Pajzsmirigy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Advertisements

Auto immun betegségek.
D i n a m i k u s p a j z s m i r i g y
Pajzsmirígy hormonok (ATC: H03)
Pajzsmirigy Thyreociták (Folliculusz sejtek): Tiroxin T4
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
A regeneráció kulcsa MAKROFÁG NEOURONSZÍVIZOM BŐR.
A vitaminok és ásványi sók
A mellékpajzsmirigyek és a timusz
A szervezet szabályozása
Hormonrendszer Biológia 8.évfolyam Készítette: Hütterné Kasper Enikő
A pajzsmirigy.
SZÖVETTAN 2011 masszőr évfolyam.
Vér.
Hormonális betegségek
A mellékvese.
A hasnyálmirigy.
Belső női nemi szervek.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS MUTATÓINAK VÁLTOZÁSA A VÉRBEN A TIREOSZUBSZTITÚCIÓS KEZELÉS FOLYAMÁN Témavezető: Dr. Dujmovics Ferenc Szerző: Bojtos Lilla Újvidék,
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
A belső elválasztású mirigyek rendszere
A ghrelin kardiovaszkuláris hatásainak vizsgálata
Lukáts Ákos Az endokrin rendszer Lukáts Ákos
Bőrbetegségek Lőrincz Nikoletta 10.b.
A szappanok káros hatásai
A hormonrendszer.
Hasnyálmirigy.
Pajzsmirigy.
Ca forgalom szabályozása
Pajzsmirigy.
Ca forgalom szabályozása
Hormonális szabályozás
A pajzsmirigy és betegségei
A tápcsatorna funkciói:
A biogén elemek.
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
Az ember hormonális rendszere
A hormonok.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
A vérkeringés szerepe.
Az életfolyamatok szabályozása
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
A foszfát csoport az S, T és Y oldalláncok hidroxil- csoportjához kapcsolódik.
Haj - és körömnövekedés-serkentő tabletta
Állatok szabályozása Az idegeimre mész…..…..
Belső elválasztású mirigyek – glandulae endocrinales
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
E= egyszerű választás T= többszörös választás
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Kiegészítések. 1.A sejtek differenciáltsági állapotai A sejteket osztályozhatjuk aszerint, hogy milyen képességük (potenciájuk) van más típusú sejtekké.
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állati szövetek Szövet fogalma: - Az állati szövetek fajtái:
A hormonrendszer Fr. Dobszay Márton Benedek OFM. A hormonrendszer mint szabályozó rendszer Szabályozó szerv (ahonnan a szabályozás kiindul) Jeltovábbítás.
Fehérjék Az élő szervezetek anyagai. Aminosavak kapcsolódása Az aminosavak egymással való összekapcsolódása: peptidkötéssel dipeptid = két aminosav kapcsolódott,
EMBERI SZÖVETEK Szövet fogalma: Azonos eredetű, hasonló felépítésű sejtek alkotnak egy szövetet, amelyek egy, vagy néhány feladat ellátására differenciálódnak.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Ca forgalom szabályozása
PAJZSMIRIGY, MELLÉKPAJZSMIRIGY, MELLÉKVESE, TOBOZMIRIGY, PANCREAS
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Az ember rendszertani helye: - állatok - gerincesek - emlősök - méhlepényes emlősök - főemlősök - emberszabásúak - állatok - gerincesek - emlősök - méhlepényes.
ÁLLATI SZÖVETEK Szövet fogalma:
A nitrogén tápanyag-utánpótlás múltja, jelene és jövője
A pajzsmirigy és betegségei
Előadás másolata:

Pajzsmirigy

A pajzsmirigy (glandula thyroidea) a légcső, ill A pajzsmirigy (glandula thyroidea) a légcső, ill. a gége alatt kétoldalt elhelyezkedő, lebenyekből álló, belső elválasztású mirigy.A legnagyobb endokrin mirigy,tömege kb. 25g.

Kötőszövetes állományból(sztrómából)áll,melyben mirigyhámot tartalmazó tüszők találhatók.A tüszők hámsejtjei kolloidot termelnek,amelyben hormonok raktározódnak.A pajzsmirigykolloid tiroglobulint tartalmaz, amelynek fő alkotóeleme a tirozin nevű aminosav.

Két DIT egyesüléséből tiroxin keletkezik, egy DIT- és MIT- molekula egyesüléséből pedig trijód-tironin. A pajzsmirigy hormonoknak azonos szöveti hatásuk van ugyan, de a trijód-tirozin gyorsabban hat és aktívabb, mint a tiroxin. A pajzsmirigy kis mennyiségben a kálcium anyagcseréjében szerepet játszó kálcitonint is termeli.

Trioxin és trijód-tironin A pajzsmirigy két fontos hormont termel: a tiroxint (vagy rövidítve T4) és a trijód-tironint (vagy T3). A pajzsmirigy 90%-ban T4-et termel, melynek a biológiai aktivitása 3-4-szer gyengébb a T3-énál. A T4 a sejtekben T3-má tud alakulni.

T3 trijód-tironin T4 tiroxin

A hormonok hatása Serkenti az aktív metabolizmussal rendelkező energetikai anyagcseréjét. Befolyásolja a neuronok differenciálódását. Növeli a nitrogén kiválasztást, és lebontja az izom és vérplazma fehérjéket.

Serkenti a májban lezajló folyamatokat, amely kivonja a koleszterint a keringésből. Ingerlékenységet és nyugtalanságot vált ki.

Hiperszekréció Basedow-Graves féle kór megjelenését idézi elő,amelyre a szem kidülledése, valamint a pajzsmirigy megnagyobbodása jellemző, ilyenkor fogyás, idegesség,kézreszketés, meleg és nedves bőr,alapanyagcsere-növekedés lép fel.

Hiposzekréció Gyermekkorban a törpenővés mellett kreténizmust okoz amely hiányos fogazat száraz és vastag bőr, endémikus golyva megjelenését okozza. Felnőtt korban a mixödémát okozza, amely testsúlygyarapodással, hajhullással, vérszegénységgel, száraz és vastag bőr megjelenésével jár.

Készítette Boros Orsolya Pap Andrea Solyom Barbara Vincze Anita XI-B