Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban."— Előadás másolata:

1 Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban.

2 A magyar színház épületét Pest vármegye alispánja, Földváry Gábor határozott intézkedésének köszönhetően a Grassalkovich Antal által adományozott Kerepesi úti telken kezdték építeni 1835- ben, és 1837. augusztus 22-én nyitották meg Pesti Magyar Színház néven. Színháztörténet

3 Miután 1908-ban a főváros végleg megtagadta a nyitási engedélyt, a társulat számára „átmenetileg” a Blaha Lujza téri Népszínházat bérelték ki. Később az az épület is a Nemzeti Színházéhoz hasonló sorsra jutott: lebontásáról 1963- ban döntött a kormányzat, mivel az épülő metró - állítólag - statikailag meggyöngítette. A társulat 56 éven át játszott abban a színházban, azután átmenetileg a Nagymező utcába, a mai Thália Színház épületébe költözött.

4 2000. augusztus 1-jén létrejött a Nemzeti Színház Rt., élén – így a színházén is – Schwajda Györggyel, akinek feladata a Nemzeti Színház épületének felépítése volt. Az építkezés 22%-ban közadakozásból, 78%-ban központi költségvetési forrásból épült fel. A Nemzeti Színház 2002. március 15-én nyitotta meg kapuit Budapest IX. kerületében a Bajor Gizi park 1. szám alatt. A színház Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költemény díszelőadásával nyitotta meg kapuit.

5 Paulay Ede, lőcsefalvai színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító, a budapesti Nemzeti Színház főigazgatója, a Kisfaludy Társaság tagja. 1879. december 1- jén került sor aCsongor és Tünde bemutatójára a Nemzeti Színházban.

6 A rendező maximális látványosságra törekedett ezért a költemény mesés vonásait emelte ki. A dráma 1830-as keletkezése után 49 évvel megrendezett ősbemutatót, melyet Vörösmarty születésének 79. évfordulóján tartottak, így indokolta Paulay: `lehetetlen, hogy ma, midőn nyelvünk a társadalom minden részében elfoglalta jogos uralkodását, ne volna meg az érzék ama tömérdek szépség iránt, mely e műből áradoz.`

7 A szereplők cserélődtek csak Jászai Mari alakított benne mindvégig a rút és gonosz démont Mirigyet alakítva. Paulay rendezését még 37 évig játszották a Nemzeti Színházban évente egy két alkalommal.

8 Köszönöm a Figyelmet!


Letölteni ppt "Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések