Angolkór ( rachitis ).

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

A napsugárzás jótékony hatásai:
Ismerje meg bőrtípusát!
Formula 2: Multivitamin-komplex
Fizikai és matematikai alapok Kalinka Gábor (ATOMKI) 2009
A csípőficam.
Sportolás hatása szervezetünkre
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Egészséges táplálkozás
Testünk építőkövei: A vitaminok
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A napozás előnyei és hátrányai
ÉLETTANI SÁRGASÁG Hyperbilirubinaemia - éretlen vörösvérsejtek fokozott széteséséből származó epefestékszint-emelkedés.
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Készítették: Havasi Boglárka Veiland Adrienn Borsányi Tibor 
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
A köszvény Arthritis urica.
Rosacea.
C-vitamin (Aszkorbinsav)
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Helytelen testtartásból kialakuló betegségek
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Ca forgalom szabályozása
Ca forgalom szabályozása
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Osteoporosis (csontritkulás)
6. tétel.
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
KészÍtette: Járóka Viktória Szigetvári Cintia Imelyi Brigitta
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Hitek és tévhitek az influenzáról
Test és lélek harmóniája
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Szerkesztette: Dr Lázár Sarnyai Nóra.  Az emlőrák korai kimutatására alkalmas mammográfiás vizsgálat negyvenéves kor felett javasolt a hölgyek számára.
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
VITAMINOK.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Törések (Fractura).
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
rendellenességei, betegségei
Ca forgalom szabályozása
rendellenességei, betegségei
Anaemia Dr. Boda Márta.
Előadás másolata:

Angolkór ( rachitis )

Az angolkór vagy rachitis a fiatal, gyorsan növekvő szervezet kalcium- és foszforanyagcseréjének összetett zavara, melyet elsősorban a D-vitamin hiánya okoz. Ritkább formája a kalcium- vagy foszforhiány okozta rachitis. Jobbára már fiatalkorban jelentkezik: a jellegzetes csontrendszeri elváltozásokat (dongaláb, a gerinc és a mellkas torzulásai) különféle melléktünetek kísérhetik, mint pl. ekcéma, gyomor-, bélhurut, a pajzsmirigy duzzadása. A betegség felnőttkorban jelentkező formáját oszteomaláciának (csontlágyulásnak) nevezzük.

Előfordulása 18-19. sz. napfényben szegény,füstködös Angliájából ered Nagyvárosokban nagy a szennyeződés –ezek megszűrik a sugarakat, megakadályozva ezzel a bőrben végbemenő folyamatokat, amelyek a saját D-vitamin előállításáért felelősek Olykor a Közel-Kelet napos területein is előfordul a betegség, mivel a gyermekeket távoltartják a napfénytől Ugyanezt a hatást elérhetjük, ha az UV sugárzás ellen kisgyermekeinket 30-50 faktoros fényvédő krémmel kenjük

Okok D-vitaminhiány okozza Ka+ és foszfor elengedhetetlen alkótóelemei a csontképzésnek Alkotóelemek felszívódása és beépülése a csontokba csakis D-vitamin segítségével lehetséges Kolekalciferol (D 3 vitamin) keletkezik a bőrünkben napfény hatására Kolekalciferol a szervezetben kalcitriol hormonná alakul Ez a hormon serkenti a kalcium és foszfor felszívódását a bélrendszerből, a foszfor visszaszívását a vizeletből valamint kalcium beépülését a csontokba

D-vitamin előfordulása ételekben: halak májában (főként tőkehalfélékében): „csukamájolaj” tejben tojássárgájában D 3 vitamin zsíroldékony, életelemmel felvett zsírokkal együtt szívódik fel Ha vkinek emésztési zavarai vannak, annak nagyobb hajlama van a betegségre

Tünetek Az angolkór jellemző tünetei a csontok különböző elgörbülései, az ízületi végek megvastagodása, a hátgerinc, bordák és medence különféle elferdülései. A legszembeszökőbb tünetek a csontok puhaságának következményei, a hiányállapot azonban egyéb eltérésekben is megnyilvánul, ilyen pl. az izomzat lazasága és egyidejűleg fokozott ingerlékenysége, a légúti betegségekre való hajlam. Korai, már gyermekkorban észlelhető tünet a tarkó táján a koponyacsontok puhasága. Ugyanezen a területen fokozott izzadást is lehet észlelni, de ez magában véve még nem jelent angolkórt. Ha a koponyacsont hosszabb időn át puha, a tartósan hanyatt fekvő fiatal csecsemő feje hátul ellapul.

A D-vitaminhiány következtében a csecsemő fogzása rendetlenné válhat, izomzata petyhüdté válik, a csecsemő étvágytalan és rosszkedvű lesz, nem szívesen mozog. A következményes kalciumhiány súlyos eseteiben görcsök is felléphetnek. A kezeletlen betegség később törpenövéshez, a mellkas alakváltozásaihoz, pókhashoz, görbe lábakhoz, a medence deformálódásához vezet - ez utóbbi régebben olyan mértéket is elérhetett, hogy lehetetlenné tette a természetes módon lefolytatott szülést.

Néhány kép a betegségről

Angolkórra utaló jelek Korai jelek lehetnek az izmok petyhüdt állapota, későbbiekben a koponya megvastagodása, különösen a homlok-régióban. Előrehaladott esetben a csontok fizikális (érzékszervi) vizsgálata veti fel a gyanút; a mellkason ú.n. rózsafüzér-szerű kidomborodások tapinthatók a bordák felett, a mellkas ú.n. "tyúkmell" formát ölt. Két évesnél idősebb gyermekeknél a gerinc görbülete, a hosszú csontok végeinek dobverő-szerű megvastagodása is kialakulhat. A meggörbült hosszúcsontok hajlamosak az úgynevezett "zöldgally-törésre". A vérvétel során észlelt (általában alacsony) kalcium- és foszforszintek, magas csontbontó-enzim (alkalikus foszfatáz) szintek, előrehaladott esetben a röntgenfelvételek (elsődlegesen a térden) szintén megerősítik a kórismét.

Kezelés Megfelelő mennyiségű napfény (UV sugárzás), illetve 10 mcg (400 NE) D vitamin-készítmény és megfelelő mennyiségű, táplálékkal bejuttatott kalcium és foszfát megelőzi a betegséget. A fenti okok miatt előnytelen a gyermekek számára a csekély kalciumot és D-vitamint tartalmazó, ún. makrobiotikus étrend. A betegség kezelése voltaképpen megegyezik a megelőzés lépéseivel, ami a D-vitamin ellenőrzött körülmények között, szájon át történő adagolását jelenti. A D-vitamin bevitele történhet fokozatosan, több hónapon át, vagy úgynevezett "lökésterápiaként" is, ez utóbbi azonban -egyes vivőanyagok nagy koncentrációja miatt- kockázatokat rejthet magában.

Megelőzés Noha az angolkór kezeletlenül súlyos következményeket okozhat, a betegség megelőzése igen könnyű. A megelőzést a csecsemő-tanácsadó rendszerben a védőnő és gyermekorvos irányítja. 1. Helyes táplálás 2.Megfelelő, szűrt fényben való napoztatás 3. Mesterséges úton bevitt D-vitamin

Az anya szempontjából a megelőzés egy fontos tényezője a terhesség utolsó 12 hetében és a szoptatás alatt folytatott a D-vitamin szedés. Az első életévben a csecsemő vitamin-igényét is fedezhetjük (akár az évszaktól függetlenül) mesterséges bevitellel. A D-vitamin adagolásának ma már leginkább elterjedt módja a szájon át, folyadék (olaj) formában történő bevitel, melyet a gyermekek is előnyben részesítenek más módokkal szemben. A második és harmadik életév során a napfényben szegény hónapokban, egyes veszélyeztetett csoportban, illetve bizonyos betegségek előfordulásakor (lásd még a "hasznos tudnivalók"-at) pedig az orvos által megadott időpontban kell a szájon keresztül történő D-vitamin pótlást biztosítani.

Mi segít a gyógyulásban? Táplálkozási eredetű rachitis esetén a foszfátszintek már 96 órán belül rendeződnek, a gyógyulás első röntgen-jelei már egy hét után láthatók. Ha a tüneteket időben felismerik (pl. rendszeres csecsemőgondozáson), az idejekorán megkezdett kezelés eredményeként a kór maradványtünetek nélkül gyógyul. Hazánkban a súlyos angolkór ma már igen ritka az eredményes megelőzésnek és idejekorán elkezdett kezelésnek köszönhetően. Évtizedekkel korábban még gyakori volt a D-vitami hiány következtében megnyomorodott emberek látványa, ma már csak az idősebb korosztály képviselői között találkozhat a szakember egy-egy maradványtünettel (mellkas deformáció, dongaláb, röntgen-jelek).

Nagyon fontos a D-vitamin a szervezet számára, de ne essünk túlzásokba, a túl sok D-vitamin bevitel a vesék tartós károsodásához is vezethet!

Köszönjük a figyelmet!