Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magyar Himnusz A Himnusz Kölcsey Ferenc verse, mely egyben Magyarország nemzeti himnusza Ez Kölcsey legnagyobb hatású verse, 1823-ban írta szatmárcsekei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magyar Himnusz A Himnusz Kölcsey Ferenc verse, mely egyben Magyarország nemzeti himnusza Ez Kölcsey legnagyobb hatású verse, 1823-ban írta szatmárcsekei."— Előadás másolata:

1 A magyar Himnusz A Himnusz Kölcsey Ferenc verse, mely egyben Magyarország nemzeti himnusza Ez Kölcsey legnagyobb hatású verse, 1823-ban írta szatmárcsekei magányában A himnusz zenéjét Erkel Ferenc zeneszerző és karmester írta 1844-ben Kölcsey Ferenc ( )

2 A magyar Himnusz Kölcsey műve előtt a katolikus magyarság néphimnusza a Boldogasszony Anyánk és az Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga kezdetű ének, míg a református magyarságé a Tebenned bíztunk, elejétől fogva (90. Zsoltár) volt Népszerű volt – a hatóságok által többször betiltott – ún. Rákóczi-nóta is Ez utóbbit Hector Berlioz és Liszt Ferenc is megzenésítette A Himnusz kéziratának első oldala

3 A magyar Himnusz 1844. február 29-én Bartay Endre, a Nemzeti Színház igazgatója pályázatot hirdet a Hymnus megzenésítésére Erkel Ferenc benyújtja pályaművét Ugyanebben az évben a budapesti Nemzeti Színház bemutatja a Himnuszt Erkel Ferenc ( )

4 A Himnusz kottájának eredeti kézirata
A magyar Himnusz Csak 1903-ban lett az ország törvényileg elfogadott himnusza 1903 előtt az állami himnusz Joseph Haydn „Gott erhalte” című műve, az osztrák császári himnusz volt A Himnusz kottájának eredeti kézirata

5 A magyar Himnusz 2006-ban avatták fel Budakeszin a Himnusz szobrát, mely V. Majzik Mária alkotása Egy kör sugarai mentén jeleníti meg a vers sorait Közepén egy bronzból készült Isten-alak látható Ünnepeken bronzharangok szólaltatják meg Erkel Ferenc művét A Himnusz szobra előlről A Himnusz szobra hátulról


Letölteni ppt "A magyar Himnusz A Himnusz Kölcsey Ferenc verse, mely egyben Magyarország nemzeti himnusza Ez Kölcsey legnagyobb hatású verse, 1823-ban írta szatmárcsekei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések