Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése"— Előadás másolata:

1 1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése
Az angol reneszánsz Anglia a16. század végéra Európa nagyhatalmává vált. A spanyolok vetélytársa- 1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése Ezáltal óriási hatalomra tesz szert a tengeren és elkezdődik a gyarmatosítás- virágzó korszak veszi kezdetét

2 A kultúra század végi virágzó korszakát angol reneszánsznak nevezzük
Irodalomban a vezető műfaj a dráma.

3 William Shakespeare (1564-1616)
Az újabb kori európai irodalom legismertebb drámaírója. Életéről nem sokat tudunk, az adatok gyakran hiányosak és pontatlanok. Születési helye: Stratford-upon-avon 18 évesen feleségül vette a nála 8 esztendővel idősebb Anne Hathawayt (3 gyermekük született)

4 1585 k. elhagyta városát és Londonba költözött, ahol kapcsolatba került a színházzal
1599. Megépült a Globe Színház, melynek főrészvényese volt (időközben meg is gazdagodott) Élete végén felhagyott a drámaírással, visszatért Stratfordba, itt is halt meg 1616. április 23-án, születésnapján

5 Pályája: Szakasz (1590-1600) Kb. 22 darab - Királydrámák
Tragédiák (pl. Rómeó és Júlia) Vígjátékok (pl. Vízkereszt, Szentivánéji álom, Ahogy tetszik) Szonettek (téma: barátság és szerelem)

6 2. Szakasz ( ) Világszemlélete komorabbá vált (Erzsébet halála) Főként tragédiák pl. Julius Caesar, Hamlet, Macbeth + új drámatípus: Téli rege, A vihar 1623. Volt színésztársai ekkor adták ki drámáinak gyűjteményét

7 Shakespeare színpada Jell.: - A kkori színjátszásból ered.
Cél: igyekeztek mindent megmutatni a nézőnek Az ókori hármas egységet nem ismerte Helyszín: templom→templom előtti tér (oka: egyre több világi elem)

8 A dráma 3 típusa Misztérium
=Bibliai történetet adtak elő, minél teljesebb formában (több száz szereplő, akár 40 napig is eltartott) 2. Mirákulum = szentek életét, csodáit, tetteit adta elő 3. Moralitás =megszemélyesített jellemvonások, erények és bűnök szerepelnek (Gőg, Kapzsiság stb.)

9 Színpadtípusok Kkor jell. : állandó helyszínváltás Szimultán színpad
40-50 m.elnyúló 6-8 m. széles több szint- egymás alatt, mellett pl. Pokol, Menny, Föld 2. Processziós színpad Egy utca hosszúságú színpad, a közönség vándorolt 3. kocsi- színpad Itt a kocsi gördült, a közönség állt egy helyen (→mai forgó színpad)

10 A Globe beosztása Jell: hármas beosztás
A színterek gyors váltakozása miatt Előszínpad = benyúlt a közönség közé (sok szereplőt felsorakoztató jelenetek pl. csatajelenetek) 2. Hátsó színpad = a szobában játszódó jelenetek (pl. kriptajelenet) 3. Erkély =(pl. erkélyjelenet)

11 A Globe

12

13 Nem volt díszlet Nem voltak felvonások A közönség szenzációéhségét kielégítették: sűrű gyilkosságok fényes ruhák látványosság Női szerepeket is a férfiak játszották


Letölteni ppt "1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések