Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány."— Előadás másolata:

1 Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány

2 KKV-k szerepe az EU-ban Az EU-tagállamok felismerték, hogy a kis- és középvállalkozások (KKV) kulcsszerepet játszanak a munkahelyteremtésben és a gazdasági növekedésben, ezért széles körben elismerik a KKV-k megkülönböztetett szabályozásának szükségességét. Az uniós szabályozás fő célja a KKV-k fejlődését elősegítő adminisztratív, szabályozási és pénzügyi környezet megteremtése, javítva ezzel versenyképességüket, ösztönözve európaivá és nemzetközivé válásukat.

3 A kis- és középvállalkozásokra vonatkozó közösségi alapelvek A vállalkozások üzleti környezetének fejlesztésére és egyszerűsítésére vonatkozó uniós szabályok; a kis- és középvállalkozások beruházási támogatását, gazdálkodásuk pénzügyi és adminisztrációs terheit érintő szabályok; a kis- és középvállalkozások fennmaradása érdekében a vállalkozások átruházására és átalakulására vonatkozó ajánlások; a turizmus területére vonatkozó egyeztetési és együttműködési eljárások; a kis- és középvállalkozások határon átnyúló együttműködését érintő uniós szabályok.

4 Uniós támogatási programok Phare – PHARE-támogatásból is megvalósulnak kis- és középvállalatokat érintő programok, mint például szakmai segítségnyújtás KKV-knak, az inkubátorház program, a központi programfejlesztés és a magyar részvétel támogatása az uniós KKV-programban.

5 A Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjai A Nemzeti Fejlesztési Terv (amely az EU strukturális és kohéziós alapjainak felhasználására készült) tartalmazza a gazdasági versenyképesség javítását szolgáló operatív programot. Ez segíti a korszerű technológiai színvonalat képviselő, piacképes, minőségi terméket előállító termelőkapacitások kiépítését, valamint a kis- és középvállalati szektor megerősítését. A modern, tudásalapú gazdaságban a versenyképesség egyik legfontosabb eszköze az innovatív magatartás, a fejlett tudás- és technológiai bázis. Ennek érdekében a vállalkozások kutatási-fejlesztési tevékenységének erősítését, a kutatói és vállalkozói szféra hatékonyabb együttműködését kell elősegíteni.

6 Többéves Vállalat- és Vállalkozásfejlesztési Program 2001-2005 Öt célt határoz meg: –a vállalkozások növekedésének és versenyképességének fokozása; –a vállalkozások adminisztratív és szabályzó környezetének egyszerűsítése; –a vállalkozói kultúra célcsoportos fejlesztése (kisebbség, nők, fiatal vállalkozók); –a KKV-k pénzügyi helyzetének javítása; –az uniós támogató szolgáltatások, programok igénybevételének megkönnyítése.

7 Versenypolitika A gazdasági versenyképesség minden működő piacgazdaság alapfeltétele. A gazdaság szereplői közötti verseny hatékony működése elősegíti és felgyorsítja a gazdasági növekedést, és olyan feltételeket teremt, hogy a fogyasztók a lehető legkedvezőbb feltételek mellett vásárolhatnak és vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Az EU alapvető célja, hogy – az áruk, a személyek, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgása mellett – az egységes belső piacon torzulásmentes verseny érvényesüljön.

8 Vállalatokra vonatkozó versenyszabályok A Magyarországon hatályban lévő versenytörvény mind tartalmában, mind szellemében követi a közösségi versenyszabályokat. A magyar versenyszabályozás a jogharmonizáció keretében többször módosult, és így a közösségi követelményeknek megfelelő versenyszabályozási környezet alakult ki hazánkban.

9 Versenypolitika Vállalatok közötti megállapodások Piaci erőfölény Vállalatok összeolvadása Állami támogatásokra vonatkozó közösségi szabályok Átmeneti mentesség

10 Fogyasztóvédelem A fogyasztóvédelem azon szabályozási területek közé tartozik, amelyet az Európai Unió kiemelten fontosnak tekint, hiszen a fogyasztóvédelem jelenleg az EU 380 millió, a kibővülés után pedig 453 millió polgárának mindennapjait, közérzetét befolyásolja.

11 Öt fogyasztói alapjog A fogyasztóvédelemről szóló törvény elfogadása jelentette Magyarországon a fogyasztóvédelemi szabályozás legjelentősebb állomását. A törvény deklarálja az Európai Unióban elismert öt fogyasztói alapjogot, amelyek a fogyasztóvédelmi szabályozás alapját képezik. Ennek során biztosítani kell: –a fogyasztók egészségének és biztonságának védelmét, –a fogyasztók gazdasági érdekeinek védelmét, –a fogyasztóknak az oktatáshoz és tájékoztatáshoz való jogát, –a jogorvoslat és a kárigény érvényesítés jogát, –a fogyasztói érdekek képviseletét.

12 Új típusú vállalkozásfinanszírozási programok Budapest Kisvállalkozói Hitel konstrukció Faktoring program

13 Budapest Kisvállalkozói Hitel konstrukció Fejlesztési forrás BVK Banki forrás Kereskedelmi bank 15 millió Ft hitelforrás Döntés Hitelbizottság Feladat: oktatás, tanácsadás, hitelkérelmek befogadása, döntés előkészítés, cégkommunikáció 80 %-os hitelgarancia Szerződéskötés Folyósítási feltételek ellenőrzése Folyósítás pénzügyi lebonyolítása Monitoring, kamattámogatás biztosítása, vállalkozásfejlesztési programok a cégeknél Futamidő alatt elvégzendő feladatok: Hitelszámla kezelés, törlesztések figyelemmel kísérése, adatszolgáltatás Gyorsított, csomagdöntés GKM kamattámogatás

14 Faktoring program Egyéni tanácsadás Üzleti tervezés Állami kamat- támogatás Faktorálás Elektronikus tanácsadás Vállalkozások tájékoztatása Oktatás BVK feladatai AKKORD VF Rt. feladatai


Letölteni ppt "Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány."

Hasonló előadás


Google Hirdetések