Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak"— Előadás másolata:

1 Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak

2 Miről lesz szó? Ubuntu általánosságban Ubuntu asztal Ablak
Fájlok, fájlrendszer, könyvtár Fájlok azonosítása Fájl-, könyvtárkezelés

3 Ubunturól általánosságban
Az Ubuntu jelentése A szó afrikai eredetű, “emberiesség másokkal szemben” mindenki számára ingyenesen hozzáférhető, Debian alapú Ubuntu Linux operációs rendszer Miért érdemes Ubuntu-t használni? bárki számára szabadon, ingyenesen hozzáférhető, nincsenek vírusok, könnyen kezelhető, felhasználóbarát felülete van.

4 Ubunturól általánosságban
Ikon-vezérelt rendszer, vagy grafikus felhasználói felület (Graphic User Interface, röviden GUI) A képernyőn szöveges és grafikus elemek együtt jelennek meg. Mutatóeszközzel (egér) kattintással utasításokat adunk a számítógépnek. A monitoron megjelenő grafikus felületet asztalnak nevezzük. Tulajdonképpen az asztalon dolgozunk.

5 Ubuntu asztal

6 Ablak Az elindított programok a grafikus felületen egy körülhatárolt terülten jelennek meg. Ezt a körülhatárolt területet ablaknak nevezzük. Ablak fajtái Alkalmazásablak (programablak): egy programot futtatunk az ilyen ablakban. Dokumentumablak: programablakon belül elhelyezkedő ablak, melyben a program dokumentumai vannak. Csoportablak: a különböző programok ikonjait tartalmazza. Párbeszédablak: olyan ablak mely további adatok megadásának céljából nyílik meg.

7 Fájlrendszer Fájlok (állományok)
Az adatokat és a programokat a számítógépeken állo- mányokban, más néven fájlokban tároljuk. Fájlrendszer Fájlrendszer alatt a fájlok tárolásának és rendszerezés-ének módszerét értjük. A fájlrendszer biztosítja az állo-mányok egyszerű elérés. A fájlok lehetnek: adattároló eszközön (merevlemez vagy a CD) hálózaton, létezhet virtuálisan.

8 A legelterjedtebb fájlrendszerek több szintűek azaz hierarchikusak, szerkezetük pedig egy fordított fához hasonlóak. A gyökértől lefele több elágazás található. A hason-lat alapján szokás faszerkezetről beszélni.

9 Könyvtár A könyvtár másik nevén mappa, állományokat és/vagy más könyvtárakat tartalmaznak. A legfelső szintű könyvtárat szokás gyökérkönyvtárnak vagy egyszerűen csak gyökérnek nevezni. A gyökérből újabb könyvtárak nyílnak, azokból újabb alkönyvtárak. Minden alkönyvtárból újabb alkönyvtárak nyílhatnak. Windows: a gyökér könyvtár egy meghajtó, betűjellel azonosítunk (C), több is lehet. Unix, linux: gyökérnek nincs betűjele, csak egyetlen gyökér lehet.

10 Fájlok azonosítása Fájlnév . kiterjesztés
fájlnév: szabadon választhatunk tartalmazhat: UNICODE karaktereket, szóközöket, felkiáltójelet, több pontot Kiterjesztés: mindig utal az állomány tartalmára, formátumára. Azonosítási szabályok Egy könyvtáron belül azonos névvel és kiterjesztéssel egy fájl, azonos névvel egy könyvtár rendelkezhet. Több azonos névvel rendelkező fájl szerepelhet egy könyvtárban, de csak ha a kiterjesztésük különböző. Több nevében és kiterjesztésében azonos fájl is létezhet, de minden fájlnak eltérő könyvtárban kell szerepelnie.

11 Elérési út Az elérési út egy fájl vagy egy könyvtár helyét mutatja meg a hierarchikus fájlrendszerben. Az elérési út mindig a gyökér könyvtár leírásával kezdődik. Abszolút útvonal Abszolút azért mert a gyökérkönyvtártól írjuk le a jelzett állományt. Relatív útvonal Az aktuális könyvtárhoz képest határozzuk meg az állomány helyét.

12 Fájl-, könyvtárkezelés
Mappák áthelyezése Szerkesztés menü vagy hely menü Kivágás menüpontjára Mappa beillesztése Szerkesztés menü vagy helyi menü Beillesztés menüpontjára Tulajdonságok Fájl menü vagy helyi menü Tulajdonságok menüpontjára Mappák keresése Keresés ikon. Mappák visszaállítása Lomtár segítségével. Új könyvtár létrehozása Fájl menü vagy helyi menü Új mappa létrehozása menüpontjára Könyvtár, fájl átnevezése Szerkesztés menü vagy helyi menü Átnevezés... menüpontjára Mappa törlése Szerkesztés menü vagy helyi menü Áthelyezés a kukába menüpontjára Mappák másolása Szerkesztés menü vagy helyi menü Másolás menüpontjára

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak"

Hasonló előadás


Google Hirdetések