Az Európa 2020 Stratégia hazai végrehajtása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közoktatási fejlesztések, pályázati lehetőségek
Advertisements

Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
A Kormány intézkedései és tervei
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Foglalkoztathatóság ösztönzése és a vállalati alkalmazkodóképesség fejlesztései a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 5. prioritásában 2014.
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Illés Dóra November 23. Generációk diskurzusa a regionális tudományról, Győr.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Foglalkoztatási Programok Főosztály
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Előrejelzés, az információ áramlása, a foglalkoztatás szintjének emelése TÁMOP / kiemelt projekt Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az Európa 2020 stratégia és 2014-es ajánlások
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
Milos Katalin- Főosztályvezető,
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az innovációs projektek támogatási lehetőségei a Gazdaságfejlesztési és Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban Pecze Tibor Csongor elnök.
Vállalkozások versenyképességének biztosítása az európai uniós forrásokkal Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Mérhető-e a fenntarthatóság? – Az Európa 2020 stratégia példája Fenntarthatóság és Magyarország 2025-ben SJTB Tudományos ülés, november 19.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Előadás másolata:

Az Európa 2020 Stratégia hazai végrehajtása Turóczy László főosztályvezető Nemzetgazdasági Minisztérium laszlo.turoczy@ngm.gov.hu

Az előadás tartalma Az Európa 2020 Stratégia uniós kontextusban A Stratégia hazai végrehajtásának eddigi lépései A végrehajtás jövőbeli menete

Az Európa 2020 Stratégia uniós kontextusban

A Lisszabon Stratégia és az Európa 2020 Stratégia összehasonlítása Lisszaboni stratégia: Túl sok és néha ellentmondó célkitűzés („karácsonyfa”) Eszközök hiánya Kormányzás: a„nyitott koordináció módszere” nem bizonyult elegendőnek Szankciók hiánya Elkötelezettség hiánya Európa 2020 STratégia: Kevesebb, fókuszáltabb célkitűzés Összehangoltabb eszközrendszer (bár saját eszközei most sem lesznek) Kormányzás: top-down megközelítés Európa szemeszter Integráltabb megközelítés: több gazdaságpolitikai, makro dimenzió nemcsak versenyképesség  társadalmi integráció Legfontosabb cél mindkét stratégia esetében: gazdaságpolitikák összehangolása, a versenyképesség és foglalkoztatás növelése

Az Európa 2020 Stratégia fő célkitűzése Okos („smart”), fenntartható („sustainable”) és befogadó („inclusive”) növekedés

Az Európa 2020 Stratégia keretében meghatározott EU-szintű számszerű célok A 20–64 évesek legalább 75 %-ának munkahellyel kell rendelkeznie; Az EU GDP-jének 3 %-át a K+F-re kell fordítani; Energia/klíma: ÜHG gázok kibocsátásának 20%-os csökk. Energiahatékonyság 20%-os növelése Megújuló energia részaránya 20%-os növelése Az iskolából kimaradók arányát 10 % alá kell csökkenteni, és el kell érni, hogy az ifjabb generáció 40 %-a rendelkezzen felsőoktatási végzettséggel; 20 millióval csökkenteni kell a szegénység kockázatának kitett lakosok számát

Európa 2020 zászlóshajó kezdeményezések prioritások Intelligens növekedés Fenntartható növekedés Befogadó növekedés Innovációs Unió Erőforráshatékony Európa Foglalkoztatás és készségek Mozgásban az ifjúság Szegénység elleni küzdelem Versenyképesség/ Iparpolitika Digitális Menetrend Egységes piac egy globális korszakban Európa 2020 finanszírozása

Új készségek új munkahelyekhez Európai munkaerőpiacok jobb működése, rugalmasság és biztonság érvényesülése Élethosszig tartó tanulás Megfelelő szerződési feltételek Aktív munkaerő piaci politika Társadalombiztosítás A megfelelő munkahelyhez a megfelelő képzettség megszerzése A munka minőségének és a munkafeltételek fejlesztése Részmunka, határozott idejű munka kérdése Nők foglalkoztatása Távmunka Munkahelyteremtés Megfelelő feltételek megteremtése Vállalkozások támogatása

Az Európa szemeszter menetrendje Január: a Bizottság Éves Növekedési Jelentése Február-március: EiT iránymutatása tagállamok számára Április közepe: a tagállamok benyújtják stabilitási és konvergencia, illetve nemzeti reform programjaikat Június: Bizottság javaslata az országspecifikus ajánlásokra Június: országértékelések, Ecofin ajánlások a makrogazdasági és költségvetési politikákról, EPSCO ajánlások a foglalkoztatásról Június vége: EiT elfogadja az országspecifikus ajánlásokat Cél: Stabilitási és Növekedési Egyezmény és az Európa 2020 Stratégia összehangolása a programokról kiadott tanácsi vélemények/ajánlások közvetlen inputként szolgálnak a következő évi költségvetések megtervezéséhez.

Az Európa 2020 Stratégia hazai végrehajtásának eddigi lépései

Nemzeti Reformprogram benyújtásának menete 2010. november  előzetes Nemzeti Reform Program (Nemzeti Intézkedési Terv) benyújtása Számszerű célok rögzítése A dokumentumot november 7-én a Kormány elfogadta 2011. április: végleges Nemzeti Reform Program benyújtása  mindkét dokumentum benyújtását komoly egyeztetések, a végleges Programot még társadalmi konzultáció is megelőzte

Nemzeti Reform Program szerkezete Középtávú makrogazdasági előrejelzés (rövid összegzés a Konvergencia Program alapján) Növekedést segítő szerkezeti reformok bemutatása (a Széll Kálmán Terv alapján) 3. Öt célkitűzés és az azok elérését segítő intézkedések bemutatása Mellékletek: Intézkedések részletes bemutatása Társadalmi konzultáció menete Végrehajtás, monitoring NRP és az Euro Plusz megállapodás kapcsolata

Nemzeti Reform Program szerkezete, tartalma Megfelelő és hiteles válasz a szerkezeti problémákra: hosszú távú szerkezeti reformok; gazdasági növekedés dinamizálása; foglalkoztatás bővítése; az államadósság fenntartható szintre mérséklése. Célok elérését segítő intézkedések: 2012-ig szóló vagy folyamatban lévő intézkedések Finanszírozása: nagy hányada uniós forrásokból (TÁMOP, TIOP, ROP) Összhangban: Széll Kálmán Terv Új Széchenyi Terv Konvergencia Program Operatív Program

2020 A számszerű nemzeti vállalások Foglalkoztatási ráta 75%-ra emelkedik K+F szintje a GDP 1,8%-ra nő Megújuló energiaforrások részaránya 14,6%-ra nő Energiahatékonyság 10%-os növelése ÜHG kibocsátás legfeljebb 10%-os növelése 2005-höz képest Felsőfokú, ill. annak megfelelő végzettségűek aránya a 30-34 éves népességen belül 30,3% -ra nő A korai iskolaelhagyók aránya 10%-kal csökken a 18-24 évesek között A szegénységben élő népesség száma 500.000 fővel csökken

Foglalkoztatást, munkaerő piaci beilleszkedést segítő intézkedések 1. Széll Kálmán Terv munkaerőpiac átalakítását érintő intézkedései: Magyar Munka Terv Új Munka Törvénykönyv Új Közmunka Program Nyugdíjrendszer strukturális átalakítása Táppénzrendszer felülvizsgálata

Foglalkoztatást, munkaerőpiaci beilleszkedést segítő intézkedések 2. Aktív munkaerő-piaci politikák átalakítása A munka és a család összehangolásának segítése családi adókedvezmény GYES-ről visszatértek után járulékkedvezmény bölcsőde, családi napközik fejlesztése Felnőttképzési programok Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítése A szakképzési rendszer fejlesztése Szakképzési tananyagfejlesztés Előrehozott szakképzés Felsőfokú szakképzés bővítése A munkaerő‑keresletet ösztönző intézkedések Komplex technológiai fejlesztés és foglalkoztatás támogatása Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása Népegészségügyi Program

Foglalkoztatást, munkaerőpiaci beilleszkedést segítő intézkedések 3. Más célkitűzések intézkedései közül különösen az alábbiak járulnak hozzá a foglalkoztatási szint növeléséhez: Felsőoktatási cél IT/mérnöki képzettségűek arányának növelése Idegen nyelvtudás javítása Szegénységben élők számának csökkentése Területi felzárkózási koordinációs központi és felnőttképzési feladatot ellátó Regionális Képző Központok (RKK) működése Hátrányos helyzetű csoportok munkaerőpiaci esélyeinek javítása érdekében infokommunikációs és támogató szolgáltatások, rendszerek kidolgozása és működtetése Távmunka és digitális közmunka program indítása Komplex programok

Az Európa 2020 Stratégia hazai végrehajtásának jövőbeli menete

A programok értékelése, monitoringja Uniós értékelés, ellenőrzés Bizottság értékeli a Programokat Országspecifikus ajánlások Hazai monitoring: Évente kétszer: július és december Évente új Nemzeti Reformprogramot kell benyújtani a gördülő tervezés jegyében

Eddigi tapasztalatok az Európa 2020 Stratégiáról Hogyan tovább? Még korai a tapasztalatok teljes levonása  június még hátravan Eddigi tapasztalatok vegyesek túlságosan feszített ütemterv, integrált megközelítést nehezíti  Európa Szemeszter egyes elemei módosulhatnak fontos, hogy a célok fókusza megmaradjanak közeljövő fontos kérdése: a Stratégia finanszírozása  kohéziós politikával, (Strukturális Alapok) agrárpolitikával történő összehangolás a következő költségvetési periódusban megfelelő elkötelezettség a stratégia iránt, a programot minden tagállam benyújtotta időben nem „kötelező feladatként” tekintették többen ambiciózus célokat tűztek ki Magyar elnökség jól vizsgázott

Köszönöm a figyelmet!