Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
Strukturális Politika múltja és jelene. Fejlettség közötti különbségek az EU-ban nemzeti szinten  Egyetlen új tagállam sem éri el A 27-ek GDP-jének 90%-át.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió és Magyarország
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Regionális politika reformjai Görögország csatlakozása (1981) 1.Közösségi szinten nőtt a területi egyenlőtlenség 2.Görögország GDP-je a Közösség.
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Strukturális és Kohéziós Alapok
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Pályázatírás módszertana
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Európai Uniós ismeretek
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban Laczkóné dr. Tuka Ágnes

Foglalkoztatás az EU-ban Római Szerződés: 117. cikk – a munkavállalók élet- és munkakörülményei javítása – program természetűek; 118. cikk: a Bizottság feladata, hogy elősegítse a tagállamok együttműködését a foglalkoztatás területén – Bíróság: csak eljárási jogosítvány = konzultáció Ok: e terület belső jogi kérdés – 1972-ig

1972-1986: a második szakasz Integráció megtorpan 1974: Szociális Akcióprogram: a foglalkoztatási helyzet javításáért, de hatékony csak a diszkrimináció tiltásában. 80-as évek eleje: „puha jogszabályok”: részmunkaidő, rugalmas nyugdíjazás, atipikus foglalkoztatás elősegítése – nincs egységes jogszabály-alkotás

1986-1992: európai szociális tér?! Delors-Mitterrand koncepció: prioritás a foglalkoztatás és a szociális párbeszéd Eu-i szociális tér: normák rendszere a gazdasági kohézió erősítéséért - EEO 1989: Közösségi Charta a munkavállalók alapvető szociális jogairól: 4. Mindenki szabadon …vállalhat munkát. Nincs kötelező ereje! Szubszidiaritás elve Szociális párbeszéd kerete?

Európai Unió – lehetőségek, nehézségek Maastrichti Szerződés: alapelvek: a Közösség feladata az EMU létrehozásával előmozdítani … a magas szintű foglalkoztatottságot és szociális védelmet; 1993: Növekedés, versenyképesség foglalkoztatás – Fehér Könyv Válság: ciklikus, strukturális, technológiai munkanélküliség 1994: Esseni Prioritások: szakképzés fejlesztése, munkahelyteremtés helyi ösztönzése

Foglalkoztatáspolitika közösségi szinten 1997: Amszterdami Szerződés: új cikkek a foglalkoztatásról:125-130. cikkek: összehangolt foglalkoztatási stratégia fejlesztése; az EiT minden évben határozatot fogad el a foglalkoztatás helyzetéről; a tagállamok jelentést készítenek az intézkedésekről. Nov: luxemburgi csúcs: csak a foglalkoztatásról - koordináció

Európai Foglalkoztatási Paktum 1999: Kölni csúcs: összekapcsolni 3 pillért Gazdaságpolitikai koordináció és bérfejlesztés koordinált foglalkoztatási stratégai a munkaerő-piaci alkalmazkodás érdekében versenyképesség növelése, a strukturális reformok folytatása

A stájerországi foglalkoztatási paktum TEP = Territorial Employment Pact = Egy régió szereplőinek szerződéses együttműködése Cél: munkahelyek létesítése és megőrzése Kik? Az állami munkaügyi szolgálat, tartományi önkormányzatok, szociális partnerek, helyi önkormányzatok, vállalkozások, fogyatékosok intézményei, civil szervezetek,…

A stájerországi foglalkoztatási paktum Az EU foglalkoztatási paktumainak története 1996: 4 TEP az EU kísérleti intézkedése keretében (Tirol, Salzburg, Vorarlberg, Bécs) 1998: A szövetségi kormány döntése értelmében a Nemzeti Foglalkoztatási Terv végrehajtása foglalkoztatási paktumok létrehozásával valósul meg 2000 – 2006: A TEP mint önálló súlypont a 3. Célkitűzés alá eső programban Jelenleg: Minden tartománynak van TEP-je és részben regionális paktumai is

A stájerországi foglalkoztatási paktum A Stájer Foglalkoztatási Paktum „STEBEP” 1999-től „A stájer út”: Hat regionális paktum létrehozása kb. 300, hálozatokba foglalt szervezetből – „bottom up” A STEBEP mint a helyi paktumok ernyőjének aláírása 2001. December 21-én a tartományi kormány és a tartományi állami foglalkoztatási szolgálat által. STEBEP = a tartományi és a regionális szint együttműködése 2002 – 2003: Az együttműködésen alapuló munkaerőpiaci politika értékelése

A stájerországi foglalkoztatási paktum A „stájer út” céljai A régió érintettjeinek és érdekeltjeinek bevonása – „A régió önmaga tudja a legjobban, mi jó neki és mire van szüksége” A regionális igényeknek megfelelő intézkedések kidolgozása A régió nagyobb mértékben vállal felelősséget önmagáért A regionális szereplők bevonása közöst finanszírozást jelent -> lehetőség további források bevonására (EU-támogatások, önkormányzati források, vállalatok… )

A stájerországi foglalkoztatási paktum A TEP-ek struktúrája Nemzeti szint: Gazdasági és Munkaügyi Minisztérium Az osztrák paktumok koordinációs irodája (3 fő) Tartomány: TEP koordinációja (1-3 fő) mint a tartomány és az állami foglalkoztatási szolgálat között – vagy külső, vagy a tartománynál vagy a Munkaügyi Központnál Regionális szint (Stájerország): 6 regionális paktumkoordinátor a régiómenedzsment irodájában Mind a 3 szint finanszírozása: a 3. Célkitűzéshez rendelt forrásokból

A stájerországi foglalkoztatási paktum A paktumok menedzsmentje A paktumok koordinátorai a partnerségek menedzserei Szolgáltatások általában: A paktum partnerei és a közigazgatási szintek közötti információáramlás, kommunikáció és koordináció biztosítása Pénzügyi menedzsment: a 3. Célkitűzésre jutó források, az állami foglalkoztatási szolgálat és a tartomány költségvetésének koordinálása, stb. Stájerország: A STEBEP koordinációja a regionális és tartományi szint találkozási pontja Regionális koordináció: a régió szolgáltató és tájékoztató irodája, hálózatépítés, projektfejlesztés…

A stájerországi foglalkoztatási paktum Egy példa: az EQUAL 3 nagyobb és több kisebb EQUAL-partnerség a regionális paktumok révén Az EQUAL segítségével először sikerült a hálózatokat a régió határain átnyúlva összekötni – a régiók közötti különbségek és a köztük való versengés ellenére Kihívások: a régiók és a tartományi szint szerep- és feladatmegosztásának kialakítása egy komplex struktúrában és egy komplex programban, például anyagi felelősség vállalása, modulok kifejlesztése és megvalósítása, döntéshozatal

A stájerországi foglalkoztatási paktum … és az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak mi a hasznuk ebből? Munkahelyek teremtése, megtartása és fejlesztése foglalkoztatási projektek, szakképzés stb. segítségével A régió gazdaságának és munkaerőpiacának összekötése Kezdeti segítség innovatív szolgáltatások és termékek kifejlesztésénél és kikísérletezésénél A foglalkoztatáspolitika olyan témává válik, amely MINDENKIT érint Több regionális felelősségvállalás és kisebb mértékű „függőség” a központi szervektől

A stájerországi foglalkoztatási paktum Összefoglalás … A hálózatok kialakítása és a bennük való részvétel hozzáférést biztosít információkhoz, forrásokhoz, ötletekhez … (Regionális) paktumok = hálózatok, amelyek azzal a céllal jöttek létre, hogy a foglalkoztatást a helyszínen támogassák A hálózatok hozzáadott értéke nehezen mérhető. Olyan, mint a pénz…: „Időben kell vele foglalkozni, hogy legyen, amikor szükség lesz rá”

Mindenkinek legyen meg a lehetősége megélhetését szabadon választott foglalkozás révén biztosítani. Köszönöm a figyelmet!