Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zala okt Szentpétervár február 28.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zala okt Szentpétervár február 28."— Előadás másolata:

1 Zala 1827. okt. 14. - Szentpétervár 1906. február 28.
Zichy Mihály Zala okt. 14. - Szentpétervár február 28.

2 Élete Zichy egyben festő, grafikus és illusztrátor. A magyar romantikus festészet egyik kiemelkedő alakja. Cári udvari festő, tanulmányait több helyen végzi. Sok helyen megfordul akár tanulmányai, akár munkái miatt. 10 évesen Veszprémben tanul, 2 évvel később Budapesti Piarista Gimnázium tanulója lett. 13 évesen megismerte Tikos Albertet, akinek a műtermében megismerkedett a festészet csodáival. 1840 körül készített önarcképet, melyet humorral fűszerezett 1842-ben jogtanulás közben Jacopo Marastoninál tanult festeni 1844-ben fejezte be Bécsben jogi tanulmányait Bécsi akadémia visszautasítja ott tanulási kérését,DE megismerkedik következő mesterével Waldmüllerrel Ezek után első képe: Meggyógyult, avagy imádkozó kislány 1846 megalkotta a Haldokló lovag és a Trubadúr festményét 1847-ben Koporsólezárás Ezekben az években több vallási kompozíciót festett, pl.:Keresztlevétel 1846 itáliai tanulmányutat tett

3 1847-48 telén kerül Szentpétervárra, a cár rokonának rajztanára lett
Több hónapos utukon velük tart, de a magyar forradalom és Szabadságharc miatt megszakad az udvarral a kapcsolata Nehéz megélhetés következtében születnek meg: a Táncosnő, az Öregasszony, V. Vilje báró portréja 1849: Batthyány Lajos arcképe 1852 Feltámadás, Krisztus a keresztfán 1853-ban az orosz cár megrendelésére egy gatcsinai vadászatról rajzsorozatot készített és ezzel elnyerte az udvari művész címet. 1856 II. Sándor cár koronázási ceremóniájáról készít képeket 1869 kiállítást tartottOrgyílkos, Münchausen báró, Udvarlás, Kísértés 1871 nyarát utazásokkal töltötte, találkozik Wagnerrel, megismerkedik Munkácsival Zichy mint udvari festő több mint 500 képet alkotott, az udvari életről Párizs: tagja lett a Mirliton művészegyesületnek 1874 Fáklyatánc, Búcsúcsók, Kleopátra éje Petőfi kötet illusztráció elhagyja Velencét Grúzia fővárosába megy, kirándulásokat tesz a Kaukázusban: a Terek ajándéka, a Sellő, az Angyal83 visszatér Pétervárra kapcsolatot tart hazai művészekkel, pl.: Székely Bertalan 1906 feb. 28.-án éjjel vesztette életét.

4 Mentőcsónak Zichy 19 éves volt mikor ezt a képet készítette. Mestere a realista emberábrázolás híve volt. Az alakokat előtérbe hozta egy nem igen mindennapi témához kapcsolva. Az alakok a bécsi biedermeier festészet jellegzetes figurái.

5 Ember tragédiája A képen a második szín, a paradicsom látható, mikor Lucifer megkísérti őket. Lucifer az Úr elleni lázadásra uszítja őket, hogy egyenek a tiltott fa gyümölcséből.

6 A Démon fegyverei (A rombolás géniuszának diadala)
Zichy ennél a képnél sötét színeket használ, az ég vérvörös, a cselekmény hangulatát ábrázolja. A háttérben viharfelhők, s központban a Démon széttárt szárnyakkal. A mű hátterében konkrét politikai esemény áll, de a mű mégsem történelmi festmény. A képen található a pápa és Krisztus rejtett alakja is.

7 Még néhány műve Tetemrehívás A trubadúr Harcdöntő párbaj

8 Források: Wikipédia, Google, mek.oszk.hu
Vége Források: Wikipédia, Google, mek.oszk.hu


Letölteni ppt "Zala okt Szentpétervár február 28."

Hasonló előadás


Google Hirdetések