Rokay Zoltán: Szólalj meg Mózes Szólalj meg Mózes / Rokay Zoltán. - Óbecse : Lux Color Printing : Szulik Alapítvány, 2010.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

A kiáltó világ.
Mosolyogj 12. Winston Churchill.
ZENE: Love Me With All Your History Egy asszony kijött a házból, és három, hosszú, fehér szakállú öregembert látott üldögélni az udvaron. Nem ismerte.
A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
A frigyláda 11/A.
Néhány napja az élet útján sétáltam, amikor megláttam egy feliratot, melyen ez állt: “A Mennyország boltja”.
Szent Pál Korintusiaknak írt 1.levele 13.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Az Élet Igéje április.
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Folyamodjatok az Úrhoz,
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Értékes gondolatok értékes könyvekből… Gyulay Endre: Ámentől ámenig Tudatos bekapcsolódás a szentmisébe Szent István Társulat, Budapest, 2010.
Tedd fel a kérdést magadnak: Miután elolvastad a levelet!!!
Tedd fel a kérdést magadnak, miután elolvastad a levelet!!! “Elfussak ?"
“13 tanács egy életre".
A REMÉNYSÉG JELEI IMAHÉT NE BÍZZATOK HAMIS ÓRÁKBAN! Péntek.
Feltétel nélküli szeretet
ALAPIGE: 1Kir 3,
Ki v a gy o k ÉN ? Mi az életem értelme?.
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
A Dávid és Góliát elbeszélés szövege (1Sám 17). A dolgozat célkitűzései a 1Sám 17 ősszövegének rekonstrukciója a szövegvariánsok között felmerülő eltérések.
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
Tedd fel a kérdést magadnak: “Elfussak ?" Miután elolvastad a levelet!!!
KÍNAI KÉPEK ÉS KÖZMONDÁSOK
Olvasd lassan és csendben!.
Életige 2008 június Szöveg: Chiara Lubich.
„Törekedjél inkább igaz lelkületre, életszentségre, hitre, szeretetre, türelemre és szelídségre!” (1 Tim 6, 11).
JÓ REGGELT !.
Vezess, Jézusunk, S véled indulunk. Küzdelemre hív az élet, Hadd kövessünk benne téged! Fogjad hát kezünk, Míg megérkezünk!
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
Folyamodjatok az Úrhoz,
Asztal- és életközösség Jézussal
„Mi dolgunk a világban?”
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Részlet Linda Dillow: Elégítsd meg szomjas lelkemet! című könyvéből
Tedd fel a kérdést magadnak: “Elfussak ?" Miután elolvastad ezeket a gondolatokat!
A szolgáló identitás. A szolgáló identitás I. Kor. 3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok I.Kor.3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje,
Barnett Newman: ( ) Ábrahám olaj, vászon 1949
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
„Az igazságosság békét terem, az igazságnak meg biztonság lesz a gyümölcse mindörökre.” (Iz 32, 17)
Az Élet Igéje február.
2013. június Az Élet Igéje „De ha jót cselekesztek és ugyanakkor türelmesen szenvedtek, ez értékes Isten előtt.” (1Pét 2,20)
Királyi papság – szentírási kifejezés : „Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel…
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
Feltétel nélküli szeretet
Találkozni jöttem Veled, Istenem Te jól ismersz engem, s én kitárom a szívem Itt vagyok Istenem,
Emelj fel, mutasd meg tervedet, Vigyázz rám,
„hogy mindnyájan egyek legyenek”
Tedd fel a kérdést magadnak: Elfussak ? Miután elolvastad a levelet!!!
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
AZ ÉLŐ ISTEN TISZTELETE
KIVONULÁS KÖNYVE 3:6 – 3:20 exodus az elhívás. ISTEN JELENLÉTÉBEN - Angyalok: Abban az esztendőben, amikor Uzzijjá király meghalt, láttam az Urat. Trónján.
JÓ REGGELT !. Szólt az Isten egykor: Ábrahám!« Indulj el, s utad bízzad rám! Áldott lesz, ki jót tesz véled, átok sújtja ellenséged; Nagy és erős néppé.
Igeolvasás „Ellenben azt, ami nekem nyereség volt, kárnak ítéltem a Krisztusért. 8Sőt most is kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének.
Miért olyan fontos a hit?
Isten lakhelye.
Előadás másolata:

Rokay Zoltán: Szólalj meg Mózes Szólalj meg Mózes / Rokay Zoltán. - Óbecse : Lux Color Printing : Szulik Alapítvány, 2010.

Tudjuk, hogy Mózes arca miután a hegyen Istennel beszélgetett, oly ragyogó fényes volt, hogy le kellett takarnia. Ez egyrészt megnyitja az utat egy helytálló értelmezésnek, amely az Úrral való találkozásából indul ki: ebből, illetve ezekből a találkozásokból érthetjük meg igazán Mózes hivatását és küldetését, ezek alapján tudunk közelebb jutni személyéhez, egyéniségéhez.

Másrészt arról is szokás beszélni, hogy a hagyomány oly dicsfénnyel vette körül Mózest, hogy a „történelmi” Mózest már képtelenség, vagy legalábbis nehéz felismerni. Nos a hagyomány dicsfénye mégiscsak egy valóságos Mózest vesz körül, s, hogy ez a hagyomány, ez a dicsfény körülveszi, annak okát Mózes hivatásában és küldetésében kell keresnünk.

Mózes ezután így szólt az Úrhoz: "De, Uram, én nem vagyok a szavak embere. Azelőtt sem voltam és most sem vagyok, amióta szolgáddal beszélsz. A szám akadozó, a nyelvem lassú." Az Úr ezt válaszolta: "Ki adott szájat az embernek, ki teszi némává vagy süketté, látóvá vagy vakká? Nemde én, az Úr? Menj csak, majd segítek a beszédben, s azt fogod hirdetni, amit mondanod kell." Ő azonban ellene vetette: "Bocsáss meg, Uram, de küldj, akit akarsz." Az Úr erre haragosan mondta Mózesnek: "Áron, a levita, nem a testvéred? Tudom, hogy jól beszél. (…) Beszélj vele és add szavaidat a szájába. Én majd téged is, őt is segítelek a beszédben, és megtanítlak benneteket arra, mit kell tennetek. (…) Vedd a kezedbe ezt a botot, vele teszed majd a csodákat.„ (Kiv 4,10-17) Mózes arra hivatkozik, amit az Örökkévalónak úgy is tudnia kell: ő nem a szó embere, sokkal inkább nehézkes (súlyos) nyelvű, szájú. Az Örökkévaló visszautasítja ezt a kibúvót, mentegetődzést, hiszen mint Teremtő, Alkotó, Mózest is Ő teremtett, Ő adja a képességeket és Ő vonja meg azokat. Ezért Mózesnek teljesen hiábavaló volt fogyatékosságára, nyelvhibájára hivatkozni. – Mózeshez hasonlóan Jeremiás is arra hivatkozik, hogy nem tud beszélni: „a-a-a, én még gyermek vagyok” (Jer 1,6), mert tisztában van küldetése súlyos és hálátlan voltával, amely egész könyvén végigvonul, és Izajás, aki ajkának tisztátalanságára hivatkozik (Iz 6,5) és a tisztátalan ajkú néphez kapja a küldetést.

A meghívott mindig küldött, a „próféta”, a megszólított mindig megszólító, a „szó embere”. Ebből a megszólításból érthetjük meg Mózes küldetését és személyét, amikor megszólal, mindig Isten megszólítására indít meg másokat: a Választott Népet és a fáraót. És ebben a megszólításban van az az örökérvényű, időtálló, amihez nem lehet és nem szabad beszüntetni, ami elegendő ahhoz, hogy „ne kerüljünk a kínok helyére.”

Mózes azonban kitart szándéka mellett és tovább ellenkezik. Most „taktikát változtat”, s kéri az Örökkévalót, küldje azt, aki erre rátermettebb. Az Örökkévaló haragja erre joggal lobban fel, nem csak azért, mert Mózes megengedi magának a bátorságot, hogy vitába bocsátkozzon Vele, hogy Ábrahámhoz hasonlóan alkudozzon, hanem azért mert nagyon jól tudja, kire gondol Mózes, hiszen mint mindentudó ezt a „megoldást” látta elő Ő is, tehát teljesen felesleges Mózesnek burkolt formában beszélnie.

Ám mindez növeli a feszültséget, amely a történet végkifejlete felé vezet. Innen érthető a válasz: „Nemde ott van Áron bátyád…” Ettől a pillanattól kezdve Áron szervesen hozzátartozik a kivonulás történetéhez. A papság, - Bár Mózes is Lévi törzséből való – az eredeti szöveg kifejezetten a „levita” – jelzővel ruházza fel Áront, az áldozat, az istentisztelet elválaszthatatlanul hozzá tartozik a pusztai vándorláshoz, sőt mondhatni, a pusztai vándorlás elbeszélésének törzsanyagát alkotja. Ám a papi szolgálattal, a sátorral, az áldozat bemutatásával kapcsolatos törvényeket és előírásokat is Mózesnek adja az Örökkévaló. Majd ő közli Áronnal.

Ez a Mózes, akit jól ismerünk – kezében a kőtáblákkal és bottal, a homlokából előtörő fénysugarakkal – az ő teljes nagyságában, fenségében és közelségében megjelenhet szemünk előtt, ha figyelmesen, készséges szívvel és értelemmel olvassuk a Tórát, hallgatjuk Mózes hangját, aki Michelangelo szavaival mi is meg akarunk szólaltatni: „Szólalj meg!” Ha felkeltette érdeklődésedet a könyv, látogass el könyvtárunkba, ahol megtalálhatod ezt, és a témában még sok minden mást is! Várunk szeretettel! A bemutatót készítette: Nagy Péterné Korándi Márta Szólalj meg Mózes / Rokay Zoltán. - Óbecse : Lux Color Printing : Szulik Alapítvány, 2010.