Az „aktív-autonóm lény” álmai, törekvései és etikája Az ember egyedülálló a természetben Nincsenek védekező és zsákmány- szerző eszközei (erős fogak, karmok)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Advertisements

Manipuláció helyett szolgálat a társkapcsolatban
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Krisztus uralma alatt élni 5.
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
és ebbe más is belehalt már…
ADVENT HARMADIK VASÁRNAPJA
és a legkevésbé teljes az
Jó reggelt- Isten hozott !.
A Biblia emberképe Az Univerzumban 1 milliárd galaxis van
Mikor még semmi nem létezett..
Vegyetek erőt! Folk Iván.
KI AZ EMBER? Erdő Péter From Darkness, the Light Borúra derü Hungarian Academy Of Sciences Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar.
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
A Biblia – Kisifi Isten Igéjének hasonlatai Isten Ígéjének hasonlatai.
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
A három agy elmélet Biblikus értelmezése
Jó reggelt- Isten hozott !.
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Jó reggelt- Isten hozott !.
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Úton böjtben.
Boldog 2014-et !.
A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz
Jó reggelt!.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
ISTEN hozott köztünk!.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
ISTEN hozott köztünk!.
ISTEN hozott köztünk!.
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Ki az ember? Isten eltorzult képe Francis A. Schaeffer:
Örvendjetek, vigadjatok,
Sötét fenn az ég, fény sehol sem ég, Az arcomra álmos köd szitál.
Álmaimból, lelkembõl, Két kezembõl, szívembõl,
Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítóm; az én Istenem, az én kősziklám, ő benne bízom: az én paizsom, idvességem szarva, menedékem. Zsoltár 18:3.
Mi az ige ? Pecznyík Pál verse.
Hálaének Pecznyík Pál verse. Zengjen hálaének, e földön mindenütt,
Az ember = a tökéletes állat
Örvendjetek, vigadjatok,
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz
Jézus, Te égi szép, Tündöklő fényű név, Legszentebb itt alant e föld ölén, Benned van irgalom, Terólad zeng dalom, Erőd magasztalom, Ragyogj felém!
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Örvendjetek. 1. Örvendjetek, vígadjatok, Mert ím az Úr feltámadott, Szent hitünknek ez ad új erőt, Íme igazat mondott!
Jézusunk, adj erőt, hogy ékesen járjunk Illendő ruhában, méltóképpen várjunk Add, hogy kerülgessük a bűnt, sötétséget S ama jobb hazában megláthassunk.
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Jó reggelt!. Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. Ujjong a szívünk, dalra.
Hittem benned, s most íme zengem Irgalmas nagy tetted ezért.
JÓ REGGELT !.
KARÁCSONYI ISTENTISZTELET 2014
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Krisztus feltámadt – valóban feltámadt !. Valami véget ér, kezdődik más talán. Látod, megyünk az élet sivatagán. Gyere, mert lépni muszáj! Refr: Szinte.
Életed adtad az életemért Benned örökké megpihennék
Mesterséges intelligencia
Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk.
JÓ REGGELT! BÖJT- ÚTON JÉZUSSAL 2016.
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
Nem mond le rólad, vissza fogad téged
II. A HITRŐL 1.
Előadás másolata:

Az „aktív-autonóm lény” álmai, törekvései és etikája Az ember egyedülálló a természetben Nincsenek védekező és zsákmány- szerző eszközei (erős fogak, karmok) „Koraszülött” (szőrtelen és nagy az agy- koponyája, mint az állat-embrióknak) Érzékszervei kevésbé specializáltak Ösztönös viselkedése jelentéktelen, tért nyitva az értelmes cselekvésnek Öntudata van Kultúrát (mesterséges környezetet) hoz létre Arnold Gehlen ( )

Humanizmus = emberközpontúság Az emberi viselkedést ahhoz, hogy megértsük, nem kell – de nem is lehet – állati magatartásformákra visszavezetni John Locke ( ) Gottfried Leibniz ( ) Nihil est in intellectu, quod non fuerit in sensu (Locke) excipe ipse intellectu (Leibniz) Az öntudat, az elvont gondolkodás, az alkotás képessége - sajátosan emberi vonások

Minden ember „egyedüli példány” Célja az önmegvalósítás Abraham Maslow Az emberré válás az egyén életében történik meg, amikor kibontakoznak a benne rejlő lehetőségek Miféle humanizmus az, amelyből az emberiség többsége kimarad? Miféle humanizmus az, amelyből az emberiség többsége kimarad? (Gaumann)

A Maslow-piramis másképpen (Dieterich nyomán) Mindig jelen van minden szükségletünk, de a lelki fejlődés során más és más válik dominánssá

Maslow-piramis fejlődési szakaszok lépcsőzetévé alakítva – egy karikutúrista szemével Lehetnek ezek ember-típusok is, akik különböző fejlődési szinteken rekednek meg?

Az állatok szenzomotoros specialisták – ez náluk genetikus adottság Nincs olyan érzékelési vagy mozgásos teljesítményünk, amelyben messze túl ne szárnyalna minket valamelyik állat Éles szemű, mint a sasGyors, mint egy gepárd Erős, mint egy gorilla Mi személyes életünkben válunk szenzomotorosan specialistákká Több színt lát a kelmefestő Több ízt érzékel a szakács

Nem nőtt meg relatíve az agykoponyája az arckoponyához képest, hanem úgy maradt – ahogyan a gerinces állatok embrióinál is látjuk Az ember jelképes „embrionális állapota” lehetővé teszi, hogy pszichés fejlődése születése után induljon speciális irányokba. Az állat genetikusan „specialista”, az ember tanulás útján válik azzá.

Elpusztul az állat, ha domináns érzékelési módja megsérül Nem éli túl az egér, ha levágják a bajuszszőreit a macska, ha megvakítják, az őz, ha megsüketül, a kutya, ha kiirtják a szagló mezőjét Az ember a vakság, a süketség, a mozgáskorlátozottság ellenére nemcsak életben marad, hanem alkotó munkára is képes Zerkula János gyimesi vak muzsikus

Az ember fontos érzékszerveitől megfosztva is fejlődőképes és alkotóképes Összesen 12 könyvet és számos cikket írt. Süket és vak, társadalmi kérdésekkel is foglalkozó, sokat utazó író Mindaz, ami mozgott, rezgett, zúgott, zümmögött, énekelt vagy virágzott, tanítómesterem volt Helen Keller

Himnusz az emberhez Az emberhez száll himnuszom ma, Hittel hadd harsogom dalom, Nagy ismeretlenek helyében, Dacos fejem meghajtva mélyen, Szelíden és örök reményben Ez ismerőst magasztalom. Tudjátok-e, hogy mi az ember? A por s a végtelen fia, Istent teremtő földi szellem, Kemény pöröly vasvégzet ellen, Ezer fönséges küzdelemben Viaskodó harmónia! Nézzétek: izzad tar mezőkön, Sarcol a rögből életet, Nap égeti és tüske marja, Tépázza ég és föld viharja S a jövendő útján haladva Csókolják fény és fellegek! Nézzétek: napba törtetően Mint épít büszke kupolát, Egekbe lendül lelke, karja, Kőhomloka, ércakaratja Győzelmesen lendül magasba És mélységekbe száll tovább! Ember! Hittel hiszek tebenned, Ember! Forrón szeretlek én. Te nyomorúságos, hatalmas, Te végzetes, te forradalmas, Te halálban is diadalmas Utód az Isten örökén! Juhász Gyula Mi bajunk van a humanizmussal? Az ember a maga istenévé vált

Olyanok lesztek, mint az Isten: tudni fogjátok, mi a jó és mi a rossz. 1Móz 3,5 A Kígyóra hallgató ember elszakadt Istentől, az élet forrásától, az élet forrásától, saját maga istenévé vált. Nem tartozik felelősséggel senki másnak, csak saját magának vagy az emberi társadalomnak. Erkölcse kultúránként, korszakonként változik Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása. Jak 1, 17 Őserdei szoborpark, Ausztrália Bruno Torfs

Nem az különböztet meg bennünket az állatoktól, hogy gondolkodó lények vagyunk, hanem az, hogy képesek vagyunk megbánni a tetteinket, és megbocsátani. Szolzsenyicin Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin ( ) Valóban így van? Ez csak akkor sikerülhet, ha visszacsatlakozunk az Élet Forrásához