Hibakóstoló Rendszergazdai tanácsok a NetNagyi Klub tagjainak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes vírusok.
Advertisements

Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
6.tétel Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb hardveres hibák.
Vírusok, kémek és egyéb kártevők
Vírusok, vírusvédelem.
SP2 telepítés.
Lemezkarbantartó programok
Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
A számítógép alapegységei
Háttértárak.
Adatbiztonság, Internetbiztonság
12. Óra Háttértárak.
Számítógépvírusok Készítette: Babay Attila.
Windows alapok Fájlkezelés.
CCleaner Skyman ™.
Ember László Windows Update Windows frissítés.
Ember László MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
A Számítógépes vírusok
Számítógépes Vírusok.
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Fontos értesítés  48 órán belül egy új vírus kerül a forgalomba, amit a MICROSOFT éppen most tett közzé. Ha t kapsz valakitől,
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
A mikroprocesszor frekvenciája (mérete)
Operációs rendszer ECDL - 2. modul Szilágyi András.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Háttértárak és adathordozók
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
Vírusok, vírusvédelem.
Vírusok Rosszindulatból írt programok. A gépekben kárt okoznak főleg szofveresen. Terjedésük: adathordozókon, vagy hálózaton keresztül Jelenlétükre utaló.
Számítógépvírusok.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
Hálózatok.
Háttértárak.
Előadó: Golyena Tamás Vírusok. 2 Tartalom Vírusokról Vírusok csoportosítása Kémprogramok (spyware) Hogyan védekezzünk a vírusok ellene?
Készítette: Abonyi Vivien és Bakai Evelin
Lemezkarbantartás Lemezfeladatok.
Mappa- és fájlműveletek
13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.
XII.tétel VírusokVírusok. a ) Mik azok a vírusok? A vírusok olyan programok, programrészek, vagy más utasítássorozatok összessége, melyek futáskor a nevükhöz.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
A számítógép felépítése
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 CD, DVD írás.
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Egészséges Windows. A mai világban a számítógépek szerves részei lettek a mindennapjainknak. Mindenki otthonába előfordul, és rengeteg munkahely igényli,
Tűzfal (firewall).
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Vírusok. Fogalma Rejtőzködik Önmagát sokszorosítja Kárt okoz Mindhárom feltétel Bármelyik nem Vírus Vírus rokon.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK. Fogalma Olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú,
Vírusok  Minden jog fenntartva. Az angol malware kifejezés az angol malicious software (rosszindulatú szoftver) összevonásából kialakított mozaikszó.
A számítógépes vírusok meghatározása, működése A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy.
Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző.
Az operációs rendszer feladatai
Vírusok és egyéb kártevők és védekezés ellenük
Informatikai rendszerek lassulása - a tervszerű archiválás hiánya?
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Hálózati architektúrák
Előadás másolata:

Hibakóstoló Rendszergazdai tanácsok a NetNagyi Klub tagjainak

Hibák vásárláskor Asztali PC vagy notebook? Szaküzletben vagy „Multimarketben”? Kibontható a gép vagy zárócimkés?

Hibás munkakörnyezet Rendetlen, kényelmetlen, nem átgondolt elhelyezés

Hibás munkakörnyezet Nem földelt konnektor.Rendezetlen kábelkötegNehezen hozzáférhető gép

Hibás munkakörnyezet A boltban kapható asztalok általában nem jók. Fény hátulról Fény szemből

Hardverhibák és okok Gyenge minőségű eszköz Túlfeszütség vagy ingadozás Por Melegedés

Adataink tárolása C: meghajtó (a Windows és programok számára) D: (vagy E:) meghajtó A Dokumentumok mappa alapértelmezés szerint a C:\Documents and Settings\felhasznalo_neve\ mappában található. Ha van másik partíciónk érdemes áthelyezni.

Adataink tárolása Átírni: D:\Dokumentumok

Adataink tárolása Másik partíción legyen a fontos anyagok Napi-heti rendszerességgel másoljuk egy mobil adathordozóra (pendrive, CD, DVD) Használjunk adatmentő programot pl. SyncBack

Adataink tárolása

Lassú a gép, gyorsítsunk! Memória bővítés min. 512 MB Induláskor feleslegesen futó programok „kilövése” Tiltsuk le a felesleges dizájnt, animációkat Töredezettségmentesítés Használjunk rendszeroptimalizáló programot Kerüljük az erőforrásigényes vírusirtókat Lassú internet = lassú gép

Vírusmentes használat 1. Használjunk mindíg friss adatbázisú vírusirtó, kémprogramellenőrző programot és tűzfalat. 2. Lehetőleg NE időkorlátosat, demo, stb verziót. 3. Legalább 2 hetente egyszer, ellenőrizzük a gépünk merevlemezes meghajtóit. 4. Minden "idegen" lemezt, használat előtt ellenőrizzünk. 5. Ha vírusos állományt találtunk, akkor a gépünk "környezetében" lévő gyanús pendrájvot, CD-t is le kell ellenőrizni. 6. Virusfertőzés megszüntetése után, biztonságképpen +1 ellenőrzést futtassunk le. Előtte a rendszerhelyreállítást ki kell kapcsolni. 7. Fontos adatainkat rendszeresen mentsük más adathordozókra is. 8. Ha a talált vírus nem írtható, akkor az adataink mentése után célszerű a merevlemezt formázni és/vagy a master boot rekordot újragenerálni. 9. Ha a víruskereső program nem talál vírust még nem biztos, hogy tényleg nincs is. Ha talál, akkor sem biztos, hogy az tényleg az. Egyes keresők fújhatnak "vakriadót". 10. Korlátozott jogú felhasználóként netezzünk. 11. A Temporary Internet Files mappa méretét vegyük kisebbre, kb MB-ra, és töröljük annak tartalmát gyakran. 12. Fertőzött gép esetén szüntessük meg azonnal, annak minden hálózati kapcsolatát. 100%-os biztonság nincs 13. SOHA ne legyen telepítve 1-nél több vírusírtó program!

Kapcsolódó linkek Letölthető információk, programok