Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók"— Előadás másolata:

1 2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók

2 (1) Táplálkozási Egyensúly
Zsírszövet Csontszövet Tápanyag felvétel - Tápanyag felhasználás = Változás a test tápanyag raktáraiban

3 (2) „Turnover” kicserélődés
PÉLDA: fehérje anyagcsere Pl g a fehérje felvétel naponta és ugyanennyi fehérjének megfelelő nitrogén ürül (karbamid) a vizelettel. A szervezetben azonban a fehérjék lebontása naponta kb g és a szintézis mennyisége is ugyanennyi. Tehát a lebontott fehérjéknek több mint 50%-a újrahasznosul az aminosavak újrafelhasználása révén.

4 (2) „Turnover” kicserélődés
A napi fehérje szükséglet: 0,8 g/tskg Hiába emeljük a fehérje felvételt akár 3-4 g/tskg-ra, ennek nagy része nem fog beépülni mint fehérje a szervezetbe. Ennek a mennyiségnek nagy részét a szervezet lebontja. A karbamid mennyisége mutatni fogja, hogy ez a lebontás milyen mértékű. Minél nagyobb a karbamid koncentráció a vizeletben, annál nagyobb mértékben van igénybe véve a máj és a vese működése.

5 (3) „Flux”- tápanyag áramlás egyensúlya
A tápanyagok áramlása a metabolikus utakon keresztül (metabolikus tápanyag áramlás megy végbe a szervezetben). A metabolikus utak membránokkal vannak elválasztva. Pl. a glukóz bejutása a sejtekbe: 2 mg/kg percenként (alapállapot, átlag). Ha ugyanennyi glukóz képződik a májból és bejut a vérkeringésbe a glukóz anyagcsere áramlása egyensúlyban van a „flux” zéró. Az anyagcsere áramlásnak tehát van sebessége is. Membrán transzport jelentősége. Sok szinten történhet a tápanyag áramlás: sejt, szövet, szerv, szervezet.

6 Az oxigén szerepe is fontos az anyagcserében Az oxigén felhasználás eloszlása a szervek között (nyugalmi anyagcsere – RMR – mellett) Nyilvánvalóan, terhelésre ezek az arányok megváltoznak

7 (5) Anyagcsere raktárak („pool”)
Prekurzor – tápanyag forma ami a bélcsatornába kerül és felszívódik Funkcionális tápanyag forma az, ami közvetlen felhasználásra kerül a szervezetben (pl. glükóz, aminosav, zsírsav) Raktározási (Storage) forma: glikogén, zsír, szöveti fehérjék

8 A szénhidrát és zsír források (raktárak) méret-nagysága kg-ban és kcal-ban

9 (6) Alkalmazkodás a megváltozott táplálék felvételhez
Pl. Alultápláltság esetén az agynak szüksége van glukózra, amit biztosít a: Glukoneogenézés Ketontestek fokozott égetése az agyban Alultápláltság esetén csökken a szervezet alapanyagcseréje és a növekedés (gyermekeknél) Ha ismét van elegendő táplálék a szervezet kompenzálja a növekedés kiesést egy bizonyos mértékig, ami azonban függ attól, hogy milyen hosszú ideig állt fenn az alultápláltság.


Letölteni ppt "2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók"

Hasonló előadás


Google Hirdetések