Liszt Ferenc (1811-1886) Barabás Miklós festménye.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zenei műszavak.
Advertisements

Liszt Ferenc
Klauzál Gábor élete és kora
Ének-zene munkatankönyv
REFORMKOR (1830 körül – 1848).
József Attila kései lírája
Petőfi Sándor
Barokk zene Barokk zene.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Az es forradalom és szabadságharc a magyar irodalomban
ZICHY MIHÁLY.
Zeneszerzők.
1828. Jasznaja Poljana, Tula, Orosz Birodalom-
Érmindszent, Ady Endre szülőháza
Babits Mihály (Szekszárd, Budapest, 1941)
Orosz realizmus ELŐZMÉNYEK:
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni.
Gyuri Megy magától, csak hallgassátok! Magyarország szégyenteljes feldarabolása 1920 június 4-én történt. December 5-én a megemlékezés ünnepén, amikor.
A MAGYAR NYELV ÜGYE NEMZETI KULTÚRÁNK MEGÚJULÁSA
Bécsi klasszicizmus Joseph Haydn
Magyarország a reformkorban
Vörösmarty Mihály Érettségi tételminta.
A népdalok szerepe a magyar kultúrában
Gróf Széchenyi István 1791-ben született Bécsben. Apja gróf Széchényi Ferenc, édesanyja Festetich Júlianna grófnő. Középfokú iskoláit magánúton végezte,
Forradalmi költészete
Kölcsey és Vörösmarty (Összefoglalás)
( ).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.
Johannes Brahms.  Született : m á jus 7. én Hamburgban  Német zeneszerző  2. gyerek ként született ben zongora ór á kat kezdett venni.
Hamburg, február 3. – november 4. Lipcse.
Johannes Brahms 1833.május.7-Hamburg 1897.április.3-Bécs.
Franz Schubert.
Petőfi Sándor Élete és műve.
Vörösmarty Mihály élete
Vörösmarty Mihály munkássága
Matematika és fizika a XX. századi zeneszerzők műveiben
Liszt Ferenc 26/C.
Katona József 16/A.
A romantika.
Hangtan 12.d..
Készítették: Szendi-Horváth Fanni 8/b Török Hanna 7/b
Erkel Ferenc Kora Zenész Kortársai Magyar író kortársai.
Pap Mónika: A Batthyány-kormány működése
A rapszódia műfaja 29/A. 1. Irodalom – zene - irodalom A homéroszi történeteket előadó énekes: rapszódosz Egyszerre csak egy-egy darabot tud előadni Rapszódia:
Széchenyi Istvánné Seilern Crescence és Batthyány Lajosné Zichy Antónia grófnők politikai és közéleti tevékenysége a reformkorban.
Szakíts magadnak id ő t Szakíts magadnak id ő t!
SZÉCHENYI ALKOTÁSAI.
A magyar Himnusz A Himnusz Kölcsey Ferenc verse, mely egyben Magyarország nemzeti himnusza Ez Kölcsey legnagyobb hatású verse, 1823-ban írta szatmárcsekei.
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA A Himnusz Kölcsey Ferenc (1790–1838) költeménye, amely Magyarország állami himnusza. A „Hymnus” a költő legnagyobb hatású verse,
Az idill és a halál kettőssége Radnóti Miklós költészetében
A magyar klasszicizmus szobrászata
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Képek Ladányi Mihály költőről
Ludwig van Beethoven.
Magyar zeneszerzők Bartók Béla Kodály Zoltán Liszt Ferenc.
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Liszt Ferenc Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes. Élete 1811-ben született Doborjánban. Apja az Eszterházy herceg intézője volt, ő tanította zongorázni a.
Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Ének-zene munkatankönyv
BARABÁS MIKLÓS (1810, Kézdimárkosfalva , Budapest)
1567 – 1643 Olasz barokk zeneszerző, pedagógus, karnagy.
Zala okt Szentpétervár február 28.
Wolfgang Amadeus Mozart
NE FÉLJETEK, NEM MEGYÜNK HAZA...
Székely Bertalan 1835 (Kolozsvár) -1910
(főműveik összehasonlítása)
Mi számít? A műveim? Én mint költő?
Útravaló verseimmel Szeretném ha mások is felfedeznék ami bennük lakozik, hisz költészetünk csak ahhoz ér el kiknek szívében már szunnyadoz. Új versemmel.
Ady Endre megzenésített versei
Előadás másolata:

Liszt Ferenc (1811-1886) Barabás Miklós festménye

1811 1886 DOBORJÁN BAYREUTH (Ma Ausztria) Liszt szülőháza Liszt sírja (NÉMET o.) (RAIDING) (Ma Ausztria) Liszt szülőháza Liszt sírja

1822-Bécs-tanulás-koncertek Salieri Czerny

1827- Párizs Barátok Chopin Berlioz Paganini

1830 KONCERTEK Egész Európában Bösendorfer zongora Berlioz és Czerny előtt (1846)

1838 Pesti árvíz-koncertek itthon. 1839- Pozsony- Battyány Lajossal vacsorázik. Széchenyinek is bemutatják 1840- Pest -9 koncert Vörösmarty ódát ír hozzá. Ld.TK Liszt később A Magyar történelmi arcképek c. zongoradarabja 3.képében állít emléket a költőnek.

1848 – 1861 WEIMAR udvari karmester zong.koncertek komponálás Kapcsolat Carolyne Wittgensteinnel Liszt weimari háza ma

Weimar 29 operát mutat be-Don Juan, Lohengrin,Tannhäuser,Fidelio Utazások- Zürich,Basel Párizs- meglátogatja gyermekeit Blandine (18) Cosima Daniel (14)

Művei:h-moll szonáta Magyar rapszódiák Faust-szimfónia Hungaria Esztergomi mise Les Preludes Esz-dúr zong.verseny Dante-szimfónia Prometheus XV. Magyar rapszódia

Liszt Ferenc:Les Preludes Bemutató 1854 Weimar A karmester maga Liszt volt. Lamartine (1790-1869) Költői elmélkedések c. munkája ihlette meg a zeneszerzőt.

LES PRELUDES „Előjátékok” Liszt előszava a műhöz Mi más is életünk, mint előjátékok szakadatlan sorozata ahhoz az ismeretlen dallamhoz, amelynek első, ünnepélyes hangját a halál csendíti meg? A szív fénylő hajnala a szerelem. Melyikünk sorsát nem zavarta meg a boldogság első áradata után a vihar ereje, amely durva leheletével széttépi a gyengéd illúziókat, villámaival lesújtja annak oltárát? És melyik mélyen sebzett lélek nem keres ilyen megrázkódtatások után nyugalmat a természet idilli csendjében és saját emlékeiben? A férfi azonban nem sokáig képes ilyen nyugalomban élni, és mikor a trombita felharsan, elsõnek rohan a csatába, a legveszélyesebb posztra, hogy a küzdelemben ismét visszanyerje önmagát és belső erejét.

Programzene Abszolút zene A zeneszerző szavakkal meghatározza a mű tar- talmát. A zeneszerző a hallgatóra bízza a mű értelmezését. KONKRÉT CÍM! HANGNEM-MŰFAJ Tasso,Hungária,Prometheus Pl: Haydn:G-dúr szimfónia Liszt: Haláltánc Liszt: Esz-dúr zong.verseny

Műfaja: szimfónikus költemény Nincs tételekre osztva! (mégis négy részre tagolható) Andante – Andante maestoso Allegro ma non troppo Egy tétel Allegretto pastorale Allegro marziale ld: Tk.167.o.

A tartalmasan megélt élet után lehet a halál „dicső”!! Az előszó kulcsszavai: életünk szerelem vihar EMBER nyugalom küzdelem A tartalmasan megélt élet után lehet a halál „dicső”!!

A műben az EMBERT egy 3 hangból álló „dallamgyökér” jelképezi,amely a témának megfelelően átalakul. (Metamorfózis= átalakulás) hang Kvart fel hang hang Szekund le

Tk.167.oldal- témák a műből. Feladat: keressétek meg a 3 hangból álló „dallamgyökeret”! Hallgassátok meg a témákat zongorán! Emlékezzünk az előszó kulcsszavaira! Feladat: a hangulatok alapján azonosítsuk be a zenei témákat!

Hallgassuk meg a teljes művet! LISZT FERENC:LES PRELUDES Figyeljétek meg a mű belső tagolódását, az előszóban megfogalmazott tartalmi és hangulati elemek összekapcsolódását!

„ÉLETÜNK…”

„SZERELEM….”

„VIHAR…..”

„NYUGALMAT….”

„KÜZDELEMBEN…”

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

Liszt temetése Bayreuth 1886 július 31 Liszt halotti maszkja