Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Wolfgang Amadeus Mozart

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Wolfgang Amadeus Mozart"— Előadás másolata:

1 Wolfgang Amadeus Mozart
(Salzburg) – (Bécs)

2 Élete és művei 1. Zenei tehetsége korán megmutatkozott, első zeneműveit hatévesen improvizálta. Édesapja, Leopold Mozart a salzburgi érseki udvar muzsikusa mindent megtett annak érdekében, hogy fia minél alaposabb zenei képzésben részesüljön. Apja hosszú koncertkörutakat szervezett gyermekei számára, amelyek során a csodagyerekek a korabeli Európa szinte valamennyi jelentős zenei és uralkodói központjába eljutottak. Tizenegy évesen már egész estét betöltő vígoperát komponált, tizennégy évesen pedig megírta első operáját. Mozart az édesanyjával indult utolsó nagy koncertkörútjára, Párizsba. Párizsban nem sikerült állást találnia, ráadásul édesanyja megbetegedett és meghalt. Miután hazautazott, az érseki udvar muzsikusa lett. 1781-ben a müncheni városi színház felkérte, hogy komponáljon új operát a karneváli szezonra. Mozart elvállalta a feladatot, és megírta az Idomeneót, amely nagy sikert aratott. Hieronymous Colloredo érsek Bécsbe rendelte, majd többször is megalázóan bánt Mozarttal, aki ezt nem hagyta szó nélkül. Végül úgy megsértette a főpapot, hogy szó szerint kidobták az érseki palotából. Mozart ekkor végleg szakított a salzburgi érseki udvarral. Bécsben telepedett le, ahol elsősorban tanításból tartotta fenn magát ben feleségül vette Costanza Webert. Még ebben az évben bemutatta Szöktetés a szerájból című daljátékát, amely első komoly operasikere volt Bécsben.

3 Élete és művei 2. Mozart hasztalan próbált szert tenni jól jövedelmező állásra. Összeismerkedett Haydnnal, akinek hat vonósnégyesét ajánlotta. 1786-ban megírta a Figaro házasságát. A darab a szerzők elleni intrika miatt nem sokáig volt műsoron Bécsben, de Prágában nagy sikert aratott. 1787-ben Don Giovannit óriási sikerrel mutatták be Prágában, amely később Bécsben is nagy sikert aratott, ezért II. József császár új operamegbízást adott a zeneszerzőnek. Ennek az eredménye az 1790-ben bemutatott Cosi fan tutte lett. Még ebben az évben meghalt a császár, utódja, II. Lipót mellőzte Mozartot. Emanuel Schikaneder színházigazgató rendelt tőle új operát, aminek ő maga írta a librettóját, ez lett A varázsfuvola. Közben Prágából is felkérést kapott: operát rendeltek tőle II. Lipót cseh királlyá koronázására. Mozart eleget tett a kérésnek, minden más munkáját félbe hagyva megkomponálta a Titus kegyelmét, amely szép sikert aratott. Nem sokkal utolsó operája, A varázsfuvola bemutatója után ágynak esett. Egy rövid időre jobban lett, de november 20. után már nem volt képes elhagyni otthonát. December 5-én hajnali egy óra körül hunyt el.

4 jElentősége Osztrák klasszicista zeneszerző, zongorista, karnagy és zenepedagógus. Mozart rendkívül termékeny zeneszerző volt. Rövid élete alatt több mint hatszáz zeneművet vetett papírra, korának szinte minden zenei műfajában jelentőset alkotott. Írt miséket, operákat, oratóriumokat, kantátákat, orgona- és zongoraműveket, versenyműveket és szonátákat a legkülönfélébb hangszerekre, kamarazenei műveket, dalokat, balettet, színpadi kísérőzenét. Zenei stílusa ötvözte a 18. század második felének ízlésvilágát, miközben fokozatosan jellegzetesen egyéni arculatot öltött. A képek és a szöveg forrása:


Letölteni ppt "Wolfgang Amadeus Mozart"

Hasonló előadás


Google Hirdetések