Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

(1272-1290).  Gyermekként került a trónra a hatalom a bárók kezébe került.  Az egymással harcoló birtokosok, falvakat, városokat égettek fel.  Király.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "(1272-1290).  Gyermekként került a trónra a hatalom a bárók kezébe került.  Az egymással harcoló birtokosok, falvakat, városokat égettek fel.  Király."— Előadás másolata:

1 (1272-1290)

2

3  Gyermekként került a trónra a hatalom a bárók kezébe került.  Az egymással harcoló birtokosok, falvakat, városokat égettek fel.  Király kísérlete hatalmának visszaszerzésére: a nemességre és az egyházra támaszkodott (a bárókkal szemben)  Egyháziak összehívták,,az országlakosok” gyűlését 1277-ben. Ahol kötelezték a bárókat királyuk tekintélyének tiszteletben tartását.  Király egyetlen komoly támasza: kunok (anyja kun leány volt)

4  1278. Morvamezei csata - kun csapatokkal, Habsburg Rudolffal szövetségben - legyőzte a cseh uralkodót: Ottokárt  Azonban az országba érkező pápai követ kényszerítette Lászlót a kunok erőszakos megtérítésére.  Kunok lázadását a bárók verték le (1282)  A meghasonlott király pogány szokásokat vett fel.  Kun bérgyilkosok 1290-ben meggyilkolták. (örökös nélkül hunyt el)


Letölteni ppt "(1272-1290).  Gyermekként került a trónra a hatalom a bárók kezébe került.  Az egymással harcoló birtokosok, falvakat, városokat égettek fel.  Király."

Hasonló előadás


Google Hirdetések