Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÉLETTANI SÁRGASÁG Hyperbilirubinaemia - éretlen vörösvérsejtek fokozott széteséséből származó epefestékszint-emelkedés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÉLETTANI SÁRGASÁG Hyperbilirubinaemia - éretlen vörösvérsejtek fokozott széteséséből származó epefestékszint-emelkedés."— Előadás másolata:

1 ÉLETTANI SÁRGASÁG Hyperbilirubinaemia - éretlen vörösvérsejtek fokozott széteséséből származó epefestékszint-emelkedés.

2 A magzati élet során több vörösvértestre van szükség a megfelelő oxigénszállításhoz, mivel a keringési viszonyok különböznek attól az állapottól, ami a születéstől kezdve alakul majd ki. Az első légvételtől kezdve az újszülött tüdeje veszi át a méhlepény szerepét.

3 Különválik a friss, oxigéndús vér szállítása az elhasznált vértől, s így a folyamat hatékonysága is nő: kevesebb oxigénszállító molekulára, vagyis hemoglobinra lesz szükség.

4 A születés után a magzati vörösvértestek szétesnek
A születés után a magzati vörösvértestek szétesnek. A bennük lévő hemoglobin egyik lebontási terméke a bilirubin, amely a csecsemő véráramában albuminhoz kötődik, és a májba szállítódik. Itt egy másik molekulához kötődik, majd az epeutakon keresztül a baba beleibe kerül, ahonnan a széklettel távozik.

5 Kutatások kimutatták, hogy a harmadik és negyedik napon mért bilirubinszint közvetlen összefüggésben van azzal, hogy a baba hányszor szopott az első napokban. Ha az újszülött nem kap elég kolosztrumot, a mekónium nem távozik elég gyorsan a beleiből, így a benne lévő bilirubin visszaszívódik a baba vérébe, ami emelkedett bilirubinszinthez vezet.

6 Minél gyakoribb és nagyobb mennyiségű széklete van az újszülöttnek, annál hatékonyabb a bilirubin eltávolítása a szervezetéből.

7

8 A teáztatási gyakorlatot az a tévhit alakította ki, hogy az epefestéket a folyadék “kimossa” a baba szervezetéből. Kutatások kimutatták, hogy a cukros vizet vagy teát kapó sárga újszülöttek bilirubinszintje nem csökkent, és több szoptatási nehézséggel küzdöttek a negyedik napon, mint azok, akik nem kaptak pótlást.

9 Összefoglalva: A korai, gyakori szoptatás egyrészt segíti a megfelelő tejtermelés megalapozását, másrészt hozzájárul a bilirubin hatékony eltávolításhoz a szervezetből.

10 Élettani sárgaság - Icterus neonatorum Az érett, időre született, egészséges kisbabák felénél sárgás elszíneződés észlelhető a szemük fehérjén és az egész testükön. Ez az élettani sárgaság, melyet részben a máj korlátozott lebontóképessége okoz.

11 A bilirubinérték jellemzője élettani sárgaság esetében, hogy a harmadik és az ötödik nap közt éri el a csúcsot, általában nem emelkedik 200 mikromol/liter fölé, és ezután magától, esetleg átmeneti kékfény-kezelés hatására csökkenni kezd.

12 Az újszülöttek többnyire a 2-3. napon sárgulnak be
Az újszülöttek többnyire a napon sárgulnak be. Ilyenkor a bőrszín és a szem jól láthatóan sárgássá színeződik el, az újszülött aluszékony, étvágytalan lehet.

13

14 Elhúzódó sárgaság Ebben az esetben az egyébként egészséges, érett babánál az emelkedett bilirubinérték tartósan, akár tíz-tizenkét hétig is magas maradhat. Az egészséges, szoptatott babáknál sosem okoz szövődményeket. Nem tudni pontosan, mi okozza az elhúzódó sárgaságot. Korábban anyatejes sárgaságnak nevezték.

15 Az élettani sárgaság az esetek többségében nem ér el olyan mértéket, hogy az újszülöttnek bármiféle kezelésre lenne szüksége. A bilirubin lebontásában a természetes napfény is segít, még akkor is, ha csupán az ablakon át süt rá a levetkőztetett babára.

16 Kékfény-kezelésre kórháztól függően mikromol/liter értékek felett kerül sor. A bilirubin sikeres lebontásához speciális hullámhosszúságú fényre van szükség.

17 Kezelés közben betakarják a baba szemét, hogy látása ne károsodjék a tartós, erőteljes fényhatástól.

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "ÉLETTANI SÁRGASÁG Hyperbilirubinaemia - éretlen vörösvérsejtek fokozott széteséséből származó epefestékszint-emelkedés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések