Kompetencia alapú óvodai programcsomag

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

A KÓPÉVÁR ÓVODA SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A TÁMOP
Barátaimnak Szeretettel
„Ez a projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Program fejlesztés az óvodai nevelés kompetenciaterületén
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
A z LHH program aktuális kérdései Kullmann Ádám, LHH Fejlesztési Programiroda Szentendre, május 27.
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Fejlesztési koncepció
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
A Barcsi Általános Iskola Arany János Tagiskolája bemutatkozik
Mesés Mesék Élvezd a mesék csodálatos világát!
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
Nyitnikék Óvoda 3533 Miskolc, Andrássy út 53/a /fax: 46/
Az óvoda és az iskola együttműködésének megvalósulása a Naprakészség TIOK-ban Mérleg.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
TERVEZET.
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
Készítette: Lengyelné Bencsik Judit
Kompetencia alapú idegen nyelvi
IKT-alapú programcsomag alkalmazása a szociális kompetencia fejlesztésében Készítette: Andiné Csorba Klára
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Korszerű óvodapedagógiai módszerek, eljárások alkalmazása a Csertán Sándor Általános Iskola és Óvodában TÁMOP / projekt TEMATIKUS MÜHELYFOGLALKOZÁS.
Projektmenedzsment Mesterkurzus 1.
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
„Jót, s jól! Ebben áll a nagy titok!”
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
Az óvodai tevékenységterv
Szeretettel köszöntöm
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
HUSKROUA/1101/037 “Understand and Prevent Violence among Youth – “Uvia Youth”” HUSKROUA/1101/037 “Understand and Prevent Violence among Youth – “UviaYouth.
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
Készítette: Borsiné Csontos Ilona óvodavezető h.
„Helló barátom!" - közösségi szolgálatra felkészítő tréning sorozat „Tanévzáró Suli – Buli” „Helló nyár, helló barátom!” - komplex nyári vakáció „Viszlát.
2014. évi forgalmi adatok statisztika. Alapötlet Legyen valami újdonság naponta változó kínálat létrehozása Forrás: ezenanapon.hu.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
A TÉR_KÖZ pályázat számokban
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
Vezetői célok és feladatok
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
BROILER ágazati HELYZETKÉP
Barátaimnak Szeretettel
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Kompetencia alapú óvodai programcsomag Komplex fejlesztési tervek

Komplex fejlesztési tervek Gyakorlati ajánlás a gyermekek tevékenységeinek tervezéséhez, szervezéséhez Jellemzők: Érvényesítik a szakmai és a pedagógiai koncepciók alapvetéseit. Konkrét tématervjavaslatokat tartalmaznak: 3 nevelési területen, 4 őselem köré csoportosítva, 3 életkorra lebontva

Az őselemek

Szimbólumok eredete A négy elem kultúrtörténeti érdekességű, európai és magyar eredettel, hagyományokkal rendelkező szimbólum. Az őselemek emberi tulajdonságokkal, vagy a neveléssel való párhuzamba állításának módja képi, szimbolikus elképzelés.

Őselemek a magyar kultúra jelképrendszerében A levegő alapelem, az élet jelképe. Fogalma a szél szemléletes képével társulhat. A légmozgást számos kultúra az ún. „szél hulláma” mintával jeleníti meg. A tűz ősidőktől fogva jelentős jelképe a léleknek, az életnek, a szerelemnek. A víz is az élet, a tisztaság, a megtisztulás jelképe. A „négyszögletes föld” képzete ismert a magyar néphitben is. A moldvai csángók szerint négy angyal tartja a föld négy sarkát, „szegit”. Ez a négyszögletes föld a mesék „terülj asztal”- a.

Szimbólumok A világ megismeréséhez nem minden közelíthető meg értelmi gondolkodással. Az óvodás gyermek életkori sajátossága a szimbolikus nyelv használata. A szimbólum mindig gondolkodásra késztet. A programcsomagban használt szimbólumokkal kifejeződik a komplexitásra, a projekt alapú tanulásszervezésre való törekvés. A jelképek vállalásával, nevelés általi, következő nemzedék számára való átszármaztatásával a közösséghez tartozásunkat hangsúlyozzuk.

A témák elrendezése Levegő: július, augusztus, szeptember A komplex fejlesztési terv a hagyományos tervezéstől eltérően, nem ünnepkörök és évszakok szerinti bontásra épül, hanem az alábbiak szerint tagolódik: Levegő: július, augusztus, szeptember Tűz: október, november, december Víz: január, február, március Föld: április, május, június

4 tématervjavaslat gyűjtemény VI. VII. VIII. V. Föld Levegő IX. IV. III. X. Víz Tűz II. XI. I. XII.

A komplex fejlesztési tervek tartalma TARTALOM-LEVEGŐ Tématerv-javaslatok 3–4 éves gyermekek számára............................................................................... Áttekintô táblázat................................................................ A külsô világ tevékeny megismerése.................................. Vizuális nevelés................................................................... Irodalom-anyanyelv............................................................ Tématerv-javaslatok 4–5 éves gyermekek számára............................................................................. Áttekintô táblázat............................................................... A külsô világtevékeny megismerése.................................. Vizuális nevelés.................................................................. Tématerv-javaslatok 5–6-7 éves gyermekek számára........................................................................... ..

A tématervjavaslat ajánlások közös jellemzői A három nevelési területen megjelenő témákat összefogja egy- egy projektcím Pl. Levegő tématervjavaslat gyűjtemény, 3-4 évesek A külső világ tevékeny megismerése matematika Vizuális nevelés Irodalom-anyanyelv LÉLEGZETVÉTEL A levegő, mint az élet egyik lételeme Szalma-vagy szívószállal fújt kép Gazdag Erzsi: A láthatatlan sümegi vízipipa MELEGEDÜNK

A tématervjavaslat ajánlások közös jellemzői Őselemenként, és életkoronként 8-8 projekt került kidolgozásra. Pl. Föld, 3-4 évesek Földi élet „Fából vaskarika” A nagyvilág Szeretettel Virágom, virágom Éjjel-nappal Körforgás Túrjuk a földet

A megtervezést, megszervezést és értékelést segítő eszközök Téma Tevékenység célja Tevékenység feladata Ajánlott megelőző tapasztalatszerzés Eszközök Szervezeti keretek Munkaformák Vázlat Képességfejlesztés

A megtervezést, megszervezést és értékelést segítő eszközök Képességfajták Differenciálási szintek I. szint II. szint III. szint Szociális Értelmi Verbális Testi

Témajavaslatok Sok ismert, és alkalmazott téma, tevékenység, technika, módszer Az egyes témák komplex módon összeérnek: kapcsolódnak egy projekten belül kapcsolódnak a három nevelési területen, kapcsolódnak az őselemek között, visszatérnek a következő életkorban.

Tématervjavaslatok jellemzői rendszerszerű látásmódot adnak tapasztalatba ágyazott képességfejlesztést biztosítanak konkrétak a feldolgozási módszerek sokféleségét kínálják használható ismereteket, tudásanyagot nyújtanak a teljes személyiségfejlesztést célozzák

Amire figyelni szükséges… Nem korcsoportokra, hanem életszakaszokra ajánlás. A szintek mögött egyes gyermekek vannak. Egy tématerv megvalósítási idejét az óvodapedagógus határozza meg. Nem kell, és nem is lehetséges valamennyi tématervet megvalósítani. A tématervek megvalósítását szükséges az óvodai környezethez, lehetőségekhez, a gyermekek érdeklődéséhez, igényeihez, fejlettségéhez igazítani.

Tárgyi eszközök Meseládikó Hangos melléklet Mesekönyv ajánló Képességfejlesztő kártyák