Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Johannes Brahms 1833.május.7-Hamburg 1897.április.3-Bécs.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Johannes Brahms 1833.május.7-Hamburg 1897.április.3-Bécs."— Előadás másolata:

1 Johannes Brahms 1833.május.7-Hamburg 1897.április.3-Bécs

2 Élete  Hamburgban született Johann Jakob Brahms második gyermekeként.Német származású.Johannes Brahms, a 19.századbeli német zene kimagasló alkotója zenészcsaládból született Hamburgban, de élete legnagyobb részét Bécsben élte le. Kortársai kiváló pianistának ismerték el, és nem méltányolták eléggé alkotó munkásságát. Brahms tudatosan fordult szembe a romantikus zenei irányzattal, melyet formabontónak tartott, eszményeit a nagy klasszikusokban kereste. Ezért ellenfelei őt Liszt és Wagner, nemkülönben Schumann által megindított zenei reformmozgalmak ellenzőjének tekintették.

3 Fiatalkora, tanulmányai  1840-ben zongoraórákat kezdett venni Wilhelm Cossel zongoratanárnál, aki három évvel később átengedte saját kiváló mesterének, Eduard Marxsennek. Rögtön megmutatkozott játékosi és alkotói tehetsége is. Tizenhárom éves korában a közeli dokknegyed bárjaiban játszik élelemért, meg némi bérért. A közönséges környezet egész életére nyomot hagyott benne.

4 Tizenhét éves korában megismerkedik Reményi Ede magyar hegedűművésszel. Reményi egyike volt azoknak, akiknek a szabadságharcban való részvételükért menekülniük kellett.Brahms Reményi Ede kísérője lett, 1852 elején közös hangversenykörútra is indultak. A körút során megismerkedik Joachim Józseffel, aki első hegedűsként a hannoveri királynál szolgált.

5 Brahms az ötvenes években alkotta meg első nagyobb szabású művét, az 1. (d-moll) zongoraversenyt, amelyet eredetileg két zongorára alkotott, ámde a mondanivaló súlya versenymű- formát követelt meg. A mű ősbemutatóján megbukott, mivel a közönség eleinte nem tudott mit kezdeni az alapvetően archaikus Brahms-stílussal, csak később fedezték fel a zene értékeit, s így a mű is csak idővel nyerte el a neki járó elismertséget.

6 Művei:Szerenád Nr. 1, D-dúr, op. 11 (1860), Változatok egy Haydn-témára, op. 56a (1874), 21 magyar tánc (két- és négykezes zongorára, valamint Brahms által átírva zenekarra) Elhunyt: Bécs, 1897. április. 3

7 Készitette: Tallos Trisztán Kisutcai Flórián Fleisz Szabina


Letölteni ppt "Johannes Brahms 1833.május.7-Hamburg 1897.április.3-Bécs."

Hasonló előadás


Google Hirdetések