Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Franz Schubert.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Franz Schubert."— Előadás másolata:

1 Franz Schubert

2 1797. január 31. Bécsben született
1797. január 31. Bécsben született. Bár nagyon fiatalon halt meg, több mint hatszáz romantikus dalt, több szimfóniát, szonátát, vonósnégyest, operát és egyéb darabot írt. Dallamok és líricizmus iránti természetes érzékenységével Schubert a XIX.század legtehetségesebb zeneszerzői közé tartozik. Élete során nem volt kimondottan elismert, de 31 éves korában bekövetkezett haláláig több mint 100 műve már megjelent nyomtatásban. Nem tudott állandó megélhetést biztosítani magának, leginkább barátai támogatták illetve apja alkalmazásában állt. Őt tartják a bécsi klasszicizmus utolsó mesterének, ill. az első romantikus zeneszerzőnek.

3 Schubertet ötéves korában kezdte rendszeresen képezni apja
Schubertet ötéves korában kezdte rendszeresen képezni apja. Hatéves korától járt a himmelpfortgrundi iskolába, ahol élete pár legvidámabb évét töltötte. Ekkor kezdődött zenei képzése is. Apja tanította a hegedűjáték alapjaira, bátyja, Ignaz pedig a zongorára (értsd: a zongora elődjére, a pianofortéra). Hétéves korára már kinőtte tanárait és a lichtenthali templom kórusvezetője, Michael Holzer kezeibe került. Úgy tűnik, hogy Holzer leckéi kimerültek a csodálat kinyilvánításában, és a gyerek többet profitált egy barátságos asztalosnövendéktől, akinek révén egy hangszerraktárban az otthoninál lényegesen jobb zongorán gyakorolhatott. Korai képzésének sikertelen jellege annál komolyabb volt, mivel akkortájt egy zeneszerzőnek kevés esélye volt a sikerre, ha előadóként nem tudott hatni közönségére, ehhez viszont oktatása nem volt elégséges.

4 Művei: kb. 600 romantikus dal, kamaraművek,8 szinfónia,daljátékok,misék és zongora rapszódiák.
Legismertebb műve az Ave Maria.

5 1823-ban jelent meg Schubert első dalciklusa, a Szép molnárlány
1823-ban jelent meg Schubert első dalciklusa, a Szép molnárlány. A későbbi Téli utazás ciklussal együtt ők képviselik a csúcsát mind Schubert munkájának, mind a német dalnak általában.  1824.tavaszán írta a csodálatos F-dúr oktettet, majd nyáron visszatért Zselizre, ahol rabul ejtette a magyaros stilus.

6 Töretlen alkotókészsége ellenére Schubert egészsége romlott. 
A tífusz végzett vele, bár egyéb lehetőségeket is felvetettek.  1828. november 19-én, 31 éves korában halt meg!!!

7 Üdv ;) By: Dóri Emese Kristóf


Letölteni ppt "Franz Schubert."

Hasonló előadás


Google Hirdetések