Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mesterséges intelligencia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mesterséges intelligencia"— Előadás másolata:

1 Mesterséges intelligencia
Lakatiné Kulcsár Kitti Új eszközök és technológiák, /2

2 Alapok Nem (csak) az Ex Machinában látható embertől megkülönböztethetetlen járkáló, beszélő robot!

3 Alapok MI alapgondolata:
Minden emberi gondolat egy kiértékelés, az emberi agy is egy computer.

4 Alapok MI működésének alapja: Kétszemélyes játékok Keresési algoritmus
Nyerő stratégia Minimax algoritmus C. Shannon: nem lehet vágás

5 Alapok MI működésének alapja: α-β vágás
A minimax felderíti a fa azon részeit is, amit biztosan vágni lehetne. P. Winston: „Ha van egy ötleted, ami biztosan rossz, ne töltsd azzal az időt, hogy belásd, mennyire így van.”

6 Múlt 2. világháború Alan Turing Enigma kb. 10114 lehetőség Bomba
GYORSASÁG!

7 Múlt 1950-es évek: fejlődés Sakk, dáma, tic-tac-toe

8 Múlt Turing-teszt:

9 Múlt Turing-teszt legfőbb kritikusa: John Surle Kínai szoba:

10 Múlt John Surle: „Senki sem gondolja, hogy egy vihar számítógépes szimulációjától eláznánk. (…) Mi visz rá tehát embereket annak feltételezésére, hogy a mentális folyamatok számítógépes szimulációja mentális folyamatokat mutatna fel?”

11 Múlt Továbi kritikák: A „párbeszéd szimulálása” csak kevéssé tekinthető az intelligencia jelének. Vannak emberek, akik megbuknának. A teszten olyan ember is megbukhat, aki nem hajlandó a feltételek szerint együttműködni – ezt a reakciót egy intelligens gép részéről sem zárhatjuk ki; az együttműködés megtagadása nem egyenlő az értelem hiányával.

12 Múlt Igazi áttörés: 1997, Deep Blue vs. Garri Kaszparov

13 Múlt 2011, New York: Jeopardy!, WATSON
„Én azt hittem, hogy az ilyen technológia még fényévekre van, de nem. Itt van. A megroppant egom rá a bizonyíték.”

14 Jelen MI nehézségei: Interdiszciplináris (filozófia, pszichológia, matematika, fizika) Test-elme probléma Mozgatás Felismerés Jelentés Kíváncsiság hiánya

15 Jelen MI nehézségei: A megtanult dolgok ösztönössé válnak és gondolkodás nélkül csináljuk őket. Hogyan tanul az ember? Kötéltáncos

16 Jelen Luc Steels robotjai: Félelmetes!!!

17 Jövő Hadi ipar: 2015, Pentagon Védelemtudományi Bizottsága tanulmány
intelligens aknák Fő visszatartó erő: Felelősségvállalás Művégtagok

18 Jövő Stephen Hawking: A sci-fi-k valóra válnak Váncza József:
MTA SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetője „A mesterséges intelligencia (…) adott célok elérése érdekében a lehető legjobbat teszi.” „… az ily módon működő intelligens ágensek belátható idővel alkotóik számára is felfoghatatlan bonyolultságú, ugyanakkor önmagukban fejlődőképes és autonóm rendszerekké válnak.”

19 Jövő „Ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia ’Góleme’ ne nőjön alkotója fölébe, fel kell tudni oldani az autonóm, célorientált és együttműködő viselkedés, (…) az információ megosztás, a biztonság és a bizalom dilemmáit. Választ kell találni arra a kérdésre, hogy az automatizálás, ami sok tekintetben könnyíti az életünket, milyen értelmes és megbecsült munkalehetőségeket szüntet meg, valószínűleg mindörökre. (…)

20 Jövő A továbbiakban nem kerülhető el, hogy mélyebben megértsük az emberi szellem természetét: az önreflexiót, a kreativitást, az értelem és az érzelem viszonyát, valamint a tudás, a hatalom és az erkölcs kapcsolatát – mindazt tehát, ami a műszaki megközelítésből kimaradt.” 

21 Források haboruiban Stuart Russel, Peter Norvig: Mesterséges intelligencia, Panem Kft., 2005 Mesterséges intelligencia alapjai 1. jegyzet, D. Váncza Imre, 2016, BME


Letölteni ppt "Mesterséges intelligencia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések