A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÚJ POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYV A FIZETÉSKÉPTELENSÉGI ELJÁRÁSOKBAN ÜGYVÉDI SZEMMEL Előadó: Dr. Sziklai Péter ügyvéd FOE IV. Továbbképzési Konferencia 2014.
Advertisements

„Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések”
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
Finanszírozási kérdések az Új Polgári Törvénykönyv tükrében
MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Helytállásra kötelező szerződések
Kötelmi jog III. - ált. rész folyt., különös rész – hétfői kurzus
A SZERZŐDÉS TÁRGYA: A SZOLGÁLTATÁS
A projektek megvalósítása I.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
Üzleti Jog II. 7. előadás.
A SZERZŐDÉS LÉTSZAKASZAI
A polgári jog rendszere
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
REPETITORIUM A KÖTELMI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZE KÖRÉBŐL
A SZERZŐDÉS MEGKÖTÉSE.
A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSE
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Általánosságban A kötelezett helytáll azért, hogy a termék vagy szolgáltatás 1. megfelel a minőségi követelményeknek,
Polgári jogi ismeretek
Kártérítési felelősség
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Összeállította: Verebics János
Kötelmi jog előadó: dr. Osztovits András
A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
10. Előadás szerződésszegés
Üzleti Jog II. 9. Előadás A szerződéskötés sémája Szerződés módosítás
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
KÖTELMI JOG Általános rész
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Kereskedelmi szerződések joga 8. előadás Kötelmi jog - Különös rész I. A szerződéstipizálás és a tulajdonátruházó („dare”) szerződések Pétervári Kinga.
Szerződés módosítása, teljesítése IX szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ I. A szerződési jog anyagának földolgozása Szerződési jog – általános rész I. Szerződési jog – általános rész II. Szerződési.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
CÉGBEJEGYZÉSRE KÖTELEZETT ADÓZÓK BEJELENTKEZÉSE, VÁLTOZÁSBEJELENTÉSE, ADÓREGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS október 30. Ujjady Enikő NAV Heves Megyei Adóigazgatósága.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
Kereskedelmi szerződések joga GTK MSc 4. előadás Pétervári Kinga Jójárt Eszter.
Kereskedelmi szerződések joga GTK MSc 3. előadás Pétervári Kinga Jójárt Eszter.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
A KÖZBESZERZÉSI SZERZŐDÉSEK MÓDOSÍTÁSA, KAPCSOLÓDÓ JOGALKALMAZÁSI KÉRDÉSEK DR. NYILAS ANITA MINISZTERELNÖKSÉG.
A évi CLXXV. Törvényt (Ectv.) érintő módosítások
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ I.
A bizalmi vagyonkezelés és az öröklési jog kapcsolata
A polgári eljárás szakaszai
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
A jogforrási rendszer II.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Nemzetközi magánjog II.
Dr. Ruszthiné dr. Juhász Dorina október 18.
Közbeszerzési Döntőbizottság
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A közbeszerzési eljárás.
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Előadás másolata:

A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA

MI MÓDOSÍTHATJA A SZERZŐDÉST? A felek közös megegyezéssel(Ptk.240.§) A bíróság (Ptk. 241. §) Jogszabály (Ptk. 226. §) A szerződési szabadság elve

Bírósági szerződésmódosítás Ptk. 241. § A bíróság módosíthatja a szerződést, ha - a felek tartós jogviszonyában - a szerződéskötést követően beállott körülmény folytán - a szerződés valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti. CLAUSULA REBUS SIC STANTIBUS

Szerződésmódosítás jogszabályi úton Ptk. 226. § (2) Jogszabály a hatályba lépése előtt megkötött szerződések tartalmát csak kivételesen változtathatja meg. Ha a szerződés megváltozott tartalma bármelyik fél lényeges jogos érdekeit sérti, a fél kérheti a bíróságtól a szerződés módosítását, vagy - ha jogszabály másként nem rendelkezik - a szerződéstől elállhat. 32/1991. (VI. 6.) AB határozat: A már fennálló szerződések tartalmának jogszabály útján való megváltoztatása általában csak akkor kivételes, ha a szerződéskötést követően beállott körülmény folytán a szerződés valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti, a körülményváltozás nem volt észszerűen előrelátható, ugyanakkor túlmegy a normális változás kockázatán és a beavatkozás társadalmi méretű igényt elégít ki. Azt, hogy a Ptk. 226. § (2) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján a beavatkozás feltételei alkotmányosan fennállnak-e, az Alkotmánybíróság jogosult eldönteni, ugyanúgy, ahogy a konkrét szerződésekben a Ptk. 241. §-a alapján esetenként azt a bíróság is teszi.

ALANYVÁLTOZÁS A SZERZŐDÉSBEN ENGEDMÉNYEZÉS TARTOZÁSÁTVÁLLALÁS

AZ ENGEDMÉNYEZÉS ALANYVÁLTOZÁS A JOGOSULTI OLDALON értesítés ÚJ JOGOSULT ENGEDMÉNYES engedményező szerződés EREDETI JOGOSULT ENGEDMÉNYEZŐ KÖTELEZETT értesítés az engeményezésről

AZ ENGEDMÉNYEZÉS ALANYVÁLTOZÁS A JOGOSULTI OLDALON értesítés ÚJ JOGOSULT ENGEDMÉNYES engedményező szerződés követelés a zálogjog és kezesség is EREDETI JOGOSULT ENGEDMÉNYEZŐ KÖTELEZETT értesítés az engeményezésről

ENGEDMÉNYES ÉS KÖTELEZETT VISZONYA A kötelezett az engedményessel szemben érvényesítheti azokat a kifogásokat és beszámíthatja azokat az ellenköveteléseket is, amelyek az engedményezővel szemben az értesítéskor már fennállt jogalapon keletkeztek.

AZ ENGEDMÉNYEZŐ FELELŐSSÉGE AZ ENGEDMÉNYESSEL SZEMBEN VISSZTERHES ENGEDMÉNY Az engedményező az engedményessel szemben a kötelezett szolgáltatásáért - az engedményezés fejében kapott ellenérték erejéig - kezesként felel, kivéve ha a) a követelést kifejezetten bizonytalan követelésként ruházta át az engedményesre; b) felelősségét egyébként kizárta. INGYENES ENGEDMÉNY felelősség az ajándékozás szabályai szerint (szándékosság vagy súlyos gondatlanság)

A TARTOZÁSÁTVÁLLALÁS ALANYVÁLTOZÁS A KÖTELEZETTI OLDALON JOGOSULT ÚJ KÖTELEZETT tartozásátvállaló szerződés az átvállalásról BELEEGYEZÉS VAGY JÓVÁHAGYÁS EREDETI KÖTELEZETT JOGOSULT

AZ ÁTVÁLLALÓ ÉS A JOGOSULT VISZONYA a tartozásátvállaló a kötelezett helyébe lép megilletik mindazok a jogok, amelyek a kötelezettet a jogosulttal szemben megillették; a korábbi kötelezettnek a jogosulttal szemben fennálló követelését azonban nem számíthatja be. a tartozásátvállalással a követelést biztosító kezesség és zálogjog a kezes és a zálogkötelezett hozzájáruló nyilatkozata hiányában megszűnik.