Vizsgálati tapasztalatok a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás és a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások területén Konzultáció biztosítók.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Díjmegállapítás, díjfelügyelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban Dr. Szalóki Szilvia.
Advertisements

Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
A 43/2013. (XII. 29.) MNB rendelet, a pénz- és hitelpiaci szervezetek által a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti feladatai ellátása érdekében teljesítendő.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
HM Tervezési és Koordinációs Főosztály Légügyi Osztály
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Kamatadó Kósa Zoltán – június évi …törvény egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról Kamatadó mértéke:20% Kamatadó köteles.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
A Ket. tervezett módosítása
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Vasútszabályozási Osztály
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
E-ügyintézés az adózásban 2006.
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
A folyamatba épített ellenőrzés
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Közbeszerzési szabályok változása és
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG HIRDETMÉNYELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGE
Közbeszerzési Döntőbizottság
Előadás másolata:

Vizsgálati tapasztalatok a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás és a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások területén Konzultáció biztosítók részére dr. Simon Attila osztályvezető Jogérvényesítési főosztály április 15.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) vizsgálati tapasztalatai 2 Előzetes összegzésként – a kgfb vizsgálatokat lezáró határozatok rendelkező részének „tipikus” felépítése A Biztosító a kgfb termékével összefüggésben alakítson ki olyan szabályozást, valamint hozzon létre és működtessen olyan nyilvántartási, adatfeldolgozási, adatszolgáltatási és ellenőrzési rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a Biztosító a jövőben a jogszabályi előírásokkal összhangban eleget tudjon tenni: • annak biztosítására vonatkozó kötelezettségének, hogy az ajánlatok az érdemi elbírálást – feldolgozást – lehetővé tevő időben beérkezzenek a biztosítóhoz, • az ajánlat tartalma szerint létrejött szerződések kezelésére vonatkozó kötelezettségének, • a díjhátralékos szerződések esetén a díjfelszólító levelek megküldésére vonatkozó kötelezettségének, • a megszűnt szerződésekhez kapcsolódó értesítési kötelezettségeinek (üzembentartó, kár- és kötvénynyilvántartó szervek felé), • a károsult felé fennálló kártérítési javaslattételi, illetve válaszadási kötelezettségének.

A megfelelő belső szabályozási rendszert is magában foglaló állománykezelési-ellenőrzési rendszer követelménye Állománykezelés Ellenőrzés Adatszolgáltatás KKNYRKEKKH Informatikai támogatás Adatfeldolgozás: KEKKHKözvetítő KKNYR/ szabályozás

A kgfb ajánlatok jogszabályszerű állománykezelést lehetővé tevő beérkezésének biztosítási kötelezettsége 4 Tipikus tényállás: • az ajánlatok – a függő, illetve független biztosításközvetítőkkel kötött szerződésekben, illetve megállapodásokban foglalt határidőktől eltérően – késedelmesen kerülnek a biztosítókhoz továbbításra Következmény: • Az ajánlat feldolgozása, a biztosítási kötvény kibocsátása és a további állománykezelési lépések elhúzódnak • Nincs lehetőség arra, hogy a díjtarifától és a szerződési feltételektől eltérő ajánlatok módosításának kezdeményezésére vagy elutasításra kerüljön sor. Egyedül a Gfbt január 1-től hatályos 23. § (1)-(2) bekezdése szerinti szerződésmódosítási lehetőség adott. • Ügyfélmegbízottnál is visszamenőleges (ajánlat szerinti) kockázatviselés – az ajánlat felvételétől az ajánlat szerződés létrejöttéig terjedő időszakban van-e fedezet, ezalatt ki a valódi kockázatviselő: Kártalanítási Számla vagy a biztosító?

A létrejött kgfb szerződések tartalmával összhangban lévő állománykezelési kötelezettség 5 Tipikus tényállás: díjeltérés, speciális díjesedékesség • 15 napon túl kiküldött – ajánlattól eltérő tartalmú – kötvény/módosító javaslat; • a hallgatólagosan létrejött szerződés tartalma szerinti állománykezelési kötelezettség figyelmen kívül hagyása Jogszabályi háttér: Gfbt. 6. § (4)-(6); (8) bekezdései Elvárt magatartás: • A módosításra/elutasításra nyitva álló 15 napos határidő betartása, ennek hiányában • szerződésszerű állománykezelés a Gfbt. 23. § (1) bekezdése szerinti esetkörre is figyelemmel • Alternatív megoldás-e a biztosításközvetítőkkel való megállapodásokban történő rendezés?

A díjhátralékos szerződésekhez kapcsolódó állománykezelési (felszólítási) kötelezettség Tipikus tényállás: • a biztosító a díj esedékességét követő 30 napon túl küld a szerződőnek díjfizetésre felszólító levelet • Jogszabályi háttér: Gfbt. 21. § (4) bekezdés (Itt az új szerződéseknél sem az új Ptk. szabályai (6:449. §) élnek!) Elvárt magatartás: • a kései kötvényesítés okainak megszüntetése • Megfelelő automatizmus az állománykezelő rendszerben • igazolható módon való kiküldése a díjfelszólításoknak

A megszűnt szerződésekhez kapcsolódó értesítési kötelezettségek Értesítés címzettje / Megszűnési okok üzembentartóKKNYRKEK KH DNF15 nap 8 munkanap EGYÉB OK30 nap15 nap Tipikus tényállások a jogszabályi határidőket előíró rendelkezések tükrében Jogszabályi háttér: Gfbt. 8. § (3) bekezdés, 21. § (5) és (7) bekezdések, 49. §, 52. § (1) bekezdés Elvárt magatartás: Az adatfeldolgozási, adatszolgáltatási és szabályozási rendszer olyan működtetése, amely nem csak a saját, de a társbiztosítók értesítési kötelezettségeinek teljesítését is támogatja

A károsult felé kártérítési javaslattételi, illetve válaszadási kötelezettségek Tipikus tényállás: A károsult felé fennálló tájékoztatási kötelezettségek megsértése vagy a tájékoztatások megtörténtének ellenőrizhetetlensége Jogszabályi háttér: A Gfbt. 31. §-a alapján 15 napon/3 hónapon belül kártérítési javaslatot vagy indokolással ellátott választ kell adni a károsult kártérítési igényeire Elvárás: Explicit módon nem követelmény az igazolhatóság, azonban a Bit. 65. §-a alapján a tájékoztatás megtörténtének ellenőrizhetőnek kell lennie

A unit-linked biztosítások a hozamgaranciák és hozamígéretek szempontjából • A unit-linked életbiztosításokkal kapcsolatos prudenciális és fogyasztóvédelmi elvek alkalmazásáról szóló 13 /2012. (XII. 4.) számú ajánlás pontok • Hozamgarantált és hozamvédett eszközalapok a fogyasztó szempontjából • A befektetési politikák egyértelmű megfogalmazásának kötelezettsége: „A biztosító hozamgaranciát nem vállal;” „a befektetési kockázatot az ügyfél viseli”Nem elegendő! Hozamvédett portfóliók esetén vigyázni: • lejárati – tartam közbeni szolgáltatások közötti különbségtétel megfogalmazásánál; • a hozamvédett szolgáltatást körülíró kifejezések használatánál