FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

jogorvoslati rendszere
FEOSZ KONFERENCIA BUDAPEST Dékány László.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Általános áruismeret Termékfelelősség
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
TÁMOP JÓTÁLLÁS ÉS SZAVATOSSÁG Előadók: DR. PALOTAI FERENCNÉ, az OFE Baranyai megyei elnöksége és a Baranya megyei Békéltető Testület tagja,
Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
Fogyasztóvédelem tanácsadóknak Esztergom, június Tudatos Vásárlók Egyesülete – Easy Learning Kft. A képzés az Európai Unió támogatásával,
1 …mert mindenki fogyasztó ! Tájékoztató kampány a Közép- dunántúli Régióban TAMOP /2 KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS A projekt az Európai Unió támogatásával,
Közigazgatási alapismeretek
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
A fogyasztóvédelemről szóló törvény évi módosítása
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
A fogyasztók tájékoztatása
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Fogyasztóvédelem.
Kérdések a ZH-hoz.
NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Dr. Istvánovics Éva ügyvezető igazgató - Piacfelügyeleti igazgatóság A PSZÁF pénzügyi fogyasztóvédelmi tevékenysége és a témához.
1 A NEMZETI MINŐSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER Dr. Veress Gábor egyetemi tanár 2003.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
A VÁLLALKOZÁSOK SZEREPE A FOGYASZTÓVÉDELEMBEN Dr. Kohuth Viktor
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosítása A békéltető testületeket érintő tervezett változások Dr. Mozolai Mónika osztályvezető 2012.
Fogyasztói panaszok a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütköző magatartásokkal kapcsolatban Dr. Nagy Márta Budapest, 2010.szeptember
A fogyasztóvédelmi törvény változásai civil szemmel dr. Krajcsik Szilvia „Fogyasztóvédelem-tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok” Nemzetközi szakmai.
Dr. Baranovszky György Budapest, Ki hogyan élte meg az elmúlt egy évet a fogyasztóvédelem területén?
Magyarország IV. középtávú ( ) Fogyasztóvédelmi Politikája Vitaanyag június.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Fogyasztóvédelmi panaszok, vállalkozások, oktatás dr. Kispál Edit április 3.
Fogyasztóvédelem – legfrissebb jogszabályi változások
A vásárlási döntési folyamat Alternatívák értékelése
A fogyasztóvédelem szervezeti felépítése, tagozódása, feladatai.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
TÁMOP Közüzemi ivóvízellátás és szennyvízelvezetés Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP Fogyasztóvédelmi ismeretek az utazások területén Dr. Eitmann Norbert Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület október 6-8.
A z alternatív vitarendezés lehetőségei a hagyományostól eltérő értékesítési formák terén, a békéltető testületek jövője és lehetőségei Konferencia 2011.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 14. Együttműködés a fogyasztóvédelmi ügyek területén.
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
Az adatvédelem szabályozása
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Kereskedelmi gyakorlatok megítélése a hatóságok joggyakorlatában dr. Dobó-Kocsis Veronika Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály 2016.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
A múlt alacsony társadalmi mobilitás kis távolságú utazások helyváltoztatási eszközök alacsony kapacitása a nem saját használatú eszközök értékesítési.
A fogyasztóvédelmi felügyelőségek feladat-és hatásköreit megállapító legfontosabb jogszabályok -Fogyasztóvédelemről szóló törvény -Nemzeti Fogyasztóvédelmi.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
Fogyasztóvédelem.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Fogyasztói jogok és a fogyasztók magánjogi védelme
A fogyasztóvédelem célja, 2011 tapasztalatainak tükrében
Kompetenciák 1. Joghatóság
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Előadás másolata:

FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK Előadó: DR. SZÉKELYHIDI GYULA, az OFE Baranya megyei elnöksége és a Baranya megyei Békéltető Testület tagja

1. Alapfogalma, meghatározások 1.1 Ki minősül fogyasztónak? 1.2 Mit tekint vállalkozásnak a törvény? 1.3 Ki a forgalmazó? 1.4 Mi a gyártó fogalma? 1.4 Melyek a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezetek? 1.5 Mi a termék? 1.6 Mi a szolgáltatás? 1.7 Melyek a közüzemi szolgáltatások? 1.8 Mi tartozik a pénzügyi szolgáltatások körébe?

2. A fogyasztók alapvető jogai 2.1 Alapszükségletek kielégítéséhez való jog 2.2 Biztonsághoz való jog 2.3 Tájékoztatáshoz való jog 2.4 Választáshoz való jog 2.5 Képviselethez való jog 2.6 Jogorvoslathoz való jog 2.7 Oktatáshoz való jog 2.8 Tiszta környezethez való jog

3. Hogyan érvényesülnek a fogyasztói jogok a magyarországi jogi szabályozásban?

4. A forgalmazással illetve a szolgáltatással összefüggő különös követelmények 4.1 Címkézés 4.2 Használati és kezelési útmutató 4.3 Árfeltüntetés 4.4 Csomagolás 4.5 A gyermek- és fiatalkorúak védelmét szolgáló különös rendelkezések

5. A fogyasztói jogok érvényesítésének lehetőségei 5.1 Panaszkezelés 5.2 Vásárlók könyve 5.3 Ügyfélszolgálat 5.4 Békéltető testület 5.5 Keresetindítás

6. A békéltető testület eljárása 6.1 Milyen ügyekben lehet a békéltető testülethez fordulni? 6.2 Milyen a testület felépítése? 6.3 Hogyan kell a békéltető testülethez fordulni? 6.4 Hogyan kell a meghallgatást előkészíteni? 6.5 Milyen határozatot hozhat a testület? 6.6 Mi a sorsa a békéltető testület határozatának?

7. A fogyasztóvédelem intézményrendszere 7.1 A helyi önkormányzatok szerepe 7.2 A fogyasztóvédelmi hatóság eljárása 7.3 A fogyasztói érdekek képviseletét ellátó civil szervezetek jogosítványai

8. Az általános szabályoktól eltérő egyes sajátos esetek 8.1 A fogyasztói szerződés sajátosságai 8.2 Az üzleten kívül a fogyasztóval kötött szerződés sajátosságai 8.3 A távollevők között létrejött szerződés sajátosságai

9. A fogyasztók és a média 9.1 Fogyasztóvédelmi sajtódivatok – egyenetlen színvonalon 9.2. Valódi és áltesztek a médiában – az álteszt felületessége az egész színvonalra nézve gyanús 9.3 Kosár magazin (www.kosarmagazin.hu) – a legjobb tesztelő 9.4 A Kontroll, Fogyasztóvédelem, Fogyasztóvédelmi Szemle, www.fogyasztovedelem.lap.hu, www.tudatosvasarlo.hu, jó és rossz blogok