AZ ELŐZMÉNYEK ALAPELVEK A MEREK CÉLJA A PROJEKT CÉLJA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
FOR EVER GURULÓ XII. FESZ Kongresszus, Velence, szeptember 29. Kogon Mihály.
FOREVER GURULÓ Infokommunikációs fejlesztések, támogató technikai eszközök RECIKLI , Nyíregyháza, február 13.szeptember 27. Kogon Mihály igazgató.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat  Azonosító szám:TÁMOP /
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
általános főig. helyettes
TÁMOP /A
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Munkaesély Munkaerő-piaci Szolgáltatók Szövetsége november.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
Nappali ellátás célkitűzése: Mozgássérült emberek számára, komplex rehabilitációra irányuló szolgáltatások nyújtása, mely a társadalmi és munkaerő-piaci.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Fogd A Kezem Alapítvány
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
OFA Hálózat évi tevékenységei
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Családtámogató ellátások
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
„KAPASZKODÓ” SZOCIÁLIS BÖRZE
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

AZ ELŐZMÉNYEK ALAPELVEK A MEREK CÉLJA A PROJEKT CÉLJA Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat TÁMOP-1.4.2-07/1-2008/0001 AZ ELŐZMÉNYEK ALAPELVEK A MEREK CÉLJA A PROJEKT CÉLJA

PHARE ACCES 2003 Kerekedj Felül! Overcoming Boundaries! programja A projekt célja: olyan modell értékű tevékenységek meghonosítása szociális és egészségügyi területen, melyek a társadalom perifériájára szorult emberek, kiemelten a fogyatékos emberek integrációs igényeire irányulnak, hozzájárulva ezáltal társadalmi beilleszkedésükhöz, valamint a fenntartható egészségügyi és szociális szolgáltatások biztosításához.

PHARE ACCES 2003 Kerekedj Felül! Overcoming Boundaries! programja Elsősorban a fogyatékos emberek önálló életvitelének, életminőségük javításának, munkaerő-piaci és ezáltal társadalmi esélyegyenlőségük, integrációjuk segítése, Egyéni szintfelméréseken alapuló, egyéni igényekre és lehetőségekre adaptált, segédeszköz szolgáltatás biztosítása a fogyatékos emberek számára, Kiemelten fontos cél a társadalom, illetve a döntéshozói szintek szemléletformálása, befolyásolása a fogyatékos emberek egyenlőségének elismerése, az életminőségük javításához elengedhetetlen támogatások biztosítása érdekében.

PHARE ACCES 2003 Kerekedj Felül! Overcoming Boundaries! programja További célkitűzésünk a magyarországi nagy múltra visszatekintő és kiemelten elismert rehabilitációs tudás, illetve segéd -, és sporteszköz fejlesztés tapasztalatait tovább fejlesszük, A tapasztalatok átadása nemzetközi szinten is, Ezáltal is erősítve a Kelet - európai országok civil kezdeményezéseit, és a szervezetek közti együttműködést.

PHARE ACCES 2003 Kerekedj Felül! Overcoming Boundaries! programja Konkrét célok és tevékenységek: Segéd -, és sporteszköz szerviz létrehozása. Mozgásterapeuták, rehabilitációs és ortopédiai szakemberek közreműködésével szükségletfelmérés, egyéni szükségletre, állapotfelmérésekre alapozott segédeszköz és sportszerfejlesztés, gyártás és szerviz létrehozása. Az eszköz szolgáltatás csomagként (állapot -, és szükségletfelmérés, eszközhasználat megtanítása, nyomon követés) történő forgalmazása. Segéd -, és sporteszköz forgalmazó cégek hiányzó szerviz hátterének biztosítása.

PHARE ACCES 2003 Kerekedj Felül! Overcoming Boundaries! programja Konkrét célok és tevékenységek: Együttműködés kialakítása rehabilitációs intézményekkel, fogyatékos emberek szervezeteivel, sport egyesületeivel, a fogyatékos emberek megfelelő tájékoztatása a program célkitűzéseiről és várható eredményeiről. az FNO elterjesztése a szakemberek körében képzés és gyakorlati betanítás által. A fogyasztóvédelemmel foglalkozó joganyagok összegyűjtése, értelmezése.

ALAP ELVEK The Standard Rules on the Equalization of Opportunities for Persons with Disabilities 1993 3. Szabály: rehabilitáció A tagállamok biztosítsanak a fogyatékos emberek számára rehabilitációs szolgáltatásokat, hogy elérjék, vagy fenntarthassák önállóságuk és tevékenységük optimális szirtjét. A Tagállamok dolgozzanak ki országos rehabilitációs programokat a fogyatékossággal élők minden csoportja számára. Alapozzák a programokat a fogyatékossággal élők egyéni igényeire és a teljes részvétel és egyenlőség elvére. Minden rehabilitációs szolgáltatás legyen elérhető abban a helyi közösségben, ahol a fogyatékossággal élő lakik.

ALAP ELVEK The Standard Rules on the Equalization of Opportunities for Persons with Disabilities 1993 4. Szabály: segítő szolgáltatások A Tagállamok biztosítsák a segítő szolgáltatások fejlesztését és juttatását, beleértve a fogyatékossággal élők segédeszközeit, hogy ezáltal segítsék őket, önállósági szintjük növeléséhez a mindennapi életben és jogaik gyakorlásában. 1. A Tagállamok biztosítsák a segédeszközöket, és felszereléseket, a személyi segítő és tolmácsszolgáltatásokat, ahogyan arra a fogyatékossággal élő személyeknek szüksége van, mert ezek fontos eszközök az esélyegyenlőség elérése terén. 2. A Tagállamok támogassák a segédeszközök és felszerelések kifejlesztését, gyártását, terjesztését és javítását, és az ezekkel kapcsolatos ismeretek terjesztését. 4. A tagállamok ismerjék fel, hogy minden fogyatékos embernek, akinek szüksége van segédeszközre, megfelelő módon hozzá kell jutnia, és annak anyagilag is elérhetőnek kell lenni számára.

2007. évi XCII. törvény a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény és az ahhoz kapcsolódó Fakultatív Jegyzőkönyv kihirdetéséről 1. § Az Országgyűlés e törvénnyel felhatalmazást ad az Egyesült Nemzetek keretében 2006. december 13-án, New Yorkban elfogadott, a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény (a továbbiakban: Egyezmény) és az ahhoz kapcsolódó Fakultatív Jegyzőkönyv (a továbbiakban: Jegyzőkönyv) kötelező hatályának elismerésére. 2. § (1) Az Országgyűlés az Egyezményt e törvénnyel kihirdeti. 1. cikk Cél A jelen Egyezmény célja valamennyi emberi jog és alapvető szabadság teljes és egyenlő gyakorlásának előmozdítása, védelme és biztosítása valamennyi fogyatékossággal élő személy számára, és a velük született méltóság tiszteletben tartásának előmozdítása.

2007. évi XCII. törvény a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény és az ahhoz kapcsolódó Fakultatív Jegyzőkönyv kihirdetéséről Általános kötelezettségek a részes tagállamok kutatásokat és fejlesztéseket valósítanak meg, vagy segítenek elő a fogyatékossággal élő személyek számára alkalmas új technológiák, és segédeszközök elérhetőségének és használatának előmozdítására, elsőbbséget biztosítva az elérhető költséggel járó technológiáknak; 19. cikk Önálló életvitel és a közösségbe való befogadás Az Egyezményben részes államok elismerik a fogyatékossággal élő személyek egyenlő jogát a közösségben való élethez és másokkal egyenlő szabad döntéshez való jogát; minden szükséges és hatékony intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő személyek teljes mértékben élvezhessék e jogaikat és a teljes közösségi befogadást és részvételt, beleértve a következők biztosítását:

2007. évi XCII. törvény a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény és az ahhoz kapcsolódó Fakultatív Jegyzőkönyv kihirdetéséről Személyes mobilitás A részes államok a fogyatékossággal élő személyek függetlenségének a lehető legnagyobb mértékű biztosítása mellett hatékony intézkedéseket hoznak a személyes mobilitás biztosítására, beleértve az alábbiakat: b) a fogyatékossággal élő személyeknek a minőségi mobilitási támogatásokhoz, eszközökhöz, segítő technológiákhoz, valamint a személyes segítségnyújtás különböző formáihoz és a közvetítőkhöz való hozzáférésének megkönnyítése, beleértve azok elérhető áron történő rendelkezésre bocsátását;

10/2006. (II. 16.) OGY HATÁROZAT AZ ÚJ ORSZÁGOS FOGYATÉKOSÜGYI PROGRAMRÓL 3.4. AZ ÖNÁLLÓ ÉLETVITELT BIZTOSÍTÓ (SEGÉD) ESZKÖZÖK A fogyatékos személyek önálló életvezetésükhöz speciális eszközöket és segédeszközöket vagy személyes segítséget vesznek igénybe. Az önálló életvitelt segítő eszközök beszerzése és birtoklása a társadalmi életben való részvétel esélyének és az önrendelkezés elve érvényesülésének alapfeltétele. Ezek köre tágabb, mint a gyógyászati segédeszközöké. Felül kell vizsgálni a gyógyászati segédeszköz-ellátást, a hozzájutás és a forgalmazás feltételrendszerét, valamint azt, hogy a gyógyászati segédeszköz-ellátás területén a fogyatékos emberek esetében a fokozott igénybevétel függvényében milyen megoldások biztosíthatnak kedvezőbb ellátási feltételeket.

A Fogyatékosság definíciói Európában Foglakoztatási és Szociális Ügyek Szociális biztonság és Társadalmi integráció A Bizottság azt kérte, hogy készüljön elemző leírás a diszkrimináció ellenes törvények a foglalkozatási intézkedések juttatási rendszerekben használatos fogyatékosságot meghatározó definíciókról

Az elemzés alapján két modell alakult ki Tradicionális modell: A Fogyatékosság definíciói Európában Foglakoztatási és Szociális Ügyek Szociális biztonság és Társadalmi integráció Az elemzés alapján két modell alakult ki Tradicionális modell: a fogyatékosság személyes probléma amelyet betegség,baleset vagy egészségügyi körülmény okozott amely orvosi beavatkozással, rehabilitációval enyhíthető

A Fogyatékosság definíciói Európában Foglakoztatási és Szociális Ügyek Szociális biztonság és Társadalmi integráció Társadalmi modell: a fogyatékosság nem elválaszthatatlan attribútuma a személynek olyan produktum, amelyet az ember társadalmi körülményei környezete, annak fizikai struktúrái a társadalom szerkezete a fogyatékos emberekkel szembeni diszkriminációhoz vezető hiedelmek állítanak elő

hogy felhívja a politikacsinálók figyelmét A Fogyatékosság definíciói Európában Foglakoztatási és Szociális Ügyek Szociális biztonság és Társadalmi integráció A modell lényege, hogy felhívja a politikacsinálók figyelmét a társadalom képesség növelő eszköztárainak lehetséges bővítésre

Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja MEREK “A szociális szolgáltatások tekintetében, a fogyatékos emberek ellátásában a szolgáltatások korszerűsítéséhez kapcsolódva elsősorban új szakmai módszerek, szervezeti megoldások és új típusú szolgáltatások fejlesztése és bevezetése a cél, melyek döntően a saját lakókörnyezetben történő segítségnyújtást valósítják meg.” (Forrás: Közös memorandum a társadalmi befogadásról)

Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja MEREK A szakmai program megszületésének fő oka, hogy az Intézet eddigi története során – beleértve a szociális törvény megszületése óta eltelt időszakot is – nem fogalmazódott meg pontosan a MEREK feladata. Emellett fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a szociális törvény és a vonatkozó rendeletek szabályai által megszabott keretek, feltételek nem felelnek meg a klienskör változó igényeinek, nem tükrözik azt a szemléletváltozást ami, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjához szükséges, a belőlük kiolvasható elképzelések nem felelnek meg az uniós alapelveknek.

Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja MEREK Célunk, hogy fejlesztéseink és a szakmai stáb rendszeres továbbképzése révén modern szolgáltató intézménnyé váljunk. ennek érdekében kiemelt feladatunknak tekintjük a fogyatékos emberek integrációját szolgáló programok kidolgozását, (TÁMOP 1.4.2) valamint a fogyatékossághoz vezető helyzetek elemzését, a kidolgozott programok, módszerek elterjesztését.

A projekt célja: A MEREK törekvése, hogy országos módszertani központi funkciót töltsön be a mozgássérült emberek komplex rehabilitációja tekintetében. Ennek érdekében évek óta folytatja szolgáltatásfejlesztési tevékenységét, a bentlakásos rehabilitációs intézet keretén túllépve tevékenységét kiterjeszti többek között a nappali ellátásokra, szállítószolgálatra, foglalkoztatásra + A mozgássérült emberek önálló életvitelének, illetve munkaerő- piaci integrációjának elősegítése érdekében nyújtottuk be programot A TÁMOP keretén belül. A project célja a fogyatékos emberek integrációs lehetőségeinek bővítése, a módszertani és fejlesztő központ kialakításával, az FNO módszertan adaptálásával a segédeszközök adekvát használatával.

A projekt fenntarthatósága: A program megvalósítása, annak folyamatos monitorozása, majd a gazdasági elemzések és a döntéshozók számára elkészített elemzések, javaslatok lehetőséget biztosítanak a kormányzat számára, egy olyan modell kialakítására, amely sokkal hatékonyabbá formálhatja a jelenlegi pazarló, számos diszfunkcionális elemet magán hordozó gyógyászati segédeszköz ellátó rendszert.

A projekt fenntarthatósága: A mai rendszer hibája, fő fogyatékossága, a rehabilitációs célokat, az önálló életvitelt, és a munkavállalás céljait nem szolgálja hatékonyan. Továbbá véleményünk szerint nem felhasználó, fogyasztó orientált, sokkal inkább forgalmazó orientált.

A projekt A projekt eddigi története röviden: 2 éve dolgozunk az előkészítésen, elkezdtük a megvalósítást Projekt gazda szerepe: a program gazdája, az esélyegyenlőség, és a szakmai minőség biztosítója

Nem lankadó figyelmüket Köszönöm Nem lankadó figyelmüket