Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Számítógépes vírusok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Számítógépes vírusok"— Előadás másolata:

1 A Számítógépes vírusok

2 A vírusok fogalma A számítógépes vírus olyan önsokszorosító program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. A vírus olyan program, mely képes önmagát reprodukálni, azaz önmagáról több másolatot készít. Részei: fertõzõ rész: a vírust a gazdaprogramba másolja, romboló rész: a károsító hatást fejti ki.

3 Vírusok a számítógépes rendszerben
Megrongál vagy töröl adatokat Romboló rutint tartalmaz. Ha nincs benne romboló rutin, akkor féregnek, ha pedig önmagát nem képes sokszorozni, akkor trójai programnak nevezzük. A vírus a számítógépén megrongálhat vagy törölhet adatokat,sőt esetleg a teljes merevlemezét is törölheti. A vírusok legkönnyebben az mellékletekben vagy azonnali üzenetküldéssel terjednek. A vírusok az internetről történő letöltéssel is terjedhetnek. Lehet, hogy illegális szoftverbe, vagy más olyan fájlokba vagy programokba rejtik, amit szeretnek letölteni. A számítógépes vírus egy olyan program, amely más programokhoz kapcsolja hozzá saját kódját, oly módon, hogy a módosított program elindításakor a vírus is lefusson. Van olyan vírus, amely csupán „megbújik, de legtöbbjük egy bizonyos idő után, vagy valamilyen kiváltó esemény hatására aktivizálódik. Szerencsés esetben a vírus csupán megtréfálja a felhasználót, de az esetek többségében komoly károkat okoz: tönkreteheti az állományokat, összeomlaszthatja az egész számítógépes rendszerünket, sőt olyan vírus is van, amely a hardvert veszi célba.

4 Vírustípusok Boot vírusok Makró vírusok Férgek Trójai vírusok
Fájl vírusok Boot vírusok Fertőzött rendszerlemezzel terjednek. Rendszerinduláskor betöltődnek a memóriába, és megfertőznek minden rendelkezésre álló lemezegységet. Fájl vírusok Olyan vírusok, amelyek fájlokkal terjednek. Általában kis méretűek és hozzáfűzik magukat valamilyen futtatható fájlhoz. Makró vírusok A Microsoft Visual Basic makró nyelvén íródtak, és dokumentum fájlokkal terjednek. Férgek Ezen típusú programoknak nem a szaporodás a céljuk, hanem hogy megszerezzék a jelszavainkat, személyes információkat gyűjtsenek, majd ezeket eljutassák a készítő részére. Trójai vírusok Álcázó vírusok, ártalmatlannak tűnő programok, amiket a gyanútlan felhasználó elindít, kaput nyit az internet felé, ezek után bármilyen műveletet végrehajthatnak távolról számítógépünkön. Pl. Ilyen trójai programok segítségével használhatják fel számítógépünket támadásra, vagy illetéktelen hozzáférésre. Hardver vírusok: a számítógép elektronikáját károsítják.

5 Védekezés a vírusok ellen
Vírusírtó programok Tűzfal A vírusok irtására különböző vírusírtó csomagok léteznek.Tudni kell azonban azt, hogy olyan szoftver nem létezik, amely minden vírust felismer, ezért célszerű több víruskereső program használata, valamint, hogy mindig a legújabb frissítésekkel kiegészített programot használjunk. A szoftverek és adathordozók szigorúan rendszabályozott kezelése az egyetlen eszköz, mellyel jó reményeink lehetnek a vírusok és szabotázsprogramok ellen. A legegyszerűbb de nagyon hatékony védelem: ne tegyünk be idegen lemezt a gépbe, ne indítsunk idegen lemezről, és ne másoljunk át winchesterünkre bizonytalan eredetű programokat. Sohase indítsunk ismeretlen programot előzetes vírusteszt nélkül. Különösen nagy a veszélye az -ről vagy Internetről letöltött programoknak. Rendszeresen ellenőrizzünk minden adatot, melyek kívülről kerülnek számítógépünkbe.

6 A Vírusfertőzés felismerése
Ha a gépünkön valamilyen megmagyarázhatatlan jelenséget tapasztalunk, vírusfertőzésre kell gyanakodnunk. Ilyen rendellenességek lehetnek: Indokolatlanul felvillan a merev- vagy hajlékony lemez ellenőrző lámpája, Rendszeresen lefagy a rendszer, A winchesteren a szabad helyek hirtelen eltűnnek, Adatállományok eltűnnek, Különös, eddig sohasem látott üzenetek jelennek meg, Tartalomjegyzék „összekeveredik", Megnő a programok betöltési ideje, Programállományok hosszának látszólag ok nélküli megváltoznak, Programok nem indulnak

7 A vírusfertőzés gyógyítása
A vírus elleni harc első lépése a számítógép kikapcsolása legyen. Erre azért van szükség, mert a vírusok néha az operatív tárban tanyáznak, és csak kikapcsoláskor szűnnek meg. A melegindítás (Ctrl-Alt-Delete) nem törli a memóriát. Tegyünk tiszta betöltőlemezt az A: meghajtóba, és kapcsoljuk be a gépet. Az operációs rendszer betöltése után ne indítsunk programot a merevlemezről, amíg a vírust el nem távolítottuk. Ha megfelelő programmal sikerült a fertőzést megszüntetni, biztonsági okokból ismételjük meg a víruskeresést. A következőkben gyakrabban futtassuk a víruskeresőt, mint egyébként, hogy a más munkaállomásról, vagy cserélhető adathordozóról származó másodlagos fertőzést mielőbb felismerjük. Fontos, hogy a fertőző adathordozót azonosítani tudjuk, ezért minden használt hajlékonylemezt teszteljünk vírusok ellen. Ha vírust találtunk, minden biztonsági adatmentést is ellenőrizzünk, mert lehet, hogy vírusos adatot mentettünk el.


Letölteni ppt "A Számítógépes vírusok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések