrendszerének biztosítása Speciális mérési-étékelési eszközrendszer biztosítása (pl. a fogyatékkal élők értékeléséhez)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket ! balassa@szamalk.hu http://www.szamalk-szki-hu http://www.nszfi.hu