BÜNTET Ő ELJÁRÁSOK IPARJOGVÉDELMI JOGOK MEGSÉRTÉS TÁRGYÁBAN GYAKORLATI TAPASZTALATOK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vadászterület kijelölések tapasztalatai
Advertisements

A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Szellemi tulajdonjogok, mint hitelfedezeti biztosítékok
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
Szellemi alkotások joga
A védjegytörvény és a jogharmonizáció Dr. Fazekas Judit Európai Uniós és Büntetőjogi Szakállamtitkár Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Budapest, 2007.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
A közbeszerzési törvény változásai
Egészségügy Betegjogok.
Előadó: SOMOGYI FERENC FOE Elnök
A közérdekű bejelentők védelmére vonatkozó új szabályozás Budapest, január 18. Dr. Klotz Péter antikorrupciós szakértő Közigazgatás-fejlesztési és.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Szerzői jogi útjelzők az analóg és a digitális környezetben
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
Szabálysértési méltányossági kérelem
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
Változások a szabálysértési jogban
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Webes változat, animáció nélkül !!!
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Az Európai Közösség vámjoga
Az orvos szabálysértési felelőssége
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Mediátor képzés Kártérítés.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
Jogérvényesítés Kínában
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Az EU környezetvédelmi jogának végrehajtása: az Európai Bizottság és a nemzeti bíróságok szerepe (bevezetés) Budapest, január 11. Koller Péter Európai.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A „VÉD” jegy mint a szellemi tulajdonvédelem fontos eszköze Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Nemzeti Védjegy Osztály Szép Erika.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda Dr. Eisenbacher Gábor Dr. Németh Katalin Az eltűnt fedezet nyomában- Gyakorlati tanácsok büntetőügyekhez.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A közigazgatási eljárás II.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
A bírósági végrehajtás II.
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
A bírósági végrehajtás I.
A közigazgatási perek április 3..
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitel
Közbeszerzési tudnivalók
A perköltség fogalma [Pp. 75. §. (1) bek.]
Polgári perjog előadás
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog.
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitellel összefüggésben keletkezett költség lehet perköltség - a költségek felmerülésének helye (akár bíróság.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
HASZNÁLATIMINTA OLTALMI JOG
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
A jogrendszer tagozódása
Az ügyész változó szerepe az új büntetőeljárásban
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

BÜNTET Ő ELJÁRÁSOK IPARJOGVÉDELMI JOGOK MEGSÉRTÉS TÁRGYÁBAN GYAKORLATI TAPASZTALATOK

Miért van szükség büntet ő eljárásra a szellemi tulajdon védelme érdekében? Mert a polgári jogi jogérvényesítés jelenleg nem biztosít megfelel ő eszközöket 1. Két bírói tanács tárgyalja Magyarország összes iparjogvédelmi tárgyú bitorlási perét 2. Az ideiglenes intézkedés törvényi szabályozása nem megfelel ő (nem ex parte a bírósági eljárás) 4. Nem m ű ködik a bírósági végrehajtás 3.A szankciórendszer nem képvisel megfelel ő visszatartó er ő t (pl. a a bitorlástól való jöv ő beni eltiltásnak nincsen pénzügyi szankciója)

A büntet ő eljárás el ő nyei 1. GYORS: esetenként még feljelentésre sincsen szükség az eljárás megindításához 2. OLCSÓ: nincsen eljárási illeték 3. FORMAI EL Ő ÍRÁSOK LAZÁK: meghatalmazás léte nem feltétele az eljárás megindításának

4. HATÉKONY: a fegyveres fellépésnek elrettent ő hatása is van

A sikeres büntet ő eljáráshoz elengedhetetlen feltételek: 1. HATÓSÁG, amely lelkes és tettre kész (rendkívül nagyok az eltérések a hatóságok és országrészek között) 2. JOGTULAJDONOS vagy KÉPVISEL Ő, amely/aki rugalmas, segít ő kész és aktív 3. SZAKTANÁCSADÓ, aki mindig elérhet ő és bármikor mozgósítható

A büntet ő eljárás árnyoldala: a sértetti jogok korlátozottsága 1. Az eljárási jogszabály nem teszi lehet ő vé a sértett részére a fellebbezést (kivéve, ha pótmagánvádló) 2. A b ű nüldöz ő szervek gyakorlata ezen jogokat tovább csökkenti (jogtulajdonos értesítésének illet ő leg a határozatok kézbesítésének elmulasztása) 3. A szellemi alkotásokat sért ő b ű ncselekmények mint viszonylag új b ű ncselekmények kevéssé ismertek, ezért a b ű nüldöz ő szerveknél de nem ritkán az ügyészségeken és bíróságokon is sokan idegenkednek t ő lük (esetenként a „szabadalom”, „védjegy”, „szerz ő i jog” fogalmakat keverik)

4.Éveken át elhúzódó eljárások els ő sorban Budapesten. 5. Nevetségesen enyhe szankciók 6. Költség- illet ő leg kárigény érvényesítése csak kivételes esetekben lehetséges MEGOLDÁST JELENTHET: a büntet ő és polgári eljárás kombinálása valamint iparjogvédelmi ismeretek oktatása rend ő rök, pénzügy ő rök, ügyészek és büntet ő bírák részére

2000. március 1. napján lépett hatályba a Btk. 329/D. §-a, amely szerint b ű ncselekményt követ el, aki a jogosultnak szabadalmi oltalom, használati vagy formatervezési mintaoltalom, topográfiaoltalom, védjegy vagy földrajzi árujelz ő oltalma alapján fennálló jogát az oltalom tárgyának utánzásával vagy átvételével megsérti és ezzel vagyoni hátrányt okoz. Az iparjogvédelmi jogok megsértése b ű ncselekmény törvényi tényállás - gyakorlati alkalmazás

A büntet ő jogi tényállás jellegzetességei 1. Értékhatártól függetlenül b ű ncselekmény (azaz nincsen szabálysértési alakzata 2. Eltér ő jogértelmezés alakult ki az ország különböz ő területein abban a kérdésben, hogy a cselekményt csak a jogsért ő termék gyártója vagy a forgalmazója is elkövetheti-e.

Példák a jogtulajdonosok szemszögéb ő l kedvez ő en alakult büntet ő eljárásokra Budapesti II-III. Kerületi Bíróság (2004. január) Forgalmazó vonatkozásában is megállapításra került az iparjogvédelmi jogok megsértése b ű ncselekmény Polgári jogi igényt is elbírált a bíróság és - kamatokkal együtt – közel forint kártérítés megfizetésére kötelezte a jogsért ő t

Jogsértés felderítésének éve: 1999 Ítélet meghozatalának éve: 2004

A nyom: Szupermarketben vásárolt termék címkéje A nyomozás: A hamis termékek raktározási helyének megtalálása Hatékony hatósági fellépés 2002-ben, de ítélet még nem született

Rajtaütés a raktárban:

A rajtaütést követően: A jogtulajdonos képviselője felszólító levelet írt a hamis termékek tulajdonosának, amelyben felhívta A nyomozás lefolytatása áttételre került a rendőrséghez az eladó adatainak megadására az eladott hamisítványok darabszámának és árának megadására mindezek számlákkal történő igazolására a le nem foglalt raktárkészletének átadására kártérítés fizetésére a jogtulajdonos részére

A jogtulajdonos „bosszúja”: polgári jogi igényt terjesztettünk elő és kértük a nyomozó hatóságot, hogy ennek biztosítására rendelje el az ügyvezető vagyonának zár alá vételét. Az elkövető válasza: A cég ügyvezetője egyszerűen visszautasította a levélben írottak teljesítését

Az intézkedés másnapján az ügyvezető hirtelen együttműködővé vált és teljesítette a felszólító levélben írottakat. A nyomozóhatóság gyorsan és szakszerűen intézkedett: elrendelte az egyik teherautó iratainak lefoglalását.

Vámjogi eszközök - vámhatósági intézkedések

A TANÁCS 1383/2003/EK RENDELETE az egyes szellemi tulajdonjogokat feltehet ő en sért ő áruk elleni vámhatósági intézkedésekr ő l és az ilyen jogokat ténylegesen sért ő áruk ellen hozandó intézkedésekr ő l 11. CIKK: az EGYSZER Ű SÍTETT ELJÁRÁS Hatályos Magyarországon július 1. napjától

Nemzeti jogszabály: 371/2004. (XII.26.) kormányrendelet a szellemi tulajdonjogok megsértésével szemben a vámigazgatási eljárásban alkalmazható intézkedésekr ő l 8. §-a Hatályos január 1. napjától

Az új szabályozás előnyei: 1. GYORS: A jogsért ő termékek megsemmisítése bírósági eljárás nélkül megoldható – akár a vámfelügyelet alá vétel elrendelését követ ő 10. munkanap után 2. KÖLTSÉGHATÉKONY:Vagy az áru bejelent ő je (birtokosa vagy tulajdonosa) vagy a szellemi tulajdonjog jogosultja fizeti a raktározási és megsemmisítési költségeket – rövid id ő vel a vámfelügyelet alá vétel elrendelését követ ő en 3. JOGTULAJDONOS-BARÁT: A jogsért ő áruk bejelent ő jének (birtokosának vagy tulajdonosának) passzivitása vagy elérhetetlensége nem akadálya az egyszer ű sített eljárásnak.

Egyszerűsített eljárás a gyakorlatban: 1. A vámhivatal a szellemi tulajdonjogot sért ő áruk vámfelügyelet alá vételét elrendel ő határozatában tájékoztatja az áruk bejelent ő jét (birtokosát vagy tulajdonosát) egyben arról is, hogy 10 munkanapon belül hozzájárulhat ahhoz, hogy egyszer ű sített eljárás keretében a jogsért ő áruk a saját költségén megsemmisítésre kerüljenek. 2.Amennyiben a bejelent ő a fenti határid ő n belül a hozzájárulását megadja vagy nem nyilatkozik vagy nem tiltakozik kifejezetten a megsemmisítés ellen vagy a vámhivatal értesítésének kézbesítése sikertelen volt, a megsemmisítés mintavétel mellett elvégezhet ő. 3.A raktározás és megsemmisítés költségeinek megfizetésére a vámhivatal az áru bejelent ő jét (birtokosát vagy tulajdonosát) kötelezi. Amennyiben az áru bejelent ő je fizetési kötelezettségét 15 napon belül nem teljesíti, a jogtulajdonos köteles ezen költségeket megfizetni.

Köszönöm a figyelmet!