A MOL reakciója az ajánlatra Németh András Rónavári Márton.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Budapest, március 4. SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Dr. Kocsis István vezérigazgató, BKV Zrt.
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Bevezetési és tájékoztatási követelmények a Budapesti Értéktőzsdén
Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
Az MFB Invest Zrt. tevékenységének bemutatása Buda Sándor Tanácsadási igazgató október 24.
Konszernjog, vállalatfelvásárlás
A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató.
A vízjog időszerű kérdései
E-Levéltár projekt Vidra András Projektigazgató
Miért ösztönzi az MNB az UV-A/C lámpák kiskereskedői használatát? Ferenczi Barnabás augusztus 31.
9. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november TAKEOVER SZABÁLYOZÁS EURÓPÁBAN: EGY TAGÁLLAM, EGY TAGJELÖLT ÉS EGY LEENDŐ.
KEOP / A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló.
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Amikor nem kell biztosíték: tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, március 21.
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Kecskemét, november 28.
ÜZEMBENTARTÓI BALESETVIZSGÁLAT első tapasztalatok
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
Az MNB tőkepiaci engedélyezési eljárásai
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Egyes társasági formák
Hogyan bocsátanak ki értékpapírokat a vállalatok? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
A munkavállalói FB tagság
Kormányszóvivői tájékoztató A vasút reformja. Kormányszóvivői tájékoztató 1.VASÚTI TÖRVÉNY –A Kormány augusztusban elfogadta a vasúti stratégiát (Baross-program).
A házon belüli beszerzések („In-house” beszerzés)
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Econet.hu Nyrt év jelentősebb eseményei I i alaptőke-emelés Est Média Group Kft. 70%-ának megszerzése /Pesti Est, Est.
A GÁZSZOLGÁLTATÓK JOGI SZÉTVÁLASZTÁSA MIATTI VÁLTOZÁSOK
felvásárlás elérése érdekében
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Elektronikus fizetési meghagyás
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Hajdu István Bükk-Térségi LEADER Egyesület : A HVS felülvizsgálat, HPME javaslatok gyűjtésének meghirdetése a 16/2013. ÚMVP IH közlemény alapján.
A tőkebefektetés 50 árnyalata Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, december 11.
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Zalaegerszeg, október 2.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Szanálási tervek, szanálhatósági vizsgálatok
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Az Európai Unió gazdasági joga Belső piac szabályozása Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Lehetünk-e ártatlanok ?
Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása Dr. Szili-Fodor Dóra NAK vidékfejlesztési referens október.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
Előzetes piaci konzultáció
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Dr. Kovács László főtitkár
Közbeszerzési szabályok változása és
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Dr. Kocsis István vezérigazgató, BKV Zrt.
Előadás másolata:

A MOL reakciója az ajánlatra Németh András Rónavári Márton

2 Hogyan fogadta a hírt a MOL?  „Megvesszük a MOL-t, már el is kezdtük” -Wolfgang Ruttenstorfer  „Minket ugyan nem” -Hernádi Zsolt ↓↓↓ Ellenséges felvásárlás Védekezni kell ellene ( menedzsment↔tulajdonosok )

3 Milyen lépéseket tett a MOL  Saját részvények vásárlása  Erőteljes reklámkampány  Lex MOL

4 A MOL tulajdonosi szerkezete 1.

5 Saját részvények vásárlása 1.  Eddig kb. 470 Mrd forintot költött el saját részvények vásárlására  Átlagosan Ft/db-os áron  Ezzel megközelítette a törvényben előírt max 10%-os tulajdonrészt ↓ A MOL-nak 2 Mrd Euros hitelt kellett felvennie

6 Saját részvények vásárlása 2. ELUTASÍTJÁK  Az OMV második ajánlatában Ft/részvény, de ELUTASÍTJÁK  Emiatt az OMV megpróbálja meggyőzni a MOL-részvényeseket, hogy a felvásárlás előnyös

7 A MOL tulajdonosi szerkezete 2.

8 Reklámkampány 1.  A MOL sikere az ország sikere  Ami jó a MOL-nak, az jó az országnak is (→GM)

9 Reklámkampány 2.

10 Reklámkampány 3.  Emiatt a reklám miatt a MOL a PSZÁF- hoz és Versenyhivatalhoz fordult  „Az OMV jelenlegi kommunikációs kampánya azon kívül, hogy jogi és etikai szempontból is aggályos, újabb példája versenytársunk önmagával folytatott dialógusának és kettős beszédének”- Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója

évi CXVI. törvény a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról („lex Mol”)

12 A törvény létrejötte a törvényjavaslatot benyújtják az Ország- gyűlésnek módosító javaslatok benyújtási határideje az általános vita megkezdődik és lezárul a részletes vita megkezdődik és lezárul a törvényt elfogadja az Országgyűlés kihirdetik a Magyar Közlönyben hatályba lép

13 Az új rendelkezések alanyai az ország közellátásának biztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű gazdasági társaság: az energiaellátás vagy a vízellátás biztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű gazdasági társaság - energia (többek közt): - a privatizációs törvény január 1-jén (!) hatályos mellékletében megjelölt és e törvény hatálybalépésekor villamosenergia-ipari vagy földgázipari engedélyes, és - a fentieknek e törvény hatálybalépésekor engedélyes leánya vagy elosztói engedélyes testvére

14 Az új előírások a stratégiai jelentőségű gazdasági társaság - alapvető eszközeit csak a társaság legfőbb szervének jóváhagyásával lehet átruházni - nyilvános vételi ajánlat útján történő befolyásszerzés esetén a működési terv előzetes jóváhagyása - az igazgatóság / felügyelőbizottság tagjainak visszahívásához 3/4-es többség

15 Módosító rendelkezések - EH által delegált személy jogosítványai - tőkepiaci törvény módosításai, többek közt: „Ha a céltársaság alapszabálya ezt előírja, a céltársaság igazgatósága, igazgatótanácsa, illetve felügyelőbizottsága (a továbbiakban: igazgatóság) a vételi ajánlat kézhezvételének időpontjától vagy - ha erről a kézhezvételt megelőzően az igazgatóság már tudomást szerzett - a vételi ajánlattétel szándékáról történő tudomásszerzés időpontjától a vételi ajánlat elfogadására nyitva álló időszakon belül nem hozhat - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - olyan döntést, amely alkalmas a befolyásszerzésre irányuló eljárás megzavarására (így nem határozhat az alaptőke felemeléséről vagy a társaság saját részvényeinek megszerzéséről stb.).” - Gt. módosításai

16 Volkswagen-ítélet (C-112/05) - EK-szerződés: a tagállamok közötti tőkemozgásokra vonatkozó korlátozások általános tilalma - korlátozások: olyan nemzeti intézkedések, amelyek (i) megakadályozhatják vagy korlátozhatják az érintett vállalkozások részvényeinek megszerzését, (ii) más tagállamok befektetőit visszatarthatják attól, hogy a vállalkozás tőkéjébe befektessenek - a részvényesek számára biztosított lehetőség törvényalkotás útján előírt kötelezettség

17 Lex Mol az EB ítélete fényében korlátozások: azok a nemzeti intézkedések, amelyek más tagállamok befektetőit visszatarthatják attól, hogy a vállalkozás tőkéjébe befektessenek - VW: szavazatmaximálás törvényben Mol: szavazatmaximálás alapszabályban automatikusan nem minősül jogellenes korlátozásnak - egyéb lehetséges korlátozások?

18 Befejezés  Köszönjük a figyelmet