Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Paulay Ede Tokaj, 1836. márc. 2 - Budapest, 1894. márc. 12.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Paulay Ede Tokaj, 1836. márc. 2 - Budapest, 1894. márc. 12."— Előadás másolata:

1 Paulay Ede Tokaj, 1836. márc. 2 - Budapest, 1894. márc. 12.

2 Életpályája 1851-ben Kassán, álnéven lett színész. Társulatai: - 1854 szeptemberétől a Láng Boldizsár által vezetett társulat tagja lett, novembertől már saját néven játszott. - 1856 májusától a Havi-Hegedüs társulatnál szerepelt, - 1858 márciustól a Latabár Endre társulat tagja volt. - 1861 szeptemberétől a Follinus János-féle társulatban szerepelt Kolozsváron, majd Marosvásárhelyt és Nagyváradon. Színészként, majd rendezőként a kolozsvári színház állandó tagja volt 1860 és 1863 között. -1863 augusztusában meghívták a budapesti Nemzeti Színházba, ahol a Hamlet, Bánk bán, Rang és mód, Seneterre marquis előadásokban sikeresen szerepelt, és szeptember 1-től nejével, Gvozdanovits Juliával együtt szerződtették. - 1868-ban rendező lett a Nemzeti Színházban. Első bemutatója az Arany János fordította Hamlet első színpadra állítása volt.

3 1873 márciusában az egyik súgója tréfálkozott Paulayval. Ő a méltatlannak vélt ugratás következtében a súgót megverte rendezői tevékenységét azonnali hatállyal be kellett fejeznie. Szigligeti Ede 1878. január 19-én bekövetkezett halála után ő lett a Nemzeti Színház drámai igazgatója, és ezt a posztot haláláig töltötte be. Érdemei, tisztségei, elismerései: 1881-ben megkapta őfelségétől a Ferenc József-rend lovagkeresztje kitüntetést. 1888-ban az Írók és Művészek Társaságának elnöke lett. Az 1893-ban újjáalakult Színművészeti Akadémiának ő volt az első igazgatója. Kijavította és fölelevenítette a régibb magyar drámai irodalom elavult nyelvű, de még hatást ígérő darabjait.

4 Csongor És Tünde Vörösmarty Mihály Csongor És tündét színpadon életében nem láthatta. 1879-ben december 1-jén Paulay Ede rendezte meg először a Nemzeti Színházban. Az előadás kísérőzenéjét Erkel Gyula szerezte. A dráma 1830-as keletkezése után 49 évvel megrendezett ősbemutatót, melyet Vörösmarty születésének 79. évfordulóján tartottak Így indokolta Paulay: „lehetetlen, hogy ma, midőn nyelvünk a társadalom minden részében elfoglalta jogos uralkodását, ne volna meg az érzék ama tömérdek szépség iránt, mely e műből áradoz.”

5 Szereplők a Csongor és Tündéből

6 Nagy Imre(Csongor) ( Pest, 1849. november 1. – Budapest, 1893. szeptember 5.) magyar színművész, rendező, a Színiakadémia tanára. Keresztapja Kossuth Lajos volt, akit példaképének tartott. Gyönyörű alakja színpadra termett. Hangja behízelgő, mégis férfias volt. Az utolsó hősszerelmesként tartották számon. A sors minden jóval elhalmozta, talán éppen ezért vetett véget önkezével életének az első csalódás után.

7 Néhány rendezése: Szophoklesz: Antigoné Euripidesz: Küklopsz Herczeg Ferenc: A dolovai nábob lánya Shakespeare ciklus: - Hamlet, Szentivánéji álom, Coriolanus, Rómeó és Júlia, Július Goethe: Faust Néhány fordítása: Schiller: Ármány és szerelem Sardou: Odette Sardou: Fedora Néhány szerepe: Schiller: Ármány és szerelem – Ferdinand hakespeare: Hamlet - Hamlet Shakespeare: Rómeó és Júlia - Paris

8 Paulay Ede Rajza

9 Köszönjük a figyelmet Készítették: A Minerva csapat: Kiss Zsanett Forgó Ágnes Kecskés Anita Vincze Violetta


Letölteni ppt "Paulay Ede Tokaj, 1836. márc. 2 - Budapest, 1894. márc. 12."

Hasonló előadás


Google Hirdetések