Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zenei műszavak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zenei műszavak."— Előadás másolata:

1 Zenei műszavak

2 Zenei műszavak Minden tudományág, művészeti ág, újabban a számítástechnika; a mezőgazdaság, azon belül az állattartás, de még az egyes mesterségek, szakmák, továbbá sport, vallás, stb. nyelvhasználatában vannak sajátos jelentéssel bíró szavak. A zeneművészet többnyire olasz eredetű szavakat használ, de vannak német, francia, orosz, és természetesen latin eredetű műszavak is. A legfontosabbakat ABC sorrendben adom meg, melyek segítenek az egyes szimfónia-tételek előtt megjelölt tempó értelmezésében. A dokumentumokban előforduló és értelmezésre szoruló szavakat a tárgymutatóban találjuk. Könyvjelző-rendszer segíti a gyors elérést/visszatérést. Alapvető szabály, hogy ha idegen szóba ütközünk, s nem ismerjük jelentését, azonnal nézzünk utána jelentésének; vagy az idegen szavak szótárában, zenei lexikonban, zenei műszótárban stb.

3 Zenei műszavak A tempójelzésekről
A zenében az egyes tételek tempóját olasz szavakkal határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy milyen gyorsan, illetve milyen lassan kell előadni a tételt. A tempó szó jelentése: idő. A tempó a zenében a hangjegyek időtartamának abszolút meghatározását jelenti. Egy német mechanikus, Mälzel, J. N ban megszerkeszti a metronómot, mely a nemzetközi gyakorlatban ma is használatos, és a tempóegység beállításának eszköze.

4 Zenei műszavak A tempóra vonatkozó leggyakoribb szavak:
Adagio – igen lassan Adagio molto – nagyon lassan Andante – lépve, járva Andantinó – lassacskán Larghetto – kissé szélesen (Andantinonál lassúbb) Allegro – vidám, gyors (szó szerint) Allegro ma non troppo – nem nagyon gyorsan Allegro vivace – igen gyorsan és élénken Allegro con fuoco – tüzes gyorsasággal Presto – nagyon gyorsan, sebesen Presto possibile – a lehető leggyorsabban, amilyen gyorsan csak lehet

5 Zenei műszavak További, tempóra vonatkozó műszavak jelentése
assai – nagyon meno - kevésbé brio - élénk moto - mozgás cantabile – énekelve 1 molto – nagyon con – val. vel mosso – mozgalmasan, élénken ma - de non – nem /tagadószó/ maestoso – méltósággal, poco – kissé, nem nagyon emelkedettséggel, fenségesen sostenuto – vontatottan, kimérten troppo - nagyon vivace – élénken, gyorsan 1 Ahol ez a műszó szerepel, ott mindig bensőséges, érzelmes muzsikát írt Beethoven. A sostenuto és a vivace műszó legtöbbször önállóan áll a tétel tempójelzéseként.

6 Zenei műszavak Az egyes szimfóniatételek előtt szereplő tempóelőírásokról. Egy példa: I. szimfónia I. tétel: Adagio molto, 4/4 – Allegro con brio 2/ II. tétel: Andante cantabile con moto III. tétel: Menuetto. Allegro molto e vivace IV. tétel: Adagio. – Allegro molto e vivace Magyarul: I. tétel - Nagyon lassan 4/4 – Élénken, gyorsan, hévvel 2/2 II. tétel - Dallamdús, énekszerű III. tétel - Igen gyorsan , élénken IV. tétel - Lassan. Igen gyorsan. élénken


Letölteni ppt "Zenei műszavak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések