Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a"— Előadás másolata:

1 Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
Erdély fénykora

2 Bethlen Gábor 1580-1629 Erdélyi fejedelem:1613-1629
Magyar király: Bethlennek az akkori fejedelem elől török földre kellett menekülnie. Később Bethlen a török had kíséretében visszatér Erdélybe. Az országgyűlésen megválasztották az új fejedelemnek. Bethlen korában élte Erdély a fénykorát. Bethlennek kiváló nyelvtudása és tárgyalókészsége volt.

3 Erdély felvirágzása Külföldről iparosokat és bányászokat hívott
Megtiltotta hogy az értékesebb árucikkeket kivigyék az országból (pl.:arany,só), ezekkel csak a Bethlen által megbízott emberek kereskedhettek. Ezekből a kereskedelmekből a kincstár gazdagodott. A pénz egy másik részéből Gyulafehérváron építettek fejedelmi udvart. Bethlen semmivel sem volt különb a többi európai uralkodóktól. A bevétel többi részén a hadseredet bővítette melyre később szüksége volt.

4 A harmincéves háború 1618-ban kitört a harmincéves háború a Habsburgok és a protestánsok között. A háború Csehországban kezdődött. Bethlen a Habsburgok ellen akart szövetséget kötni, hogy egyben legyen az Erdély fejedelme és Magyarország királya és így az egyesített ország kiűzze a törököt. Bethlen csapatai folyamatos győzelmeket arattak így Magyarország északi része a kezébe került. Bécs megszegte a bécsi-békét és üldözni kezdte a protestánsokat. További országok keveredtek bele a csatába:Németország, Csehország, Franciaország, Svédország, Dánia és persze az erdélyi fejedelemség.

5 Ez az újkor legnagyobb csatája
Bethlennek továbbra se sikerül Magyarország trónjára, mert a Habsburgok ellenfelei nem tudták támogatni őt Bethlen a hadjáratai során védelmezte a protestánsokat Bethlen békét kötött, melyben megerősítették a bécsi békét és már Magyarországon se lehetett üldözni a protestánsokat. Továbbá 7 magyar vármegye a fejedelem birtokába került. A fejedelem iskolákat,nyomdákat hozott létre. A protestáns iskolákat kollégiumnak nevezték és ezekben a kollégiumban híres tanárok tanítottak. Bethlen nem tűrte a katolikusok üldözését

6 I. Rákóczi György Bethlen meghalt és a trónjára I. Rákóczi György ( ) került. György folytatta Bethlen munkáját és a protestánsokat is ugyanúgy védte. Akkor indított a Habsburgok ellen háborút amikor a 30 éves csatában vereségeket szenvedett. A béke ismét Erdélynek és a protestánsoknak kedvezményezett.

7 A fejedelemség hanyatlása
A következő fejedelem II. Rákóczi György ( ) tönkretette elődjei munkáját. Háborút kezdeményezett Lengyelország ellen a török engedélye nélkül. A szultán féltékenységből bosszúra szomjazott ezért a tatárokat és a szövetségeseit Erdély ellen küldte. Leégették Erdély földjeit és kb.20 ezer foglyot ejtettek. A fejedelemség legfontosabb várát, Váradot is elfoglalták. A csatában meghalt a fejedelem is.

8 Élet az Erdélyi fejedelemségben
Ellentétben több nyugati országgal itt szokás volt a rendszeres fürdés,tisztálkodás. Ennek ellenére az emberek mégsem voltak egészségesebbek. A főurak a gyermekek nevelésére igen nagy gondot fordítottak. Később otthon tanítatták őket, csak nagyobb korukban jártak iskolába. A szegény családoknál sokszor előfordul hogy a gyerekek még a felnőttkort sem élik meg, és akik túlélik korán elkell menniük dolgozni.

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a"

Hasonló előadás


Google Hirdetések