Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ZICHY MIHÁLY.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ZICHY MIHÁLY."— Előadás másolata:

1 ZICHY MIHÁLY

2 Zichy Mihály Emlékmúzeum

3 Múzeum A vidék egykori földbirtokosai a nemesi Zichyek, a Zalához közeli Zics községből települtek át a XIX. század elején. A jelenlegi egyszintes nemesi kúria 1820 körül épült, amelynek északi szárnyához a festőművész építtetett egy “L” alakú toldást, műterem céljából. A Zichy Mihály Emlékmúzeumot 1927-ben alapította a család, az egykori műtermet berendezve, a művész hagyatékából. Jelenleg a kastélynak majdnem az egészét a múzeum teszi ki, nyolc egymásba nyíló terjedelmes szoba, sőt az épület hátsó traktusában él a művész dédunokája, akinek lakása magánmúzeumként is szolgál.

4 Emléktábla

5 Életrajz 1827. október 14-én született a Somogy megyei Zala községben.
szigorú anyja, jogászi tanulmányokra kötelezte A jogot Pesten kezdte tanulni, miközben egyidejűleg 1842-ben, Marastoni Jakabnál kezdett festést és rajzolást tanulni. Anyja rövidesen átiratta a Bécsi Jogi Egyetemre, de a fiú kijátszva őt, titkon a Bécsi Művészi Akadémiát látogatta. Onnan átment a Waldmüller professzor magániskolájába, s 1845-ben már a mesterének helyettesévé lett

6 Az 1846-os olaszországi tanulmányútján feltöltődött
1848. januárjában Oroszországba költözött a cár udvarába, egyetlen tanítvány, Katalin főhercegnő művészi képzése céljából. Megbetegedett, nyomorgott, az itthoniak elől eltitkolva családot alapított. Házassága törvénytelen volt, mert nem tért át a görögkeleti vallásra, s úgy kelt egybe Ersoff Alexandrával, akitől négy gyermeke született.

7 1873-ban Párizsba helyezte át otthonát.
Rövidesen belekerült az ottani társadalmi és művészi élet forgatagába. Victor Hugó és az ifjabb Dumas, valamint Gustav Doré barátja lett.

8 férfias nyíltságára, bátor egyenes lelkűségére nincs itthon semmi szükség...
Már fiatal korában mellőzték, amennyire csak lehetett. Nem tetszett szabadelvűsége...(de) ő tapasztalt világfi és bölcs művésze az életnek, jól tudja, hogy egy jövendő nemzedék igazságot fog neki szolgálni”.

9 Halála Zichy Mihály 1906-ban, 79 éves korában halt meg, a halálát tüdőgyulladás okozta. Holttestét elhozták Szentpétervárról és Budapesten a Kerepesi temetőben temették el. Sírját Stróbl Alajos alkotta Zichy mellszobor díszíti. Grúzia fővárosa, Tbiliszi is szobrot állított néki.

10 Godebski: Zichy mellszobra

11 Skót fáklyatánc

12 Madách: Az ember tragédiája

13 Arany illusztrációk

14

15

16

17

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "ZICHY MIHÁLY."

Hasonló előadás


Google Hirdetések