Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kulturális rendezvény

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kulturális rendezvény"— Előadás másolata:

1 Kulturális rendezvény
2010. január Kulturális rendezvény A Magyar Kultúra Napja alkalmából a „Magyar Művészeti Akadémia tiszteletadása Besenyszögnek” című festészeti, grafikai és építészeti kiállítását megnyitotta Prof. Emeritus Dr. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

2 Dr. Fekete György egy napja Besenyszögön
A Magyar Kultúra Napját január 22 óta ünnepeljük annak emlékére, hogy – egy kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon vetette papírra Szatmárcsekén a Himnuszt január 18-án hétfőn került megrendezésre Besenyszög községében a Magyar Kultúra Napja, melynek középpontjában a „Magyar Művészeti Akadémia tiszteletadása Besenyszögnek” című festészeti - grafikai - építészeti kiállítás állt. A Vehiculum-Ház volt a rendezvény első helyszíne Professzor Emeritus dr. Fekete György, a Magyar Művészeti akadémia tagja és képviselője a délelőtti órákban ismerkedett Besenyszöggel: látogatást tett a közintézményekbe, ismerkedett gyűjteményünkkel. Az ebédet Munkácsi György jegyző társaságában költötte, mely közben tovább ismerkedett az itteni élettel, az önkormányzattal.

3 Fekete György 1932. szeptember 28. -án született Zalaegerszegen
Fekete György szeptember 28.-án született Zalaegerszegen. Édesapja, Fekete Károly ( ) református lelkész volt Zalaegerszegen. Édesanyja, Rácz Katalin ( ) évi nyugdíjba vonulásáig tanítónőként dolgozott Komádiban, majd Budapesten. Bátyja, Károly (1930) a debreceni Református Hittudományi Akadémia dékánja, öccse, Tamás (1935) nyugdíjas könyvkereskedő. Fekete György 1957-ben végezte el a Magyar Iparművészeti Főiskolát, mestere Kaesz Gyula volt ban Munkácsy-díjban, 1978-ban TV-nívódíjban részesült ben az érdemes művész címet ban a Magyar Művészeti Akadémia arany oklevelét kapta meg. Az Iparművészeti Főiskola befejezését követően az ÁÉTV-ben irányító tervező. (1964-től szabadfoglalkozású iparművész.)

4 A magyar kultúra napjának egyik szellemi atyja, mivel 1989-ben részt vett a nemzeti megújulást célzó program kialakításának munkálataiban. Ebéd után múzeumpedagógia bemutató foglalkozást tartott Benedek Péterné Boros Katalin, melyen a közönségteremben kiállított művek elemzése után, a közben megbeszélteket, megfigyelteket alkalmazva a gyerekek kreativitásukra épülő feladatokat oldottak meg - Mit mesél a vonal? - címmel. A rendezvény a Wesniczky Antal Művelődési Ház kistermében folytatódott A 8. osztályosok részvételével és Fekete György közreműködésével Molnár Melinda bemutató foglalkoztatást tartott Vallási szimbólumok keresése a kiállítás anyagában címmel. 16 órakor kezdődött a Himnusz ünnepe a Wesnicky Antal Művelődési Ház nagytermében.

5 A rendezvény programja:
• Megjelentek köszöntése: Danyi Gyuláné a Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár vezetője A Himnusz - éneklése Kölcsey Ferenc Himnuszát szavalta- Kiss Tünde Köszöntő beszéd – Munkácsi György jegyző A Magyar Kultúra Napjáról… Beszédet mondott: Prof. Emeritus Dr. Fekete György akadémikus A magyar kultúra ápolása községünkben Bemutatja: Kiss Ernőné iskolaigazgató

6 Műsor: Zene – néptánc - próza Előadták a Chiovini Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói és a Chiovini Női Kamarakórus „A Magyar Művészeti Akadémia tiszteletadása Besenyszögnek” című festészeti – grafikai – építészeti kiállítás megnyitója Megnyitotta: Prof. Emeritus Dr. Fekete György akadémikus A múzeumpedagógiai foglalkozások folyamatosan az iskolai tanórák részeként folynak. Ezek a foglalkozások a kiállított építészeti – grafikai -és festészeti technikájú képek kiállításához kapcsolódnak.

7 Múzeumpedagógiai foglalkozás
A Magyar Művészeti Akadémia időszakos kiállításához kapcsolódó: Mit mesél a vonal? (Hangulatvonalak) Keresztény szimbólumok

8 Csigacsinálás az Őszikék Nyugdíjas Klubbal
Közösségi foglalkozás Csigacsinálás az Őszikék Nyugdíjas Klubbal A nyugdíjas klub hölgy tagjai tanították praktikákra az iskola érdeklődő tanulóit. Az így készített tészta a tervezett disznóvágáson főzött orjaleves betétjévé vált. Ez a tevékenység indította el a Paraszti Praktikák Programját.

9 Formális oktatás Technika óra
Burgonya felhasználás módjai a gyakorlatban is: étel és keményítő készítése

10 Ismerkedés a XX. század polgári társadalmának történetével.
Formális oktatás Történelem óra Ismerkedés a XX. század polgári társadalmának történetével.


Letölteni ppt "Kulturális rendezvény"

Hasonló előadás


Google Hirdetések