Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lemezkarbantartó programok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lemezkarbantartó programok"— Előadás másolata:

1 Lemezkarbantartó programok
Hibaellenőrzés A helytelen kezelésből adódóan sokszor megsérülhet a merevlemez, ami fontos adatok elvesztésével járhat. Adatvesztés a programok megszakításából, illetve a gép nem megfelelő időben történő kikapcsolásából is bekövetkezhet. Célszerű ezért időközönként hibaellenőrzést végigfuttatni. Töredezettség-mentesítés Amikor a felhasználó a merevlemezre másol egy fájlt, a Windows szabad helyet keres, és oda helyezi el. Egy fájl törlése esetén üres hely, "lyuk" marad utána, amelyet a Windows ismét arra használ majd, hogy fájlokat másoljon oda. A fájl akkor "töredezik", amikor a Windows olyan helyre próbálja másolni, amelynek a mérete nem elégséges. Ilyen esetben a Windows kisebb részekre bontja a fájlt, hogy elférjen a lemezen található üres helyeken.   Ez önmagában nem okoz problémát, idővel azonban a töredezettség olyan mértékűvé válhat, ami már lelassítja a számítógépet. A lassulásnak az oka, hogy a Windowsnak minden alkalommal meg kell keresnie a fájl minden részét, amikor megpróbál hozzáférni. Éppen ezért javasolt a merevlemez rendszeres töredezettség-mentesítése. A töredezettség-mentesítés úgy írja újra a fájlokat, hogy azok részei a merevlemez egymással szomszédos szektoraiba kerülnek, ami javítja a hozzáférés sebességét. Biztonsági mentés Biztonsági másolat bármilyen fájlról készíthető. Célja, hogy megvédjük állományainkat a sérülésektől úgy, hogy az adatok esetleges sérülése után segíti a helyreállításukat. A biztonsági mentések a fontos adatokról nagymértékben csökkenthetik a fellépő víruskárokat is. Biztonsági másolatot nagyon sokféle, de nemcsak ugyanarra az adathordozóra készíthetünk. Biztonsági mentés készíthető például hajlékonylemezre, merevlemezre és CD-lemezes tárolóra is. Az operációs rendszerek általában támogatják az elkészítését, amelyből az elveszett adatok teljesen visszaállíthatók. Az adott feladattól függően célszerű lehet akár naponta is biztonsági másolatot készíteni. Backupok készítése minden területen ajánlatos.

2 Lemezkarbantartás szolgáltatás
Telepítő fájlok, ideiglenes és naplófájlok törlése Egy idő után az operációs rendszerben egyre több felesleg fájl található, amelyek csak helyet foglalnak a merevlemezen, és rontják a számítógép teljesítményét. A felesleges fájlok törlésével alapértelmezésben törlődnek az elveszett fájlok töredékei, az ismert naplófájlok, és a telepítő fájlok. Lomtár ürítése Egy fájl törlésekor a törölt fájl ideiglenesen a Lomtárba kerül. Ez általában lehetővé teszi a fájl visszaállítását az eredeti helyére, ha úgy dönt, hogy mégsem kell törölni a fájlt. Ha a fájlokat véglegesen el kívánja távolítani a számítógépről, hogy így tárhely szabaduljon fel a merevlemezen, a Lomtár ürítésével a benne található fájlok végleg eltűnnek. Egyes fájlokat is törölhet a Lomtárból, vagy kiürítheti egyszerre az egészet, Lomtárat.

3 Böngészők karbantartása
Ideiglenes állományok törlése Az interneten történő böngészés kényelmesebbé tételét szolgálják az úgynevezett ideiglenes fájlok, amelyeket a merevlemezen alapértelmezetten jelen lévő Temporary Internet Files mappában tárol. Ez a gyorsítótár a böngészők - például az Internet Explorer vagy a Mozilla Firefox - gyorsabb használatát teszi lehetővé. Csakhogy ennek érdekében a rendszer szinte a teljes weboldal tartalmát tárolja, pedig elegendő lenne az utoljára megtekintett oldal adatainak mentése. A Temporary Internet Files mappában lévő fájlokra ezért semmi szükség Cookie-k, előzmények törlése és a letöltött programfájlok törlése A felhasználó böngészőjén keresztül annak a merevlemezére kerülő információs file, ami egyértelműen azonosítja a felhasználót a következő látogatás alkalmával. Egy idő után azonban lelassíthatja a böngészőt és biztonsági szempontból sem utolsó, hogy időnként töröljük. Előzmények időnkénti törlésével ugyancsak felgyorsíthatjuk a böngészőt. Felesleges letöltött programfájlok törlésével pedig helyet szabadíthatunk fel.

4 Ütemezett feladatok A Feladatütemező segítségével a kívánt időben futtathatja a parancsokat, programokat vagy parancsfájlokat. Ha például létrehoz egy parancsfájlt, amely frissítéseket telepít az alkalmazottak munkaállomásaira, a parancsfájl futtatását esti időpontra ütemezheti, amikor a legtöbb alkalmazott nem dolgozik. Feladatok ütemezése Windows rendszerben: A műveletet akkor hajthatja végre, ha a Rendszergazdák, a Biztonságimásolat-felelősök vagy a Kiszolgáló-felelősök csoport tagja, vagy delegálás útján megszerezte a megfelelő jogosultságokat a helyi számítógépen. Biztonsági szempontból ajánlott a műveletet a Futtatás másként parancs segítségével végrehajtani. További tudnivalókat az Alapértelmezett helyi csoportok, az Alapértelmezett csoportok és A Futtatás másként parancs használata témakörök tartalmaznak. Ütemezett feladat létrehozásakor meg kell adnia egy felhasználónevet és egy jelszót az Ütemezett feladat hozzáadása varázslóban vagy az ütemezett feladat Tulajdonságok párbeszédpaneljének Feladat lapján, a Futtatás másként mezőben. Az ütemezett feladat futtatásakor az ütemezett program úgy fut le, mintha azt a megadott felhasználó indította volna el a saját biztonsági környezetében. A Feladatütemező ablak megnyitásához kattintson a Start gombra, a Vezérlőpult parancsra, majd kattintson duplán az Ütemezett feladatok ikonra. Ellenőrizze, hogy a számítógép rendszerdátuma és rendszerideje pontos-e, mivel a Feladatütemező az ütemezett feladatokat ezen adatok alapján futtatja. Ezeknek az adatoknak az ellenőrzéséhez vagy módosításához a tálcán kattintson duplán az időjelzésre. Ha speciális beállításokat akar megadni a feladat számára, akkor a varázsló utolsó lapján jelölje be Az elem speciális beállításainak megnyitása, amikor a Befejezés gombra kattintok jelölőnégyzetet. Ekkor a rendszer megnyitja a feladat Tulajdonságok párbeszédpaneljét. Itt a Feladat lapon megváltoztathatja a futtatandó programot, az Ütemezés lapon megadhatja az ütemezés részletes beállításait, a Beállítások lapon testre szabhatja a beállításokat, valamint a Biztonság lapon meghatározhatja a felhasználók és a csoportok engedélyeit.


Letölteni ppt "Lemezkarbantartó programok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések